Απόφαση 151344/17 - Άρθρο 11

Άρθρο 11: Χωροθέτηση και χάραξη ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για τη διατήρηση, συντήρηση και αξιοποίηση παλιών ή υφιστάμενων μονοπατιών, καθώς και για τη χάραξη και κατασκευή νέων μονοπατιών πρέπει να αξιοποιούνται οι τοπικές γνώσεις και οι παραδοσιακές τεχνικές χωρίς όμως να αποκλείεται και η χρήση σύγχρονων τεχνικών και μέσων στην περίπτωση που αυτό απαιτείται για την ασφάλεια των περιπατητών. Απώτερος στόχος για την ύπαρξη των μονοπατιών πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος της κάθε περιοχής, η διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης τους από όλους, συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση και των ατόμων με αναπηρία. Οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία των μονοπατιών παρουσιάζονται αναλυτικά στο Παράρτημα III της παρούσης υπουργικής απόφασης.

 

Σε κάθε περίπτωση προηγείται η αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών, των διαπιστωμένων τάσεων του κοινού να πορεύεται στο χώρο (π.χ. παρακάμψεις) και αποφεύγονται οι πολλές χαράξεις.

 

2. Η συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενου μονοπατιού ή/και η χωροθέτηση ενός νέου μονοπατιού πρέπει να εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό διαχείρισης του χώρου (π.χ. Διαχειριστικό Σχέδιο Δάσους, Ειδική Μελέτη για το συνολικό δίκτυο δασόδρομων και μονοπατιών μιας ευρύτερης περιοχής, Σχέδιο Αντιπυρικής Προστασίας, Σχέδιο Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής) ή τουλάχιστον να λαμβάνει υπόψη στοιχεία από τα παραπάνω, όπου υπάρχουν, και να μην είναι αποσπασματική, εντασσόμενη στα πλαίσια του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων και της ολιστικής διαχείρισης τους.

 

3. Η επιλογή του χώρου και της διαδρομής πρέπει να γίνεται με γνώμονα τα δύο παρακάτω ισάξια στοιχεία:

 

α) Το είδος του μονοπατιού που πρόκειται να κατασκευαστεί, να αποσκοπεί στην επίτευξη -στον μέγιστο βαθμό- των σκοπών που εξυπηρετεί η κάθε διαδρομή.

 

Προς τούτο λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και επιθυμίες των επισκεπτών, οι δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί του χώρου. Είναι σημαντικό να καθορίζεται εξαρχής ο ειδικός στόχος της διαδρομής και να αφιερώνεται ο απαραίτητος χρόνος για τον σωστό σχεδιασμό της προς μεγιστοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και οφέλους.

 

β) Περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως:

 

i) την ελάχιστη όχληση ή διατάραξη των ειδών άγριας πανίδας,

ii) τις αλλαγές που θα επιφέρει στο έδαφος και στην οπτική εικόνα της περιοχής,

iii) τη σύνθεση της βλάστησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ειδών, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν σε αυτή και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα,

iv) την ύπαρξη επιστημονικού ενδιαφέροντος για διαδρομές εκπαιδευτικού σκοπού.

 

4. α) Για την κατασκευή ή συντήρηση ενός ορειβατικού πεζοπορικού μονοπατιού χρησιμοποιείται το διάγραμμα ύλης μελετών (Παράρτημα Ι) στο σύνολο του. Όταν όμως τα προς κατασκευή ή συντήρηση μονοπάτια αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου διαμόρφωσης χώρων και υπαίθριας αναψυχής, λαμβάνεται υπόψη το ανωτέρω διάγραμμα ύλης και στη μελέτη ενσωματώνονται τα απαραίτητα κεφάλαια που αφορούν στα μονοπάτια χωρίς να γίνονται επαναλήψεις.

 

β) Στις περιπτώσεις απλής συντήρησης μονοπατιών, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε εργασίες απομάκρυνσης της βλάστησης και φερτών υλικών με χειρωνακτικά μέσα, δεν απαιτείται μελέτη, αλλά μικρή έκθεση και έγγραφη γνωστοποίηση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας από τον εκάστοτε δικαιούχο συντήρησης (όπως ορίζεται στο άρθρο 13, παράγραφος 1) τουλάχιστον 5 εργάσιμων ημερών νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια Δασική Υπηρεσία δύναται να μην εγκρίνει τις παραπάνω εργασίες με σχετική αιτιολόγηση και ενημερώνοντας τον δικαιούχο συντήρησης εγκαίρως.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 της υπ' αριθμόν 154551/1839/2017 απόφασης (ΦΕΚ 2562/Β/2017).

 

5. Ο μελετητής οφείλει να εντοπίζει τα επικίνδυνα ή ευαίσθητα σημεία που πρέπει να αποφύγει, να προσδιορίζει την αρχή και το τέλος του μονοπατιού, τα ενδιάμεσα σημεία με χώρους ανάπαυσης ή τα σημεία ενδιαφέροντος και να προτείνει την αντίστοιχη σήμανση και όσα προβλέπονται από το διάγραμμα ύλης του Παραρτήματος Ι της παρούσης υπουργικής απόφασης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.