Απόφαση 10106/11 - Άρθρο p2

Παράρτημα ΙΙ: Προδιαγραφές ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Ο νόμος 3882/2010 (ΦΕΚ 166/Α/2010) εισάγει νέες απαιτήσεις και δεδομένα στην εκτέλεση των μελετών. Όλες οι μελέτες, οι προδιαγραφές και τα παραδοτέα αυτών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις επιταγές και κατευθύνσεις του.

 

Συμβατότητα

 

Το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων που παράγονται από τη μελέτη, θα πρέπει να είναι συμβατό με την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ), σε εφαρμογή του νόμου 3882/2010 (ΦΕΚ 166/Α/2010) και την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Inspire). Καθώς στο χρόνο που πραγματοποιείται η παρούσα προκήρυξη, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί η Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας και το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών, η αναθέτουσα αρχή δύναται να προβεί σε εξειδίκευση - ενημέρωση των τεχνικών προδιαγραφών των παραδοτέων ψηφιακών αρχείων.

 

Βασικές αρχές

 

1. Η χωρική επεξεργασία και ανάλυση των επιμέρους θεματικών επιπέδων (layers), η διαμόρφωση των χαρτών (ψηφιακών και αναλογικών) και γενικότερα οιαδήποτε ενέργεια αφορά στη διαχείριση γεωχωρικών πληροφοριών και την χαρτογραφική απόδοση της μελέτης, θα υλοποιηθεί από τον ανάδοχο αποκλειστικά με χρήση λογισμικού GIS (Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών).

 

2. Το σύνολο της μελέτης (κείμενα και χάρτες) θα παραδοθεί τόσο σε αναλογική όσο και σε ψηφιακή μορφή.

 

Στόχος

 

Στόχος και στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι η δημιουργία ενός Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (GIS) το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων όλων των επιμέρους υπηρεσιών του. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα υπάρχοντα αλλά και τα παραγόμενα από τις μελέτες ψηφιακά θεματικά επίπεδα.

 

Λεξικό γεωγραφικής βάσης

 

Με την έναρξη της μελέτης θα δοθεί στον ανάδοχο το λεξικό (data dictionary) για τη γεωγραφική βάση δεδομένων των χωροταξικών πληροφοριών και τα χαρτογραφικά σύμβολα. Το λεξικό αυτό, θα εμπλουτίζεται κατά την εξέλιξη της μελέτης ώστε να καλύπτει και τα συμπληρωτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν - παραχθούν κατά την εκπόνησή της. Στο λεξικό αυτό θα προσδιορίζονται: η ονοματολογία αρχείων, όνομα και τύπος πεδίων, κωδικοποίηση τιμών και περιγραφή των χωροαντικειμένων.

 

Υπόβαθρα μελετών

 

Με την έναρξη της μελέτης θα παραδοθούν στον ανάδοχο τα διαθέσιμα ψηφιακά υπόβαθρα που θα απαιτηθούν για την σύνταξη της μελέτης καθώς και τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία. Συμπληρωματικά στοιχεία (γεωχωρικά - στατιστικά) που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της μελέτης, θα αναζητηθούν από τον ανάδοχο σε συνεργασία με την αναθέτουσα αρχή.

 

Συλλογή - Ενημέρωση Στοιχείων

 

Τα θεματικά επίπεδα σε ψηφιακή μορφή που θα απαιτηθούν για την εκπόνηση της μελέτης, θα αναζητηθούν από την αναθέτουσα αρχή μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Στη περίπτωση που διαπιστωθεί, έπειτα και από έρευνα του αναδόχου, ότι τα δεδομένα αυτά δεν υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή ή δεν είναι κατάλληλης ποιότητας, ο ανάδοχος έχει τη συμβατική υποχρέωση να τα μετατρέψει σε ψηφιακά και να τα επικαιροποιήσει αντίστοιχα, προκειμένου οι προτάσεις του να είναι τεκμηριωμένες και ενήμερες.

 

Στην περίπτωση που απαιτηθεί ψηφιοποίηση από αναλογικό χάρτη, το τελικό παραδοτέο θα είναι σε διανυσματική (vector) μορφή. Η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί επί των γεωαναφερμένων πρωτότυπων αναλογικών υποβάθρων και στην ίδια κλίμακα με αυτά. Στην περίπτωση που η κλίμακα αναφοράς των πρωτογενών στοιχείων είναι διαφορετική των κλιμάκων των χαρτών της μελέτης, ο ανάδοχος οφείλει να τα γενικεύσει / εξομαλύνει (ανάλογα), για την ορθή χαρτογραφική απεικόνιση τους. Τα παραγόμενα διανυσματικά αρχεία, πρωτογενή και παράγωγα, αποτελούν παραδοτέα της μελέτης.

 

Σε περίπτωση που όρια γεωχωρικού δεδομένου επεκτείνονται σε όμορες περιφέρειες, - προκειμένου αυτό να είναι συνεχές και ομοιογενές -, ο ανάδοχος θα πρέπει να συνεργαστεί με τους αναδόχους των όμορων περιφερειών.

 

Παραγόμενα θεματικά επίπεδα

 

Ο προσδιορισμός των προτεινόμενων ζωνών θα βασίζεται είτε σε σαφή κριτήρια μέσω γεωγραφικής ανάλυσης, είτε θα ακολουθεί συγκεκριμένα όρια - φυσικά, διοικητικά, κ.ά. - (π.χ. ισοϋψής καμπύλες, ποτάμια, όρια δήμων, όρια περιοχών Natura κ.λ.π.), ώστε οι προτάσεις της μελέτης να μπορούν να εξειδικευτούν στα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, κ.λ.π.)

 

Χαρτογραφική πληροφορία

 

Στους παραγόμενους χάρτες θα απεικονίζονται όλα τα θεματικά επίπεδα που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων και πολιτικών, που προτείνονται από τη μελέτη, όπως για παράδειγμα οι προστατευόμενες περιοχές, τα όρια των οικισμών, οι δασικές περιοχές, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ζώνες οικιστικού ελέγχου, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, οι θεσμοθετημένες ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, κ.λ.π. Η λίστα των χαρτών που επισυνάπτεται είναι ενδεικτική. Μπορεί να εμπλουτιστεί από τον μελετητή, σε συνεργασία με την αναθέτουσα αρχή, με στόχο την αναλυτική απεικόνιση όλων των απαραίτητων στοιχείων του σχεδιασμού. Οι κλίμακες αναφοράς για όλους τους χάρτες, πλην αυτών που θα είναι εντός κειμένου, είναι οι 1:50.000, 1:100.000 και 1:250.000.

 

Περιγραφική πληροφορία

 

Τα αρχεία διανυσματικής πληροφορίας, που θα χρησιμοποιηθούν για την σύνταξη της μελέτης, θα περιέχουν ενσωματωμένη, - στον πίνακα περιγραφικών πληροφοριών που τα συνοδεύουν (Feature Attribute Table) -, το σύνολο της περιγραφικής πληροφορίας, που κρίνεται απαραίτητη για την χαρτογραφική απεικόνισή τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο περιγραφικό στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την αναθέτουσα αρχή.

 

Πρόσθετες περιγραφικές πληροφορίες, που κρίνονται απαραίτητες για την περαιτέρω στατιστική επεξεργασία των θεματικών επιπέδων και παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας πρόσθετων εναλλακτικών απεικονίσεων αυτών, θα παραδοθούν σε μορφή πινάκων (.dbf, ή. xls ή ισοδύναμο). Οι πίνακες αυτοί θα εμπεριέχουν τα απαραίτητα πεδία - κλειδιά προκειμένου να είναι δυνατή η περαιτέρω σύνδεσή τους με τους πίνακες περιγραφικών πληροφοριών (FAT - Feature Attribute Tables) των ψηφιακών θεματικών επιπέδων στους οποίους αναφέρονται.

 

Μορφότυπος γεωχωρικών θεματικών επιπέδων

 

Ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το σύνολο των γεωχωρικών θεματικών επιπέδων (layers) που θα παράγει / χρησιμοποιήσει για την εκπόνηση της μελέτης σε:

 

α) μορφότυπο shp (με τα αναγκαία συνοδευτικά αρχεία) και σε

β) μορφότυπο GML.

 

Τα ψηφιακά αυτά αρχεία θα αποτελέσουν τη ψηφιακή βάση χωρικών αντικειμένων χωροταξικού χαρακτήρα της Διεύθυνσης.

 

Προβολικό σύστημα

 

Το προβολικό σύστημα που θα αποδοθεί το σύνολο των παραδοτέων ψηφιακών θεματικών επιπέδων και χαρτών (vector - raster) θα είναι το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987 (ΕΓΣΑ '87).

 

Ψηφιακοί χάρτες

 

Διανυσματικοί (vector)

 

Ο ανάδοχος πλέον των ψηφιακών γεωχωρικών θεματικών επιπέδων, θα παραδώσει και τα ψηφιακά αρχεία έργου (project files), που θα χρησιμοποιήσει για την σύνθεση των χαρτών (π.χ. apr, mxd ή ισοδύναμο), ώστε να είναι δυνατή η άμεση περαιτέρω επεξεργασία των χαρτών από την αναθέτουσα αρχή.

 

Ψηφιδωτοί (raster)

 

Οι παραγόμενοι θεματικοί χάρτες θα παραδοθούν και σε μορφή γεωαναφερμένης εικόνας GeoTIFF με ανάλυση στα 300 dpi, και βάθος χρώματος τουλάχιστον στα 24 bit.

 

Πρότυπο - Κωδικοποίηση χαρακτήρων

 

Οι ελληνικοί χαρακτήρες, που θα χρησιμοποιηθούν σε όλες τις μορφές των δεδομένων, θα ακολουθούν το πρότυπο ΕΛΟΤ 928 και η κωδικοποίηση (code page) θα είναι σε ISO8859-7.

 

Πνευματικά δικαιώματα

 

Όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του νόμου 3882/2010, στην αναθέτουσα αρχή θα μεταβιβαστούν τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα των παραγόμενων ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων και των σχετικών μεταδεδομένων.

 

Μεταδεδομένα

 

Κάθε ψηφιακό επίπεδο πληροφορίας θα συνοδεύεται απαραίτητα από τα μεταδεδομένα του (meta data), σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας INSPIRE και θα παραδοθούν τα αντίστοιχα αρχεία τύπου xml στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, με χρήση λογισμικού που θα διατεθεί στον ανάδοχο από την αναθέτουσα αρχή. Η παράδοση των ψηφιακών αρχείων θα συνοδεύεται από ένα αρχείο excel με την ονομασία catalog.xls, που θα επεξηγεί αναλυτικά τα περιεχόμενα και τη δομή κάθε επιμέρους επιπέδου πληροφορίας, καθώς και το αντίστοιχο xml αρχείο με τα μεταδεδομένα του.

 

Παραλαβή έργου

 

Σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 22 του νόμου 3882/2010, για την παραλαβή του έργου, ο ανάδοχος οφείλει να διαθέσει στον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας το σύνολο των γεωχωρικών μεταδεδομένων και δεδομένων της εκπονηθείσας μελέτης, ώστε μετά την διενέργεια του απαιτούμενου ελέγχου από την αναθέτουσα αρχή να εκδοθεί βεβαίωση από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας ότι τα γεωχωρικά δεδομένα και μεταδεδομένα του έργου, συμμορφώνονται πλήρως με το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών και την Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.