Απόφαση 110/12 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Προσδιορισμός ορίων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας / Ζωνών Ειδικής Προστασίας και τύπων οικοτόπων - Τεκμηρίωση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

7.1. Φάσεις

 

Ο προσδιορισμός των εξωτερικών ορίων των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας και Ζωνών Ειδικής Προστασίας και η αναγνώριση - περιγραφή και ταυτοποίηση στο πεδίο των τύπων οικοτόπων με σκοπό την ενημέρωση και τον ακριβή προσδιορισμό των ορίων τύπων οικοτόπων, αλλά και την τεκμηρίωση των ενδεχόμενων ποσοτικών και ποιοτικών μεταβολών των τύπων οικοτόπων, πραγματοποιείται ως συνδυασμός των παρακάτω διακριτών φάσεων:

 

1η Φάση:

 

α) Ορθή εφαρμογή των ορίων της συνολικής προστατευόμενης περιοχής (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνες Ειδικής Προστασίας) επί των έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτογραφιών πρόσφατης λήψης της Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία κατόπιν φωτοερμηνείας και επαλήθευσης επί του εδάφους και

 

β) Οριοθέτηση των χερσαίων τύπων οικοτόπων επί των έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτογραφιών (LSO) πρόσφατης λήψης της Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία κατόπιν φωτοερμηνείας και επαλήθευσης επί του εδάφους, με σκοπό τη διάκριση των τύπων οικοτόπων σύμφωνα με το 3ο επίπεδο ανάλυσης των οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ και των υπόλοιπων τύπων οικοτόπων σύμφωνα με το CORINE - Biotopes 1991.

 

γ) Καταγραφή των μορφών κάλυψης / χρήσεων γης σε κάθε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας επί των έγχρωμων ψηφιακών ορθοφωτογραφιών πρόσφατης λήψης της Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία κατόπιν φωτοερμηνείας και επαλήθευσης επί του εδάφους.

 

2η Φάση:

 

Έρευνα πεδίου (λήψη δειγματοληπτικών μονάδων) με σκοπό την αναγνώριση, ανάλυση και ταυτοποίηση στο πεδίο των επιμέρους τύπων βλάστησης - οικοτόπων (χλωριδική - φυτοκοινωνιολογική μέθοδος) στο 3ο επίπεδο ανάλυσης των τύπων οικοτόπων (τετραψήφιοι κωδικοί) για τους τύπους οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ αλλά και των υπόλοιπων τύπων οικοτόπων, σύμφωνα με το CORINE - Biotopes 1991.

 

3η Φάση:

 

Ανάλυση στο εργαστήριο - γραφείο, που περιλαμβάνει την επεξεργασία των συλλεχθέντων δεδομένων πεδίου: α) για την αναγνώριση των τύπων βλάστησης - φυσικών οικοτόπων, και β) την οριστικοποίηση όλων των τύπων οικοτόπων.

 

4η Φάση:

 

Επικαιροποίηση (συμπλήρωση και διόρθωση) της υφιστάμενης χωρικής βάσης δεδομένων με τα στοιχεία της ως άνω αναγνώρισης, περιγραφής και οριοθέτησης των τύπων οικοτόπων και των μορφών κάλυψης / χρήσεων γης στο σύνολο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) του δικτύου NATURA 2000. Αξιολόγηση και τεκμηρίωση των μεταβολών των οικοτόπων ανά τύπο oικοτόπου και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και των τυχών μεταβολών σε σύγκριση με την αρχική καταγραφή.

 

7.2. Προσδιορισμός των ορίων των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας και Ζωνών Ειδικής Προστασίας

 

Για τον προσδιορισμό των ορίων των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας και Ζωνών Ειδικής Προστασίας χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα όρια της αρχικής καταγραφής, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, τα οποία προσαρμόζονται ως προς τη θέση τους, με βάση τις έγχρωμες ορθοφωτογραφίες πρόσφατης λήψης της Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία και επίγειες αυτοψίες και σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

 

α) Σε καμία περίπτωση τα όρια τέμνονται υπό οποιαδήποτε διάταξη με όρια αγροτεμαχίων, όπως απεικονίζονται στις ορθοφωτογραφίες,

 

β) Σε καμία περίπτωση τα όρια τέμνονται υπό οποιαδήποτε διάταξη με τεχνητές κατασκευές (π.χ. χώροι camping, αθλητικές εγκαταστάσεις, προβλήτες, κ.λ.π.) ή φυσικά όρια (π.χ. λίμνες, ρέματα, ποταμοί, κ.λ.π.) όπως απεικονίζονται στις ορθοφωτογραφίες και

 

γ) Εξασφαλίζεται η συνέχεια των ορίων μεταξύ γειτονικών πινακίδων ορθοφωτογραφιών διανομής κατά ΕΓΣΑ '87.

 

Οι μεταβολές στη συνολική έκταση της κάθε περιοχής που θα επιφέρει η ορθότερη αποτύπωση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5% της συνολικής υφιστάμενης έκτασης. Στην περίπτωση που προκύπτει μεγαλύτερη μεταβολή, αυτή δικαιολογείται και τεκμηριώνεται αναλυτικά.

 

7.3. Οριοθέτηση τύπων οικοτόπων

 

Κατά την οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων ακολουθούνται τα παρακάτω:

 

α) Σε καμία περίπτωση τα όρια τέμνονται υπό οποιαδήποτε διάταξη με το εθνικό οδικό δίκτυο,

 

β) Σε καμία περίπτωση τα όρια τέμνονται υπό οποιαδήποτε διάταξη με όρια αγροτεμαχίων,

 

γ) Σε καμία περίπτωση περιλαμβάνονται οικισμοί, χωριά και πόλεις εντός των ορίων των χερσαίων τύπων φυσικών οικοτόπων,

 

δ) Σε καμία περίπτωση τα όρια τέμνονται υπό οποιαδήποτε διάταξη με τεχνητές κατασκευές (π.χ. χώροι camping, αθλητικές εγκαταστάσεις, προβλήτες, κ.λ.π.),

 

ε) Εξασφαλίζεται η συνέχεια των ορίων των τύπων οικοτόπων μεταξύ γειτονικών πινακίδων ορθοφωτογραφιών διανομής κατά ΕΓΣΑ '87 και

 

στ) Σε περίπτωση χερσαίων οικοτόπων, τα όρια των οποίων εκτείνονται πέραν της ξηράς, σε θάλασσα ή λιμνοθάλασσα, δημιουργείται όριο επί της ακτογραμμής. Το θαλάσσιο τμήμα του oικοτόπου μένει ως έχει με την υφιστάμενη κωδικοποίηση.

 

7.4. Εργασίες πεδίου

 

Αντικειμενικός σκοπός των εργασιών πεδίου είναι η διεξαγωγή δειγματοληψιών για:

 

α) την επαλήθευση επί του εδάφους της φωτοερμηνείας των ορίων των χερσαίων τύπων οικοτόπων, της οριοθέτησης της συνολικής προστατευόμενης περιοχής (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνες Ειδικής Προστασίας) και των μορφών κάλυψης / χρήσεων γης και την ορθή εφαρμογή τους στις ορθοφωτογραφίες,

 

β) την τεκμηρίωση στο πεδίο της παρουσίας και της έκτασης των χερσαίων τύπων οικοτόπων κατά την έννοια της Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ, με βάση ειδικά πρωτόκολλα δειγματοληψίας (χαρακτηριστικά ή διαγνωστικά / τυπικά είδη, δομικά χαρακτηριστικά), στο εσωτερικό των οριοθετημένων τύπων οικοτόπων και την καταγραφή του δυναμικού σταδίου εξέλιξης - διαδοχής των τύπων οικοτόπων,

 

γ) την τεκμηρίωση των ενδεχόμενων μεταβολών ανά τύπο oικοτόπου και συνολικά ανά Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου Natura ως προς:

 

την έκταση (ποσοτικές μεταβολές) κάθε τύπου oικοτόπου σε σχέση με την έκταση που καταλάμβανε κάθε τύπος oικοτόπου σύμφωνα με την αρχική καταγραφή των οικοτόπων (1999 - 2001), και
τα δομικά χαρακτηριστικά των τύπων οικοτόπων στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας όπου δεν είχε γίνει χαρτογράφηση κατά την αρχική καταγραφή των οικοτόπων (1999 - 2001).

 

7.5. Σχεδιασμός δειγματοληψίας και πρότυπα χωρικής διευθέτησης δειγματοληπτικών επιφανειών

 

7.5.1. Μέθοδος δειγματοληψίας

 

Προκειμένου να υπάρχουν συγκρίσιμα δεδομένα βλάστησης σε σχέση με την αρχική καταγραφή και αντιστοίχισης με τους τύπους οικοτόπων ανά Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 εφαρμόζεται η φυτοκοινωνιολογική μέθοδος κατά Braun - Blanquet ή χλωριδική - κοινωνιολογική προσέγγιση ταξινόμησης της βλάστησης, βάση της οποίας είναι η ιδέα της συνολικής χλωριδικής σύνθεσης των μονάδων βλάστησης - τύπων οικοτόπων και η ιδέα ότι ορισμένα είδη αποτελούν καλύτερους δείκτες των περιβαλλοντικών συνθηκών συγκριτικά με άλλα (πρόκειται για τα διαγνωστικά είδη των φυτοκοινωνιών βλάστησης ή τα τυπικά - χαρακτηριστικά είδη για τους τύπους φυσικών οικοτόπων).

 

Εφαρμόζεται η μέθοδος της στρωματοποιημένης τυχαίας δειγματοληψίας ως προς το πρότυπο της χωρικής κατανομής των δειγματοληπτικών επιφανειών στις χερσαίες περιοχές (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας) του δικτύου Natura. Η στρωματοποίηση κάθε προστατευόμενης περιοχής βασίζεται στα υφιστάμενα όρια των τύπων οικοτόπων, όπως τροποποιούνται σύμφωνα με την οριοθέτησή τους επί των ορθοφωτογραφιών στην 1η Φάση.

 

7.5.2. Αριθμός δειγματοληπτικών μονάδων

 

α. Εντός των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 όπου έχει πραγματοποιηθεί οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων κατά την αρχική καταγραφή (1999 - 2001):

 

Για τις περιοχές αυτές, χρησιμοποιείται η στοχευμένη δειγματοληψία, με την έννοια της δειγματοληψίας βλάστησης σε υφιστάμενες θέσεις των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας, όπου και κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί δειγματοληψία για την έρευνα βλάστησης - τύπων οικοτόπων (1999 - 2001). Η δειγματοληψία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λαθών κατά την εύρεση των παλαιών δειγματοληπτικών μονάδων. Σημειώνεται ότι στόχος είναι η αναγνώριση και ταυτοποίηση τύπων οικοτόπων, η επιβεβαίωση παρουσίας του τύπου oικοτόπου, η ακριβής οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων και η επιστημονική τεκμηρίωση. Εφόσον δεν είναι εφικτός ο εντοπισμός ή / και η πρόσβαση στις παλαιές δειγματοληπτικές μονάδες, λαμβάνονται νέες όσο το δυνατόν εγγύτερα στις παλαιές για κάθε τύπο oικοτόπου. Για αυτές τις περιοχές, λαμβάνεται κατ' ελάχιστον ο ίδιος αριθμός δειγματοληπτικών μονάδων, σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος. Σε περίπτωση που οι θέσεις των παλαιών δειγματοληπτικών μονάδων δεν είναι διαθέσιμες τότε λαμβάνονται νέες σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος.

 

β. Στις περιοχές (ΤΚΣ) του Δικτύου Natura 2000 όπου δεν έχει γίνει περιγραφή και οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων κατά την αρχική καταγραφή τους (1999 - 2001) λαμβάνονται νέες δειγματοληπτικές μονάδες, σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος.

 

γ. Με δεδομένη την ύπαρξη τύπων οικοτόπων που σπανίζουν ή αφθονούν σε ένα Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, το μέγεθος δείγματος σε κάθε τύπο oικοτόπου ανά Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, για την επιστημονική τεκμηρίωση, για την επιβεβαίωση της παρουσίας αλλά και για την ακριβή οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων σε κάθε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

Όταν ο υπό δειγματοληψία τύπος oικοτόπου είναι σπάνιος σε ένα Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και ο αριθμός των πολυγώνων του τύπου oικοτόπου είναι μέχρι και 10, τότε το μέγεθος δείγματος είναι ίσο με τον αριθμό των πολυγώνων του τύπου oικοτόπου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το μέγεθος δείγματος είναι κατ' ελάχιστον ίσο με 10.

 

δ) Ο αριθμός δειγματοληπτικών μονάδων που λαμβάνονται για την τεκμηρίωση στο πεδίο της παρουσίας και της έκτασης των χερσαίων τύπων οικοτόπων περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος δείγματος που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι του παρόντος.

 

7.5.3 Επιλογή θέσης δειγματοληψιών, σχήμα και μέγεθος δειγματοληπτικών μονάδων

 

Οι θέσεις δειγματοληψίας σε βλάστηση - τύπων οικοτόπων, επιλέγονται ακολουθώντας διάφορα κριτήρια μεταξύ των οποίων το κύριο είναι η αντιπροσωπευτικότητα των μελετώμενων τύπων βλάστησης - οικοτόπων. Η σωστή επιλογή των δειγματοληπτικών επιφανειών εντός των επιλεγμένων συστάδων βλάστησης προϋποθέτει καλή γνώση της γενικής κατάστασης της βλάστησης στην περιοχή, με την έννοια των κύριων ενοτήτων βλάστησης. Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή των σωστών δειγματοληπτικών επιφανειών είναι οι εξής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη φυτοκοινωνιολογική μέθοδο κατά Braun - Blanquet:

 

α) η δειγματοληπτική μονάδα να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη της φυτοκοινότητας,

 

β) οι οικολογικές συνθήκες μέσα στη δειγματοληπτική μονάδα να είναι σχετικά αμετάβλητες,

 

γ) η βλάστηση να είναι ομοιογενής σε όλη την έκταση της δειγματοληπτικής μονάδα (να μην παρουσιάζει διάκενα, να μη διασχίζεται από δρόμους ή μονοπάτια), να μην υπάρχουν χώροι ακάλυπτοι από βλάστηση και να μην κυριαρχεί στο ένα τμήμα της επιφάνειας, ένα είδος και στο άλλο ένα διαφορετικό.

 

Οι δειγματοληπτικές μονάδες κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την έκταση του τύπου oικοτόπου σε ένα Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και τοποθετούνται προσανατολισμένες στον άξονα Βορρά - Νότου.

 

Ως προς τον καθορισμό του απαιτούμενου μεγέθους και σχήματος της δειγματοληπτικής μονάδας, ακολουθούνται οι επιφάνειες και οι διαστάσεις του Πίνακα 7.1 ανά κατηγορία οικοτόπων, όπως έχουν προσδιοριστεί με βάση την Ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική πρακτική της φυτοκοινωνιολογίας, ανάλογα με τον τύπο της βλάστησης, ώστε να αποκτάται ένας αντιπροσωπευτικός κατάλογος της χλωρίδας, μετά την προσαρμογή των αποδεκτών και ευρέως χρησιμοποιούμενων μεγεθών των δειγματοληπτικών επιφανειών στις κατηγορίες τύπων οικοτόπων, στις υποδιαιρέσεις των οποίων (ομάδες τύπων οικοτόπων και τετραψήφιοι κωδικοί τύπων οικοτόπων) θα εστιάσει η αναγνώριση, ταυτοποίηση, και ακριβής οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων.

 

Πίνακας 7.1: Καθορισμός μεγέθους και διαστάσεων δειγματοληπτικών μονάδων.

Κατηγορία οικοτόπων

Επιφάνεια

δειγματοληπτικής

μονάδας (m2)

Διαστάσεις

δειγματοληπτικής

επιφάνειας ή σχήμα

1. Παράκτιοι και αλοφυτικοί οικότοποι

16

4 m x 4 m

2. Παράκτιες και ενδοχωρικές θίνες

16

4 m x 4 m

3. Οικότοποι γλυκών υδάτων

4

2 m x 2 m

4. Εύκρατα χέρσα εδάφη και λόχμες

16

4 m x 4 m

5. Λόχμες με σκληρόφυλλη βλάστηση (matorral)

50

5 m x 10 m

6. Φυσικές και ημιφυσικές χλοώδεις διαπλάσεις (λειμώνες )

16

4 m x 4 m

7. Υψηλοί και χαμηλοί τυρφώνες

16

4 m x 4 m

8. Οικότοποι βράχων και σπηλαίων

16

4 m x 4 m

9. Δάση

Δάση

200

10 m x 20 m

Δάση με αραιά μεγάλα δένδρα

400

20 m x 20 m

 

7.5.4. Διενέργεια δειγματοληψίας - Περιγραφή στοιχείων δειγματοληψίας

 

Για κάθε δειγματοληψία στους επιμέρους τύπους οικοτόπων (habitat types) κάθε περιοχής θα γίνεται:

 

α) Καταγραφή γενικών στοιχείων που θα αφορούν τη δειγματοληπτική μονάδα: ημερομηνία δειγματοληψίας, όνομα ερευνητή, μοναδικός αύξων αριθμός δειγματοληπτικής μονάδας ανά Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, κωδικός υφιστάμενου oικοτόπου, κωδικός νέου oικοτόπου σε περίπτωση αλλαγής, κωδικός Τόπου Κοινοτικής Σημασίας, γεωγραφικές συντεταγμένες (Χ,Υ) σε ΕΓΣΑ '87 του κέντρου της δειγματοληπτικής μονάδας και της κάτω δεξιάς γωνίας της, διάφορες τοπογραφικές ενδείξεις (υψόμετρο, έκθεση, κλίση, ορεογραφική διαμόρφωση του εδάφους), μορφή κάλυψης / χρήσεων γης, κωδικός μορφής κάλυψης / χρήσεων γης, σκαρίφημα εντοπισμού της θέσης της δειγματοληπτικής μονάδας, φωτογραφία της δειγματοληπτικής μονάδας, πανοραμική φωτογραφία του τύπου oικοτόπου στον οποίο (πολύγωνο) λαμβάνεται το δείγμα, γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου λήψης των ανωτέρων φωτογραφιών και γωνία λήψης της φωτογραφίας ως προς το Βορρά (διόπτευση).

 

β) Χλωριδική καταγραφή η οποία περιλαμβάνει τα είδη βλάστησης, την εκτίμηση του βαθμού πληθοκάλυψης και της κοινωνικότητας για κάθε είδος, με βάση αντίστοιχα την 7-βαθμη, 9-βαθμη κλίμακα των Braun - Blanquet (1964), Westhoff & Van der Maarel (1973), Van der MAAREL (1979). Η καταγραφή των ειδών βλάστησης γίνεται κατά στρώση, οπότε η γνώση της κατακόρυφης δομής (στρωμάτωσης) σε συνδυασμό με την οριζόντια δομή (κατανομή των ατόμων ενός είδους στο χώρο) που εκφράζεται κυρίως με την πληθοκάλυψη, επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της δομής τους. Κάθε δείγμα είδους βλάστησης φωτογραφίζεται και ταξινομείται σε επίπεδα: κλάση (class), η τάξη (order), o σύνδεσμος (alliance) και η ένωση (association) με τους αντίστοιχους κωδικούς τους. Τα συλλεχθέντα φυτοκοινωνιολογικά δεδομένα εισάγονται σε κατάλληλη βάση δεδομένων που καθιστά εύκολη την αποθήκευση, επιλογή και εξαγωγή των δεδομένων βλάστησης με σκοπό τη διαχείριση, ταξινόμηση, ανάλυση και συνταξονομική ένταξη των φυτοκοινωνιών στις περιοχές λήψης των δειγματοληψιών. Τελικός σκοπός από την αριθμητική επεξεργασία των δεδομένων θα είναι η εξαγωγή πληροφοριών για την επιστημονικά έγκυρη φυτοκοινωνιολογική σύνθεση και αποτύπωση της γεωγραφικής κατανομής τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο σε αντιστοιχία με τους επιμέρους τύπους οικοτόπων.

 

Η διενέργεια δειγματοληψιών για την αναγνώριση των ειδών πραγματοποιείται την εποχή της ανθοφορίας.

 

Τα συλλεχθέντα στοιχεία ανά δειγματοληπτική μονάδα καταγράφονται σε ειδικά έντυπα, τα οποία ψηφιοποιούνται και μαζί με τις φωτογραφίες ως ανωτέρω συνδέονται χωρικά ανά δειγματοληπτική μονάδα και αποτελούν ξεχωριστή ενότητα της γεωγραφικής βάσης δεδομένων. Τα ανωτέρω στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης με την οποία τεκμηριώνονται οι δειγματοληψίες. Τα απαιτούμενα σχετικά έντυπα για την καταγραφή των ανωτέρω χορηγούνται από την Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία.

 

7.6. Κωδικοποίηση και ονοματολογία τύπων οικοτόπων

 

Για κάθε τύπο oικοτόπου, δίνονται τα παρακάτω:

 

α) ο κωδικός και η ονοματολογία του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 1992/43/ΕΟΚ,

 

β) ο κωδικός κατά Corine Biotopes 1991, όπως διαμορφώθηκε ή / και επεκτάθηκε,

 

γ) ο κωδικός και η ονοματολογία, σύμφωνα με Interpretation manual of European Union habitats, version EUR27, 2007, και

 

δ) ο κωδικός σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης EUNIS.

 

7.7. Τεκμηρίωση Τόπων Κοινοτικής Σημασίας

 

α) Για κάθε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 συμπληρώνεται και υποβάλλεται πίνακας με τα στοιχεία ταυτοποίησης κάθε τύπου oικοτόπου που απαντάται (κωδικός, όνομα, έκταση κ.λ.π.) σύμφωνα με υπόδειγμα που χορηγείται από την Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία.

 

β) Σε περίπτωση μεταβολής της έκτασης Τόπου Κοινοτικής Σημασίας υποβάλλεται λεπτομερής τεχνική έκθεση, που περιλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία με την οποία τεκμηριώνεται η ανωτέρω μεταβολή.

 

γ) Στην ανωτέρω τεχνική έκθεση περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που αφορούν τυχόν μεταβολές στους τύπους οικοτόπων που οριοθετούνται εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας.

 

7.8. Χαρτογραφική μονάδα

 

Βασική μονάδα καταγραφής του παρόντος έργου είναι το πολύγωνο τύπου oικοτόπου, όπως έχει προκύψει σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος.

 

7.9. Μορφές κάλυψης / χρήσεων γης

 

Για κάθε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας αποδίδονται χαρτογραφικά οι μορφές κάλυψης / χρήσεων γης, με βάση τις χορηγούμενες ορθοφωτογραφίες και επίγειες αυτοψίες. Ο αριθμός των δειγματοληπτικών μονάδων που λαμβάνεται στο έδαφος για την επιβεβαίωση της μορφής / κάλυψης χρήσης γης περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος δείγματος που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι του παρόντος.

 

Οι μορφές κάλυψης / χρήσεων γης ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Corine Land Cover (επίπεδο 4). Το σύστημα ταξινόμησης χορηγείται από την Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία μετά τη διαμόρφωσή του για τις ανάγκες του παρόντος έργου. Ελάχιστο μέγεθος χαρτογραφικής μονάδας σε κάθε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας ορίζεται η έκταση του μικρότερου σε επιφάνεια τύπου oικοτόπου στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας.

 

7.10. Γενίκευση ορίων

 

Για τεχνικούς λόγους, (αποφυγή πολυτεθλασμένων και μικροτεμαχισμένων οριογραμμών, κ.λ.π.) επιτρέπεται η γενίκευση των ορίων με γνώμονα τα ακόλουθα:

 

α) Ελάχιστο μήκος ευθυγράμμου τμήματος οριογραμμής ορίζονται τα 2 mm στην κλίμακα 1:5.000.

 

β) Σε περιπτώσεις απόδοσης οριογραμμών δενδρώδους βλάστησης, η οριογραμμή τοποθετείται σε επαφή με τη πιθανότερη θέση της βάσης του κορμού και όχι σε επαφή με την προβολή της κόμης ή της σκιάς της στο έδαφος.

 

7.11. Οδηγίες

 

Θέματα τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα, τα οποία δεν καλύπτονται από τις παρούσες τεχνικές προδιαγραφές, αντιμετωπίζονται με την έκδοση οδηγιών από την Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρεία.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.