Απόφαση 1942/15

Απόφαση 1942/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των κύριων όψεων τριών (3) κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Βασιλέως Βασιλείου 35 και Ερμού, Βασιλέως Βασιλείου 32 και Βασιλέως Βασιλείου 34 στην πόλη των Σερρών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 1942/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των κύριων όψεων τριών (3) κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Βασιλέως Βασιλείου 35 και Ερμού, Βασιλέως Βασιλείου 32 και Βασιλέως Βασιλείου 34 στην πόλη των Σερρών και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, (ΦΕΚ 163/ΑΑΠ/2015), 11-08-2015.

 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στον χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Των άρθρων 54 και 90, του προεδρικού διατάγματος 63/2005 Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (ΦΕΚ 98/Α/2005).

 

δ) Του προεδρικού διατάγματος 24/2015, (ΦΕΚ 20/Α/2015) και ειδικότερα του άρθρου 1 (παράγραφος 1)δ) που αναφέρεται στη συγκρότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

ε) Την με αριθμό πρωτοκόλλου 1020/2015 (ΦΕΚ 391/Β/2015) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

 

2. Το υπ' αριθμόν 2812/2013 έγγραφο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας με το οποίο υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας έγγραφα (έκθεση αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου, γνωμοδότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής) που αφορούν το κτίριο επί της οδού Ερμού και Βασιλέως Βασιλείου 35 στις Σέρρες.

 

3. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 7/2014 έγγραφο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με το οποίο μας διαβιβάστηκε η θετική γνωμοδότηση υπέρ της διατήρησης των τριών κτιρίων του θέματος στην με αριθμό 2η πράξη του (2ο πρακτικό) στη συνεδρίασή του, στις 29-01-2014.

 

4. Την από 15-12-2014 αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

 

5. Το με αριθμό πρωτοκόλλου οίκοθεν 7917/2014 έγγραφο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για κοινοποίηση της παραπάνω αιτιολογικής έκθεσης.

 

6. Το αποδεικτικό παραλαβής της αιτιολογικής έκθεσης από τη Μαίρη Κηπουρού (μίας εκ των ιδιοκτητών του κτιρίου επί των οδών Βασιλέως Βασιλείου 35 και Ερμού).

 

7. Τα έγγραφα Δήμου Σερρών / Τμήμα Υπηρεσίας Δόμησης / Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών με αριθμό πρωτοκόλλου 36/2015, οίκοθεν 236/2015 και 789/2015 που αφορούν την τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο 4067/2012 (άρθρο 6, παράγραφος 3) διαδικασίας γνωστοποίησης της αιτιολογικής έκθεσης.

 

8. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1425/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού του Δήμου Σερρών για τα κτίρια της οδού Βασιλέως Βασιλείου 32 και 34.

 

9. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1210/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας.

 

10. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1444/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από την Κουκόγλου Ελευθερία, για το κτίριο της οδού Βασιλέως Βασιλείου 32.

 

11. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1380/2015 (1426/2015) ένσταση που υποβλήθηκε από τους Γκαντάτσιο Δημήτρη, Κωνσταντίνο και Στέφανο, για το κτίριο της οδού Βασιλέως Βασιλείου 34.

 

12. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1422/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από την Κλεοπάτρα Μανιτάκη για το κτίριο της οδού Βασιλέως Βασιλείου 34.

 

13. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1421/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από το Σωματείο Κωστοπούλειος Στέγη για το κτίριο της οδού Βασιλέως Βασιλείου 34.

 

14. Τη με αριθμό πρωτοκόλλου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1396/2015 ένσταση που υποβλήθηκε από την Παπαδοπούλου Ιουλία για το κτίριο της οδού Βασιλέως Βασιλείου 34.

 

15. Την από 05-05-2015 εξέταση των ενστάσεων από το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).

 

16. Το με αριθμό 4/2015 Πρακτικό Συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας - Θράκης, αποφασίζουμε:

 

1. Απορρίπτουμε τις ενστάσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) 1425/2015, 1210/2015, 1444/2015, 1380/2015 (1426/2015), 1422/2015, 1421/2015, 1396/2015.

 

2. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέες τις κύριες όψεις των 3 κτιρίων που βρίσκονται επί των οδών Βασιλέως Βασιλείου 35 και Ερμού και Βασιλέως Βασιλείου 32 και 34 (όπως φαίνονται και στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:2000, που συνοδεύει την παρούσα απόφαση και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ( πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης)), για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Πρόκειται για αξιόλογα κτίσματα που χτίστηκαν το μεσοπόλεμο και είναι στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αξίζει να διατηρηθούν.

 

β) Εντάσσονται σε ομάδα ομοειδών κτιρίων, αποτελούν αξιόλογο αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο στην πόλη των Σερρών και μαρτυρούν μέρος της οικονομικής και κοινωνικής δομής της πόλης της εποχής αυτής.

 

γ) Παρουσιάζουν σημαντική πολιτιστική αξία, αναδεικνύουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής μνήμης και φυσιογνωμίας της πόλης των Σερρών.

 

δ) Η διατήρηση τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω διάσωση των αξιόλογων κτιρίων στην περιοχή.

 

Ειδικότερα για το κάθε κτίριο προτείνονται τα εξής:

 

3. Χαρακτηρίζονται ως διατηρητέες οι κύριες όψεις του κτιρίου, που βρίσκεται επί της Βασιλέως Βασιλείου 35 και Ερμού (Κτίριο Α), φερόμενου ως ιδιοκτησίας Μ. Κηπουρού, Α. Σαμαρά και Μ. Κηπουρού, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Αποτελεί αξιόλογο νεοκλασικό κτίσμα της εποχής του μεσοπολέμου με μορφολογικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, με επιρροές των ευρωπαϊκών ρευμάτων (διαίρεση του κτιρίου σε βάση, κορμό και στέψη, ιωνικές ψευδοπαραστάδες που διαιρούν την επιφάνεια του ορόφου σε τμήματα, ψευδοπαραστάδες που τονίζουν τα πλαϊνά των παραθύρων του ορόφου, στέψη των ανοιγμάτων του ορόφου, στέψη του κτιρίου με το ελαφριά προεξέχον γείσο και το συμπαγές στηθαίο με την κεντρική προβολή με τις φυτικές διακοσμήσεις και οι εξώστες με ενδιαφέροντα σιδηρά κιγκλιδώματα).

 

β) Το εν λόγω κτίριο γειτνιάζει με διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Ερμού, και βρίσκεται πολύ κοντά στα κτίρια Β και Γ αυτής της απόφασης, δημιουργώντας με αυτά μία ενότητα παρόμοιων κτιρίων, με ένα ανάπτυγμα που παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα οπτική συνέχεια και συνοχή.

 

γ) Λόγω της μορφής και της θέσης του, συντελεί στην αναγνώριση της συνέχειας τμήματος του νεότερου κεντρικού ιστορικού χώρου της πόλης των Σερρών, καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

 

δ) Λόγω της γειτνίασης του με τα γύρω αξιόλογα κτίρια της ίδιας εποχής, αλλά και της θέσης του στο όριο της περιοχής της Νέας Αγοράς, συντελεί στο να διατηρείται μία ενδιαφέρουσα οπτική εικόνα, μίας περιοχής που διασώζει την ανθρώπινη κλίμακα του αστικού χώρου.

 

4. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα η κύρια όψη του κτιρίου επί της Βασιλέως Βασιλείου 34 (Κτίριο Β), φερόμενο ως ιδιοκτησία Ο.Π.Α.Κ.Π.Α Δήμου Σερρών, Γκαντάτσιου Δημήτριου, Γκαντάτσιου Κωνσταντίνου, Γκαντάτσιου Στέφανου, Κ. Μανιτάκη, Κωστοπούλειου Στέγης, Ι. Παπαδοπούλου, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Είναι αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου με ενδιαφέροντα διακοσμητικά στοιχεία, που το καθιστούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής και των ευρωπαϊκών επιρροών (διμερής κατακόρυφη διάταξη της πρόσοψης εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα, οργάνωση του ορόφου με κορινθιακές ψευδοπαραστάδες σε τμήματα με τη συμμετρική τοποθέτηση των ανοιγμάτων, ανοίγματα που διακοσμούνται με προεξέχουσα διακοσμητική ταινία, στέψη του κτιρίου που διαμορφώνεται με ελαφρά προεξέχον γείσο με σταγόνες).

 

β) Το εν λόγω κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά με τα κτίρια Α και Γ αυτής της απόφασης και συνθέτει με αυτά μία ενότητα ομοειδών κτιρίων, ένα ανάπτυγμα, με ενδιαφέρουσα οπτική συνέχεια και συνοχή.

 

γ) Αποτελεί σημαντικό στοιχείο διάσωσης του νεότερου κεντρικού ιστορικού χώρου της πόλης των Σερρών, και της οικιστικής οργάνωσης της περιοχής συμβάλλοντας στην διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης της.

 

δ) Βρίσκεται στην πόλη των Σερρών, σε κεντρικό δρόμο και σε μία περιοχή όπου διακρίνονται τρεις ιστορικοί χώροι διαφορετικών εποχών που διασώζονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της, τα εναπομείναντα στοιχεία των οποίων πρέπει να προστατευτούν για αρχιτεκτονικούς, περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς, κοινωνικούς και αισθητικούς λόγους.

 

5. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα η κύρια όψη του κτιρίου επί της Βασιλέως Βασιλείου 32 (Κτίριο Γ), φερόμενο ως ιδιοκτησία Ο.Π.Α.Κ.Π.Α Δήμου Σερρών, Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας, Ελ. Κούκογλου για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Είναι αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου, με μορφολογικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, με επιρροές των ευρωπαϊκών ρευμάτων (οργάνωση της όψης με ορθογωνικά ανοίγματα που βρίσκονται πάνω στους ίδιους κατακόρυφους άξονες, συνεχής διακοσμητική ταινία που χωρίζει τους ορόφους, περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα στους εξώστες, γείσο της στέγης που προεξέχει περιμετρικά και πάνω από αυτό χαμηλό στηθαίο το οποίο κλιμακώνεται συμμετρικά ως προς τον κεντρικό άξονα, με καμπυλόμορφο τελείωμα όπου αναγράφεται και η αρχική χρήση του κτιρίου Ξενοδοχείο Κωνσταντινούπολη).

 

β) Το εν λόγω κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά με τα κτίρια Α και Β αυτής της απόφασης, δημιουργώντας με αυτά μία ενότητα ομοειδών κτιρίων, ένα ανάπτυγμα, με ενδιαφέρουσα οπτική συνέχεια και συνοχή.

 

γ) Λειτουργούσε παλαιότερα ως ξενοδοχείο με την επωνυμία Κωνσταντινούπολη και η διατήρηση του θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης των Σερρών.

 

δ) Βρίσκεται στην πόλη των Σερρών, σε κεντρικό δρόμο, σε μία περιοχή όπου διακρίνονται τρεις ιστορικοί χώροι διαφορετικών εποχών που διασώζονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της, τα εναπομείναντα στοιχεία των οποίων πρέπει να προστατευτούν για αρχιτεκτονικούς, περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς, κοινωνικούς και αισθητικούς λόγους.

 

6. Στις χαρακτηριζόμενες διατηρητέες όψεις απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων τους και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή τους.

 

7. Επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτιρίων σε επαφή με τις διατηρητέες όψεις με προσθήκη καθ' ύψος σε εσοχή χωρίς υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής και μετά από τον καθορισμό συμπληρωματικών όρων δόμησης από την Υπηρεσία μας.

 

8. Επιτρέπονται μικρές τροποποιήσεις στις όψεις των κτιρίων, που δεν θα θίγουν τον αρχιτεκτονικό και μορφολογικό χαρακτήρα τους και τις βασικές αρχές της σύνθεσης τους.

 

9. Επιβάλλεται η επισκευή και αποκατάσταση επιχρισμάτων, διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων, επενδύσεων στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, φθορές και αλλοιώσεις.

 

10. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στις διατηρητέες όψεις, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών στην ελληνική γλώσσα που υποδηλώνουν τη χρήση τους.

 

11. Για κάθε επέμβαση στη διατηρητέες όψεις, την ανέγερση νέου κτιρίου και την τοποθέτηση μικροεπιγραφών απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από τη αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) εκτός εάν εμπίπτει στην εγκύκλιο 1714/2011 της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για διατηρητέα κτίρια (εγκύκλιοι) για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).

 

12. Κάλυψη δαπάνης: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

13. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.1942.15

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Θεσσαλονίκη, 23-06-2015

 

Η Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.