Απόφαση 275211/95

Απόφαση 275211/1995: Τεχνικές προδιαγραφές & τιμολόγιο για τις εργασίες Αναδασμών του Υπουργείου Γεωργίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 275211/1995: Τεχνικές προδιαγραφές & τιμολόγιο για τις εργασίες Αναδασμών του Υπουργείου Γεωργίας, (ΦΕΚ 222/Β/1995), 28-03-1995.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Το νόμο 1558/1985 Περί Κυβερνήσεως και Κυβερνητικών Οργάνων.

 

2. Το νόμο [Ν] 674/1977 Περί Αναδασμού Γης και μεγεθύνσεως των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλων τινών διατάξεων.

 

3. Το νόμο 716/1977 Περί μητρώου Μελετητών και αναθέσεως και εκπονήσεως μελετών και τα προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν σε εκτέλεσή του.

 

4. Το νόμο 2040/1992 Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητος Υπουργείου Γεωργίας και Νομικών προσώπων εποπτείας του και άλλες διατάξεις.

 

5. Το προεδρικό διάταγμα 696/1974 περί αμοιβών μηχανικών κ.λ.π. όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989.

 

6. Την βάσει της 334/1992 απόφασης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνταχθείσα μελέτη τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίου των εργασιών του Υπουργείου Γεωργίας.

 

7. Την υπ' αριθμόν 6033/1994 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

 

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της Απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

Εγκρίνουμε τις προδιαγραφές και τα τιμολόγια για τις εργασίες Αναδασμών του Υπουργείου Γεωργίας.

 

Η Απόφαση αυτή ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 15-03-1995

 

Ο Υφυπουργός

 

Τεχνικές προδιαγραφές εργασιών αναδασμού σύμφωνα με το νόμο [Ν] 647/1977 Περί Αναδασμού Γης και μεγεθύνσεως των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλων τινών διατάξεων.

 

Α. Γενικά

 

Ο Αναδασμός και η διαδικασία που καθορίζεται από τον νόμο [Ν] 674/1977. Η Νομοθεσία διακρίνει δύο είδη Αναδασμών, τους εκούσιους και τους αναγκαστικούς ανάλογα με την διαδικασία με την οποία ένα αγρόκτημα κηρύσσεται σε Αναδασμό. Οι εργασίες που αφορούν τον Μελετητή σε έναν Αναδασμό διακρίνονται σε τέσσερα στάδια που μπορεί να επικαλύπτονται.

 

1. Τριγωνισμός

 

Στο στάδιο αυτό γίνεται η εξάρτηση από το κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο η μόνιμη σήμανση και εξασφάλιση των τριγωνομετρικών σημείων καθώς και η τριγωνομετρική υψομετρία.

 

2. Κτηματογραφική αποτύπωση

 

Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνεται η Πολυγωνομετρία, η Τοπογραφική και Κτηματογραφική αποτύπωση και κατά περίπτωση οι Φωτογραμμετρικές εργασίες. Οι κλίμακες της αποτύπωσης είναι 1:2.000 και 1:5.000 ανάλογα με την πυκνότητα του κτηματολογίου και καθορίζονται από την Υπηρεσία που επιβλέπει το έργο. Η κύρια μέθοδος αποτύπωσης είναι η ταχυμετρική, χωρίς να αποκλείεται η φωτογραμμετρική ή η χρησιμοποίηση GPS. Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων θα υποδεικνύονται από οριοδείκτη.

 

3. Διαδικασίες του Αναδασμού

 

Στο στάδιο αυτό ο Μελετητής λειτουργεί σαν τεχνικός σύμβουλος και βοηθός των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Αναδασμού. Ο Μελετητής βοηθά τις Επιτροπές στις διαδικασίες ανάρτησης, εκδίκασης των ενστάσεων κ.λ.π.

 

4. Διάταξη και διαχωρισμός νέων κτημάτων

 

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές εργασίες οι οποίες εκτελούνται από τον Μελετητή σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Αναδασμού. Αρχικά ο Μελετητής, μελετά τα τεχνικά έργα (οδοποιία, εγγειοβελτιωτικά κ.λ.π.) της περιοχής Αναδασμού ώστε να προκύψουν ζώνες κατάλληλες για τον προσδιορισμό των νέων αγροτεμαχίων. Στην περίπτωση αναγκαστικού Αναδασμού, η μελέτη αυτή καθώς και η τυχόν αναγκαία αρδευτική αποστραγγιστική μελέτη μπορεί να δοθεί έτοιμη στον Μελετητή από άλλη Υπηρεσία. Ακολούθως, μελετά το νέο κτηματικό καθεστώς και την θέση των νέων αγροτεμαχίων. Τέλος, μετά την οριστικοποίηση του νέου κτηματικού καθεστώτος από την Επιτροπή Αναδασμού, εφαρμόζει στο έδαφος το νέο κτηματικό καθεστώς και υποδεικνύει τα νέα τεμάχια στους ιδιοκτήτες.

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

 

Τριγωνισμός

 

1. Γενικές διατάξεις

 

α. Όλες οι Τοπογραφικές εργασίες εξαρτώνται από το Κρατικό Τριγωνομετρικό-Χωροσταθμικό Δίκτυο (Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού).

 

β. Η υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την εξάρτηση από υφιστάμενο παλαιό Δίκτυο του Υπουργείου Γεωργίας εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες της εργασίας.

 

γ. Όπου το Τριγωνομετρικό Δίκτυο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ή του Υπουργείου Γεωργίας είναι αραιό για διάφορους λόγους τότε γίνεται, με προέγκριση της υπηρεσίας, πύκνωση του δικτύου με ίδρυση νέων σημείων που εξαρτώνται από Τριγωνομετρικά σημεία τουλάχιστον IV τάξης.

 

δ. Η πυκνότητα των προς ίδρυση σημείων ανά 1.000 στρέμματα δεν θα ξεπερνάει τις ποσότητες που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Κλίμακα

Μέγιστο

Ελάχιστο

1:500 και 1:1.000 πεδινό

3

1

1:1.000 ορεινό και 1:2.000 πεδινό

2

0.6

1:2.000 ορεινό

1.3

0.5

1:5.000 πεδινό

1.2

0.4

1:5.000 ορεινό

0.8

0.3

 

ε. Είναι δυνατόν όμως, κατά την κρίση του Επιβλέποντος Μηχανικού, να προταθεί αντί ίδρυσης νέου Τριγωνομετρικού σημείου, να τελειώσει η όδευση σε άλλο απομεμακρυσμένο υφιστάμενο Τριγωνομετρικό σημείο με την χρήση ηλεκτρονικού οργάνου μέτρησης μηκών.

 

2. Εκλογή σημείων

 

α. Η εκλογή των σημείων γίνεται σε θέσεις τέτοιες που να εξασφαλίζεται μεγάλη ορατότητα, σταθερότητα και μακρόχρονη διατήρηση.

 

β) Σταθερά καταφανή σημεία όπως καμπαναριά εκκλησιών φάροι κ.λ.π. μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν Τριγωνομετρικά σημεία αλλά δημιουργείται υποχρεωτικά τότε, έκκεντρο επίγειο Τριγωνομετρικό σημείο. Τα χρησιμοποιούμενα απρόσιτα Τριγωνομετρικά σημεία ελέγχονται πρώτα σε ότι αφορά την μη αλλαγή θέσης τους από τον χρόνο ίδρυσής τους.

 

γ. Επιδιώκεται η κανονικότητα των σχημάτων που ορίζονται από τα χρησιμοποιούμενα και τα ιδρυόμενα σημεία. Σε εμπροσθοτομίες να αποκλείονται γωνίες μικρότερες των 35 βαθμών.

 

δ. Ο Μελετητής υποχρεούται να συντάσσει προσχέδιο σε κατάλληλη κλίμακα, στο οποίο θα φαίνονται όλα τα Τριγωνομετρικά σημεία (χρησιμοποιούμενα και ιδρυόμενα) που θα εγκρίνεται πρώτα από τον Επιβλέποντα, και θα πρέπει να αποφεύγεται ο προσδιορισμός νέων Τριγωνομετρικών με οπισθοτομίες ή με τη μέθοδο ΗΑΝSΕΝ.

 

3. Σήμανση και εξασφάλιση των τριγωνομετρικών σημείων

 

α. Η σήμανση των τριγωνομετρικών σημείων γίνεται υπόγεια και υπέργεια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος 696/1974, τοποθετείται δε στο κέντρο της στέψης του βάθρου κυκλική ορειχάλκινη πλακέτα σχήματος μπουλονιού συνολικού ύψους 8 cm με διάμετρο του μέρους της αγκύρωσης (που φέρει εγκοπές για καλύτερη αγκύρωση) 12 mm, πάχους του πάνω τμήματος 5 mm και διαμέτρου 7 cm, στην οποία αναγράφονται η ένδειξη ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ, το έτος κατασκευής του βάθρου και τα αρχικά του Υπουργείου Γεωργίας. Η πλακέτα αυτή αγκυρώνεται μέσα στο σκυρόδεμα του βάθρου με τη βοήθεια εποξικής ρητίνης δύο συστατικών.

 

β. Η σήμανση των οροσήμων γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι το βάθρο θα είναι κόλουρος τετραγωνική πυραμίδα διαστάσεων επάνω βάσης 0,25 x 0,25 cm. Τοποθετείται στο κέντρο της πάνω επιφάνειάς της παρόμοιο ορειχάλκινο μπουλόνι όπου θα αναγράφεται η ένδειξη ΟΡΟΣΗΜΟ ΥΓ και ο αριθμός του και το έτος κατασκευής (πχ 34/1992).

 

γ. Σε περίπτωση που η σήμανση των παραπάνω προσφέρεται να γίνει σε συμπαγή βράχο τοποθετείται στον βράχο μόνο το μπουλόνι αφού ανοιχθεί πρώτα οπή κατάλληλου βάθους και διαμέτρου και η στερέωση γίνεται πάλι με εποξική ρητίνη δύο συστατικών.

 

δ. Όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν οι παραπάνω μέθοδοι τότε με πρόταση του μελετητή εγκρίνεται από την υπηρεσία άλλος τρόπος σήμανσης, αλλά τοποθετείται πάντοτε η ανάλογη ορειχάλκινη πλακέτα.

 

ε. Σαν επισήμανση για τις γωνιομετρήσεις χρησιμοποιούνται καδρόνια ορθογωνικής διατομής πλευράς 6-8 cm, ύψους 2.5-4 m με ανάλογα πτερύγια (μήκους 60 cm και ύψους 20 cm) στερεωμένα κατακόρυφα (με χρήση σφαιρικής αεροστάθμης) στο σημείο. Τα καδρόνια αυτά χρωματίζονται άσπρα-κόκκινα ανά 50 cm για να είναι ευδιάκριτα.

 

στ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επισήμανση των Τριγωνομετρικών σημείων ειδικά στην περίπτωση που γίνονται και μετρήσεις μηκών με ηλεκτρονικά όργανα, οι μεγάλοι στόχοι του κατασκευαστή του οργάνου.

 

ζ. Η θέση κάθε Τριγωνομετρικού σημείου συσχετίζεται με τα πλησιέστερα σε αυτό σταθερά σημεία του εδάφους για την εξασφάλισή του. Για το λόγο αυτό μετρώνται οι αποστάσεις μεταξύ σταθερών σημείων και Τριγωνομετρικού που αναγράφονται σε σχετικό αυτοσχέδιο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κοντά σταθερά σημεία, τότε δημιουργούνται τέτοια (π.χ. χάραξη σταυρών σε συμπαγείς βράχους ή τοποθέτηση σιδηροπασσάλων που στερεώνονται με σκυρόδεμα).

 

η. Για κάθε τριγωνομετρικό σημείο που ιδρύεται συντάσσεται δελτίο ελέγχου που περιλαμβάνει σε σχήμα τις εξασφαλίσεις του, απόσπασμα χάρτη 1:50.000, περιγραφικά στοιχεία, τις συντεταγμένες του στο σύστημα αναφοράς που έχει επιλεγεί, τα στοιχεία του συστήματος αναφοράς, ιστορικά στοιχεία και φωτογραφία στην οποία θα εμφανίζεται το τριγωνομετρικό σε ευρύτερη περιοχή.

 

4. Προσδιορισμός, μετρήσεις και υπολογισμός των τριγωνομετρικών σημείων και οροσήμων

 

α. Τα τριγωνομετρικά σημεία προσδιορίζονται σαν τριγωνομετρικά IV τάξης από άλλα τριγωνομετρικά ίσης ή ανώτερης τάξης με τον σχηματισμό κατάλληλου δικτύου και σε ανάγκη με εμπροσθοτομία (με μέτρηση απαραίτητα και των τριών γωνιών).

 

β. Για τις μετρήσεις ισχύουν οι προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος 696/1974 και η συνόρθωση του δικτύου γίνεται με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων.

 

γ. Στις περιπτώσεις που γίνονται και πλευρομετρήσεις (και στην περίπτωση των τεταμένων οδεύσεων), αυτές γίνονται με ηλεκτρονικό όργανο μέτρησης αποστάσεων με ακρίβεια 5 mm + 5 ppm. Ο ανακλαστήρας τοποθετείται σε σταθερή βάση του κατασκευαστή του οργάνου και η απόσταση μετριέται τέσσερις φορές και από τα δύο άκρα της βάσης.

 

δ. Τα ορόσημα προσδιορίζονται από το σύνολο των τριγωνομετρικών σημείων της περιοχής με εμπροσθοτομίες ή τεταμένες οδεύσεις με θεοδόλιχο απόδοσης 10 cc και ηλεκτρονικό όργανο μέτρησης αποστάσεων απόδοσης 5 mm + 5 ppm .

 

ε. Οι γωνίες στην περίπτωση αυτή μετρώνται σε τρεις περιόδους (όλες στην περίπτωση της εμπροσθοτομίας) και οι πλευρές τρεις φορές και από τα δύο άκρα της βάσης (ο ανακλαστήρας σε σταθερή βάση του κατασκευαστή).

 

στ. Εκτός των παραπάνω μεθόδων δύναται ο προσδιορισμός τόσο των τριγωνομετρικών σημείων όσο και των οροσήμων να γίνει με τη μέθοδο του GPS (Global Positioning System). Θα λαμβάνονται μετρήσεις από τέσσερις τουλάχιστον δορυφόρους (καλής γεωμετρίας και ο χρόνος λήψης στοιχείων θα γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις οδηγίες του κατασκευαστή των δεκτών. Σε περίπτωση ελέγχου, η διαφορά της απόστασης που μετριέται με ηλεκτρονικό όργανο απόδοσης 5 mm + 5 ppm από την απόσταση που προκύπτει από τις υπολογισμένες με GPS συντεταγμένες, δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 1/30.000 της απόστασης.

 

ζ. Όλες οι μετρημένες αποστάσεις θα ανάγονται, μετά την διόρθωση λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών-θερμοκρασία, πίεση ή υψόμετρο - στο επίπεδο του ελλειψοειδούς με τον τύπο D2 = R2 (S2 - ΔΗ2) / (R + H1) (R + H2) και μετά θα πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή κλίμακας της περιοχής (εφόσον απαιτείται από το είδος της προβολής που χρησιμοποιείται). Όπου D η ανοιγμένη απόσταση στο ελλειψοειδές, R η ακτίνα της γης 6.371.000 m, Η1 και Η2 τα γεωμετρικά υψόμετρα των σημείων (οργάνου και ανακλαστήρα) και ΔΗ η υψομετρική διαφορά τους.

 

5. Τριγωνομετρική υψομετρία

 

α. Κατά την καταμέτρηση των οριζοντίων γωνιών του Τριγωνομετρικού δικτύου εκτελείται και γωνιομέτρηση των κατακόρυφων γωνιών σε δύο περιόδους και σε δύο θέσεις τηλεσκοπίου με όργανο αυτόματου κατακορυφώσεως. Οι κατακόρυφες γωνίες μετρώνται αμοιβαία και δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος σκόπευσης.

 

β. Για τον υπολογισμό των υψομετρικών διαφορών ισχύουν οι προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος 696/1974 και η συνόρθωση του δικτύου γίνεται με την μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων. (ενιαίο δίκτυο και όχι συνόρθωση ανά πολύγωνο).

 

6. Στοιχεία υποφακέλου τριγωνισμού

 

α. Τα στοιχεία των μετρήσεων υπαίθρου, οι αναγωγές των μετρήσεων, οι υπολογισμοί των συντεταγμένων των σημείων κ.λ.π. τοποθετούνται στον υποφάκελο Τριγωνισμού που περιλαμβάνει:

 

1) Τεύχος γωνιομετρήσεων και υπολογισμού των μέσων τιμών.

 

2) Τεύχος πλευρομετρήσεων και αναγωγών στο ελλειψοειδές και την προβολή.

 

3) Τεύχος υπολογισμού συντεταγμένων (συνορθώσεις).

 

4) Πίνακα συντεταγμένων τριγωνομετρικών σημείων.

 

5) Πίνακα συντεταγμένων όλων των τριγωνομετρικών σε ψηφιακό αρχείο κατά το πρότυπο ASCII δηλαδή απλό σειριακό αρχείο όπου θα αναφέρονται ο Α/Α, Χ, Υ, και Η (Αν πρόκειται για τριγωνομετρικό Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα αναγράφεται ο εξαψήφιος κωδικός του). Το αρχείο αυτό παραδίδεται σε δισκέτα Η/Υ 3,5'' και χωρητικότητας 1,44 ΜΒ.

 

6) Τα δελτία ελέγχου (παράγραφος Δ.8) των ιδρυθέντων Τριγωνομετρικών.

 

7. Διάγραμμα τριγωνισμού σε κλίμακα 1:25.000.

 

Στο διάγραμμα αυτό, τα Τριγωνομετρικά που ιδρύθηκαν σχεδιάζονται με κόκκινο μελάνι με το ίδιο σχήμα των αντίστοιχων της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που σχεδιάζονται με μαύρο μελάνι. Ο τρόπος συμβολισμού των Τριγωνομετρικών σημείων καθώς και οι σκοπεύσεις και πλευρομετρήσεις που έγιναν, γίνεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

 

Τριγωνομετρικό 1ης τάξης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού εξωτερική διάμετρος 4.5 mm εσωτερική διάμετρος 3 mm
Τριγωνομετρικό 2ης τάξης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού διαμέτρου 3 mm
Τριγωνομετρικό 3ης τάξης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού εξωτερική διάμετρος 4.5 mm εσωτερική διάμετρος 3 mm
Τριγωνομετρικό 4ης τάξης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και ΥΓ διαμέτρου 3 mm

 

Σκόπευση από Α προς Β
Σκόπευση από Β προς Α
Σκόπευση από Α προς Β και από Β προς Α
Σκόπευση από Α προς Β και πλευρομέτρηση από Α προς Β
Σκόπευση από Α προς Β και από Β προς Α και πλευρομέτρηση και από τα δυο άκρα

 

Σύνταξη τοπογραφικού υποβάθρου και κτηματογράφηση με επίγειες μεθόδους

 

1. Πολυγωνικές οδεύσεις

 

Α. Γενικές διατάξεις για τις Πολυγωνικές οδεύσεις

 

α. Οι κορυφές των πολυγωνικών οδεύσεων ιδρύονται εφ' όσον είναι δυνατόν, σε έδαφος που δεν καλλιεργείται και επιδιώκεται να είναι δυνατή η σκόπευση απ' ευθείας του πασσάλου από την προηγούμενη ή επόμενη στάση. Η σήμανση των κορυφών των πολυγωνικών οδεύσεων γίνεται με πασσάλους μήκους τουλάχιστον 0.25 m.

 

Σε μαλακά εδάφη οι πάσσαλοι πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μήκος ώστε να εξασφαλίζεται η στερέωσή τους στο έδαφος και η διατήρησή τους.

 

β. Εφόσον είναι δυνατόν γίνεται εξασφάλιση της κορυφής (στάσης) από δυο τουλάχιστον σταθερά και χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους με μέτρηση των αποστάσεων με μετροταινία και σχεδίαση, στο σημειωματάριο αυτοσχεδίων, αυτών των στοιχείων και περιγραφή για τον καθορισμό και ανεύρεσή τους.

 

γ. Οι κορυφές των οδεύσεων αριθμούνται αποκλειστικά με αραβικούς αριθμούς. Οι βοηθητικές κορυφές πρέπει να αποφεύγονται. Οι στάσεις διανομής αριθμούνται στη συνέχεια της αρίθμησης αποτύπωσης και τα ορόσημα διανομής στη συνέχεια των στάσεων διανομής.

 

Σε συμπληρωματικές αποτυπώσεις και διανομές αρίθμηση είναι συνεχόμενη και αρχίζει από την πρώτη επόμενη εκατοντάδα της αρίθμησης του τελευταίου αριθμού.

 

δ. Οι οδεύσεις πρέπει να γίνονται τεταμένες μεταξύ των σημείων εξάρτησης προσπαθώντας να προχωρούμε παράλληλα σε συνδυασμό και με την μορφολογία του εδάφους.

 

Έτσι σε ομαλές ανοικτές εκτάσεις σχηματίζεται δίκτυο παραλλήλων περίπου οδεύσεων.

 

Σαν αρχική εργασία γίνεται κατά κανόνα η περιμετρική όδευση γύρω από την οριογραμμή του κτήματος. Έτσι διευκολύνεται ανάλογα με τη μορφή του εδάφους, η διάταξη και εξάρτηση των πολυγωνικών οδεύσεων.

 

Όπου κατά την αποτύπωση πλησιάζουμε εκτάσεις, που έχουν αποτυπωθεί ή μοιραστεί παλιότερα, τα παλιά ορόσημα γίνονται στάσεις για τη νέα όδευση.

 

ε. Οι παράλληλες κοντινές οδεύσεις, άμα το ολικό μήκος τους είναι μεγαλύτερο από 2 km πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους και στη μέση περίπου με εγκάρσια όδευση.

 

στ. Πολυγωνικός κόμβος.

 

Όπου η ανάπτυξη του τριγωνισμού είναι αδύνατη (δασώδη εδάφη, πυκνός και μεγάλος συνοικισμός) οι οδεύσεις (τρεις τουλάχιστον) μπορούν να συγκλίνουν σε κοινό σημείο, τον πολυγωνικό κόμβο.

 

Β. Οροσήμανση στάσεων

 

Στις αποτυπώσεις γενικά οροσημαίνουμε 4 πολυγωνομετρικές στάσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, οι οποίες να είναι ορατές από μια τουλάχιστον στάση ή τριγωνομετρικό σημείο. Ο τύπος της σήμανσης είναι σύμφωνα με τον τύπο σήμανσης τριγωνομετρικού σημείου με τομές που προβλέπεται από τις προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος 696/1974. Τα ορόσημα αυτά έχουν τον αριθμό της στάσης.

 

Γ. Όρια μήκους οδεύσεων - μήκους πλευράς - αποστάσεων λήψης σημείων λεπτομερειών

 

Το συνολικό μήκος των οδεύσεων, το μήκος κάθε πλευράς όδευσης, η απόσταση των σημείων λεπτομέρειας κτηματογραφικών τοπογραφικών και υψομετρικών έχουν ανάλογα με την κλίμακα, το είδος της εργασίας και τη μορφολογία του εδάφους τα παρακάτω όρια του παρακάτω πίνακα:

 

 

Κλίμακα

Όρια συνολικού μήκους όδευσης

Όριο μήκους πλευρών όδευσης

Όριο απόστασης σημείων λεπτομερειών

Έδαφος

Είδος εργασίας αποτύπωσης

Έδαφος

Κτηματογράφηση

Έδαφος

Τοπογραφικό υψόμετρο

Έδαφος

Πεδινό

Ορεινό

Πεδινό

Ορεινό

Πεδινό

Ορεινό

Πεδινό

Ορεινό

1:2.000

1500

2200

Γενικά

150

200

150

150

200

200

1:5.000

2500

3000

Γενικά

250

300

250

250

300

300

 

Ο πίνακας δίνει τα ανεκτά όρια μήκους και πλευράς οδεύσεων και αποστάσεων σημείων λεπτομερειών στην περίπτωση αποτύπωσης με στάδια και πλευρομετρήσεων με μετροταινία.

 

Όταν χρησιμοποιείται ταχύμετρο με το οποίο οι αποστάσεις μετριούνται ηλεκτρονικά με ακρίβεια ± (5 mm ± 5 ppm) τα όρια του παραπάνω πίνακα διπλασιάζονται. Η μέτρηση των οριζοντίων και κατακόρυφων γωνιών πολυγωνικών οδεύσεων γίνεται με ταχύμετρο απόδοσης τουλάχιστον 20 cc και σε δυο θέσεις τηλεσκοπίου.

 

Δ. Μέτρηση των πλευρών των πολυγωνικών οδεύσεων

 

Η μέτρηση των πλευρών των πολυγωνικών οδεύσεων γίνεται με μετροταινία ή με ηλεκτρονικό όργανο μέτρησης αποστάσεων.

 

Οι πλευρές των οδεύσεων διανομής καθώς και τα ορόσημα που εξαρτώνται από αυτές τις οδεύσεις, θα μετρώνται με μια από τις παραπάνω μεθόδους. Η διαφορά μετρήσεων της ίδιας πλευράς δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα παρακάτω καθορισμένα όρια.

 

Είδος εδάφους

Με χαλύβδινη μετροταινία

Με ηλεκτρονικό όργανο

Για ομαλό έδαφος

0.02+0.0005 d

Όπως στο προεδρικό διάταγμα 696/1974

Για ανώμαλο έδαφος

0.04+0.0007 d

 

Σε περίπτωση που οι μετρήσεις των πλευρών γίνονται με ηλεκτρονική μέθοδο τότε σαν ακρίβεια μέτρησης θεωρείται το τριπλάσιο της απόδοσης του οργάνου και φυσικά σε καμιά περίπτωση περισσότερο απ' αυτά που αναφέρονται παραπάνω στα μετρημένα με χαλύβδινη μετροταινία όρια.

 

Ε. Ανεκτά όρια πολυγωνικών οδεύσεων

 

Η γωνιακή, γραμμική και υψομετρική ακρίβεια των πολυγωνικών οδεύσεων προσδιορίζεται από τις αντίστοιχες προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος 696/1974. Η πραγματική απόσταση δύο σημείων λεπτομέρειας, δεν πρέπει να διαφέρει από την θεωρητική που προκύπτει από τις συντεταγμένες των σημείων αυτών περισσότερο από 0.15 m.

 

Β. Κτηματογραφική αποτύπωση

 

Α. Τοπογραφικές λεπτομέρειες

 

α) Όχθες και κοίτες ρευμάτων και γενικά οι μισγάγγειες. Επίσης τα χαντάκια, αυλάκια, προχώματα, αναχώματα κ.λ.π., σε διάκριση και πληροφορίες για τις όχθες (βραχώδεις κ.λ.π.).

 

β) Γραμμές μέγιστης κλίσης του εδάφους και κυρίως γραμμές ράχεων και κορυφογραμμές καθώς και οι αυχένες.

 

γ) Οφρείς και πόδες πρανών, καταπτώσεων, χαραδρών κ.λ.π.

 

Ειδικότερα:

 

1) Χαράδρες με όχθες χαμηλές, ομαλές απότομες.

2) Βαθμίδες (πεζούλια).

3) Εκσκαφές, αποθέσεις χωμάτων.

 

δ) Υδατογραφικές λεπτομέρειες.

 

Ειδικότερα:

 

1) Πηγές μέτριας και μεγάλης παροχής.

2) Κρήνες, αντλίες φρέατα.

3) Δεξαμενές επίγειες, υπόγειες με νερά.

4) Υδατοστάσια φυσικά, τεχνητά.

5) Υδροφόρα σπήλαια.

6) Τεχνητά αυλάκια.

7) Υδραγωγεία επίγεια επενδεδυμένα ή όχι, υπέργεια.

8) Φράγματα λίθινα, ξύλινα, χωμάτινα, από σκυρόδεμα.

9) Βραχίονες λιθόκτιστοι, ξύλινοι από σκυρόδεμα.

10) Δρόμοι για ανθρώπους, ζώα, οχήματα.

11) Ακτές θάλασσας ή λιμνών με άμμο, πηλό, πέτρες, βράχια, απότομους γκρεμούς.

 

ε) Μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας.

 

Ειδικότερα:

 

1) Δρόμοι (Εθνικοί, Επαρχιακοί κ.λ.π.) ξεχωρίζοντας αυτούς που κατασκευάζονται, είναι κατεστραμμένοι ή εγκαταλελειμμένοι καθώς και αυτούς που έχουν μεγάλη κλίση (άνω του 10%).

2) Δρόμοι για κάρα, μουλάρια (που είναι ευκολοπερπάτητοι ή όχι) μονοπάτια ή λιθόστρωτα.

3) Σιδηροδρομικές γραμμές ξεχωρίζοντας το πλάτος της γραμμής και της κατάστασης (για κατασκευή, εγκαταλειμμένες κ.λ.π.).

4) Εναέριες γραμμές.

5) Γέφυρες ξεχωρίζοντας την κατασκευή (ξύλινες, πέτρινες, σιδερένιες από σκυρόδεμα) τη συγκοινωνία (σιδηροδρομικές χωρίς διαβάσεις ή με διαβάσεις για πεζούς οδικές) την εξυπηρέτηση (μικρές, αποχής, μεγάλες γεφυράκια, παλιές κ.λ.π.).

6) Στοές, σήραγγες.

7) Τηλεγραφικές και τηλεφωνικές γραμμές.

8) Ηλεκτρικοί αγωγοί.

9) Αεροδρόμια και αερολιμένες.

10) Οδοδείκτες και πινακίδες δρόμων.

 

στ) Διάφορα κτίρια, κτίσματα, μνημεία, ερείπια κ.λ.π.

 

Ειδικότερα:

 

1) Καμπαναριά, ερημοκλήσια, εικονοστάσια, ερείπια ερημοκλησιών.

2) Τεμένη, μνημεία, αρχαίοι πύργοι, καλύβες (πέτρινες, ξύλινες, κωνικές), ερείπια, αρχαία.

3) Ξενώνες τουρισμού, δασαρχεία, εργοστάσια (ξεχωρίζοντας την κινητήρια δύναμη και παραγωγή), νερόμυλοι - μεθοριακά φυλάκια και γενικά φυλάκια.

4) Ασβεστοκαμίνια.

5) Στρατιωτικές, αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

ζ) Διάφορες αλλοιώσεις του εδάφους από τη φύση ή την ανθρώπινη ενέργεια.

 

Ειδικότερα:

 

1) Ορυχεία.

2) Λατομεία.

3) Σπήλαια και σπήλαια με νερό.

4) Πετρώδεις εκτάσεις με ογκόλιθους.

5) Ορόσημα, περιτειχίσματα, περιφράγματα, συρματοπλέγματα.

 

Β. Κτηματογραφικές λεπτομέρειες

 

α) Οριογραμμές κτημάτων, ιδιοκτησιών, εκτάσεων με δικαιώματα βοσκής, φυτέματος και τα τυχόν ορόσημά τους που υπάρχουν.

 

β) Διαχωριστικές γραμμές καλλιεργειών και διαφόρων ειδών εδάφους.

 

Ειδικότερα:

 

1) Αγροί.

2) Λειβάδια ξερά, υγρά.

3) Διάφορες φυτείες και αμπέλια.

4) Χέρσες εκτάσεις.

5) Έλη πρόσκαιρα, διαρκή, με καλάμια.

6) Λίμνες.

7) Θαμνότοποι και λόγχες διαβατές ή αδιάβατα.

8) Δάση με δένδρα κοινά, βελονοειδή κ.λ.π. αραιά, πυκνά, αδιάβατα.

9) Δένδρα ξεχωριστά ή συστάδες δένδρων.

10) Τα όρια της περιοχής του Συνοικισμού.

 

γ) Σε περίπτωση αποτύπωσης ξεχωριστών κομματιών και τμημάτων οριογραμμών να αναφέρονται και τα ονόματα των ομόρων ιδιοκτητών.

 

Γ. Αποτύπωση δέντρων

 

Σε περίπτωση κατά την οποία κρίνεται απαραίτητη η αποτύπωση με λεπτομέρεια κάθε δένδρου, πρέπει να τηρείται την παρακάτω διαδικασία:

 

1) Το Τοπογραφικό Συνεργείο, σε συνεργασία με τον οριοδείκτη αριθμεί με αύξοντα αριθμό όλα τα δένδρα που είναι για αποτύπωση με χρώμα κόκκινο.

2) Η αρίθμηση των δένδρων είναι συνεχόμενη σε κάθε κομμάτι. Επίσης γίνεται πρόχειρο μητρώο δένδρων στο οποίο γράφονται ο αύξων αριθμός του δένδρου, το είδος (ελιά, αμυγδαλιά κ.λ.π.) και το όνομα του ιδιοκτήτη.

3) Ακολουθεί η αποτύπωσή τους που γίνεται μαζί με την αποτύπωση των υπολοίπων σημείων λεπτομέρειας. Η αρίθμησή τους ξεκινά μετά την αρίθμηση των δένδρων. Αφήνουμε όμως αρκετό χώρο ανάμεσα στις δυο αριθμήσεις μήπως υπάρξουν και δένδρα που δεν αριθμήθηκαν. Στο αυτοσχέδιο τέλος γράφεται για κάθε κομμάτι, ο πρώτος και ο τελευταίος σε σειρά αριθμός των δέντρων, που περιέχονται σ' αυτό.

4) Στα ταχυμετρικά σημειωματάρια και στην στήλη των παρατηρήσεων, εκτός από τον αριθμό του σημείου, σημειώνεται το είδος του δέντρου και ο αριθμός του.

5) Στις συστηματικές φυτείες δεν γίνεται ξεχωριστή αρίθμηση και αποτύπωση των δέντρων. Στις περιπτώσεις αυτές η εκτίμηση της αξίας γίνεται για το έδαφος και τα δέντρα συνολικά.

 

Δ. Οριοδείκτες

 

Οι οριοδείκτες που προβλέπονται από τα άρθρα 56, 57 και 58 του Αστικού Κώδικα προσκαλούνται επίσημα από την Υπηρεσία. Προσκαλούνται τόσο του Αγροκτήματος όσο και του Συνοικισμού, Κτηματογραφικών και Εμφυτευτικών οριογραμμών που περιέχονται στην υπό αναδασμό περιοχή. Αυτοί πρέπει να προσέρχονται συνεχώς στο Συνεργείο έτσι ώστε κάθε στιγμή αν είναι δυνατόν κοντά στο μελετητή να βρίσκεται ο οριοδείκτης.

 

Το όνομά του ή των οριοδεικτών γράφεται στην πρώτη σελίδα του σημειωματάριου αυτοσχεδίων. Μετά το τέλος της εργασίας οι οριοδείκτες δίνουν έγγραφη βεβαίωση για την πιστή και ακριβή υπόδειξη, που επισυνάπτεται στο φάκελλο καταμέτρησης.

 

Ε. Εργασία γραφείου

 

Σχεδίαση:

 

Τα σχεδιαγράμματα αποτύπωσης συντάσσεται ξεχωριστά για κάθε αγροτική περιοχή της Κοινότητας, με βάση τα σημεία λεπτομέρειας και σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες της Υπηρεσίας.

 

Όλη η έκταση με τις γραμμές ιδιοκτησιών, καλλιεργειών, ειδών εδάφους και δρόμων χωρίζεται σε μικρότερα κλειστά κομμάτια, που αριθμούνται με αύξοντα αριθμό από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω σε κάθε συγκρότημα που ορίζεται από φυσικές γραμμές ή δρόμους. Η αρίθμηση γίνεται συνεχόμενη σε κάθε φύλλο.

 

Εμβαδομέτρηση:

 

Η Εμβαδομέτρηση γίνεται αναλυτικά από τις συντεταγμένες κορυφών των τεμαχίων.

 

ΣΤ. Εμβαδομετρικοί πίνακες

 

Οι εμβαδομετρικοί πίνακες συντάσσονται για κάθε ιδιοκτησία και για κάθε φύλλο σχεδιαγράμματος. Περιλαμβάνουν τον αριθμό της ιδιοκτησίας, τους αύξοντες αριθμούς των κορυφών της καθώς και το εμβαδόν της.

 

Ζ. Κτηματολογικός πίνακας αποτύπωσης

 

Ο Κτηματολογικός Πίνακας Αποτύπωσης συντάσσεται σύμφωνα με υπόδειγμα της Υπηρεσίας.

 

Η. Φύλλο ελέγχου και έκθεση αποτύπωσης

 

Κατά τη διάρκεια της εργασίας στο ύπαιθρο συντάσσεται το φύλλο ελέγχου για κάθε φάση της εργασίας. Σ' αυτό και σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας γίνεται έκθεση του σκοπού και του τρόπου εκτέλεσης της εργασίας. Επίσης στο φύλλο ελέγχου πρέπει να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις για όσες περιπτώσεις δεν είναι συνηθισμένες.

 

Θ. Φάκελος αποτύπωσης

 

Όλα τα στοιχεία της αποτύπωσης (διαγράμματα, σημειωματάρια, υπολογισμοί, πίνακες, διοικητικές ενέργειες) αφού τακτοποιηθούν και συρραφθούν συγκεντρώνονται στο φάκελλο αποτύπωσης. Γενικά τα τεύχη υπολογισμών και στοιχείων ράπτονται.

 

Στον Κτηματολογικό Πίνακα προσθέτουμε εξώφυλλο από ειδικό χαρτί περιτυλίγματος, καθώς και στην ανάγκη και στα μεγαλύτερα τεύχη υπολογισμών.

 

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε έντυπο για εξώφυλλο. Ο φάκελλος αποτύπωσης χωρίζεται σε 5 υποφακέλους, που αριθμούνται από 1-5 και που περιέχουν αντίστοιχα:

 

Υποφάκελος αριθμός 1:

 

Στοιχεία πεδίου. Τα σημειωματάρια πεδίου

 

1) Ταχυμετρικά

2) Αυτοσχεδίων

3) Πρόχειρο διάγραμμα

 

Υποφάκελος αριθμός 2:

 

Διοικητικές ενέργειες. Τις διοικητικές ενέργειες και υπόλοιπα έγγραφα και διαταγές, προσκλήσεις οριοδεικτών, βεβαιώσεις υπόδειξης οριοδεικτών, τεχνικές εκθέσεις, φύλλα ελέγχου κ.λ.π.

 

Υποφάκελος αριθμός 3:

 

Υπολογισμοί. Αποτελείται από δυο επιμέρους φακέλλους που περιέχουν:

 

3Α - Τριγωνισμός: Όπως αναφέρεται στα περί Τριγωνισμού

 

3Β - Υπολογισμοί:

 

1) Ανοιγμένες αποστάσεις πλευρών οδεύσεων

2) Υπολογισμοί συντεταγμένων κορυφών πολυγωνικών οδεύσεων και οροσημανθεισών στάσεων

3) Υπολογισμοί υψομέτρων κορυφών πολυγωνικών οδεύσεων

4) Διαγράμματα οδεύσεων

5) Εξασφαλίσεις στάσεων και

6) Περιγραφή και εξασφάλιση οροσήμων

 

Υποφάκελος αριθμός 4: Πίνακες

 

1) Τεύχη εμβαδομετρήσεων

2) Κτηματολογικοί Πίνακες Αποτύπωσης

3) Συγκριτικός Πίνακας Αποτύπωσης, όταν είναι αναγκαίος.

 

Υποφάκελος αριθμός 5: Ψηφιακά αρχεία διαγραμμάτων και

 

1) Τα διαγράμματα θα παραδίδονται σε ψηφιακή μορφή σας ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο DXF 2 σύμφωνα με τα παρακάτω:

2) Οι κτηματολογικοί πίνακες θα παραδίδονται σε αρχεία ASCII

3) Τα ψηφιακά αρχεία θα παραδίδονται σε δισκέτες Η/Υ format για PC δισκέτες 1.4 ΜΒ 3.5''.

 

Β. Με φωτογραμμετρικές μεθόδους

 

Επιτρέπεται η χρήση φωτογραμμετρικών μεθόδων για την αποτύπωση της περιοχής μετά από έγκριση της Υπηρεσίας. Οι αεροφωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να έχουν ληφθεί με μετρική φωτομηχανή σε κλίμακα όχι μικρότερη από το πενταπλάσιο της κλίμακας απόδοσης. Κατά την λήψη θα πρέπει να υπάρχει επικάλυψη τουλάχιστον 60% στις διαδοχικές αεροφωτογραφίες και 10% στις διαδοχικές λουρίδες πτήσης. Τα φωτοσταθερά θα πρέπει να είναι στην κατάλληλη θέση και αριθμό για την απόδοση επιτρεπομένου και του αεροτριγωνισμού. Η απόδοση μπορεί να γίνει με αναλογικές, αναλυτικές ή ψηφιακές μεθόδους, σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να παραδοθούν και ψηφιακά αρχεία.

 

Τα φωτοσταθερά που προσδιορίζονται στο έδαφος θα πρέπει να έχουν ακρίβεια κορυφών όδευσης, ενώ αυτά που προσδιορίζονται με αεροτριγωνισμό ακρίβεια 0,025 mm στην κλίμακα της αεροφωτογραφίας.

 

Η ανεκτή οριζοντιογραφική ανοχή του τελικού διαγράμματος που θα προκύψει από την φωτογραμμετρία και την συμπλήρωσή της εις το έδαφος, θα είναι η ίδια με αυτήν της ταχυμετρικής αποτύπωσης στην ίδια κλίμακα. Η επιλογή των σημείων λεπτομέρειας θα είναι επίσης αυτή που περιγράφεται στην ταχυμετρική αποτύπωση και στο τέλος της εργασίας θα πρέπει να παραδοθούν οι ίδιοι εμβαδομετρικοί και κτηματολογικοί πίνακες.

 

Εις το τέλος της εργασίας θα πρέπει να παραδοθούν οι ίδιοι εμβαδομετρικοί και κτηματολογικοί αποτύπωση:

 

α) Τα διαθετικά και ένα αντίγραφο επί χάρτου των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν.

 

β) Οι υπολογισμοί και οι εξασφαλίσεις των φωτοσταθερών που χρησιμοποιήθηκαν.

 

γ) Το ψηφιακό αρχείο.

 

Γ. Αποτύπωση με GPS

 

Επιτρέπεται η αποτύπωση με την χρησιμοποίηση δορυφορικών συστημάτων προσδιορισμού θέσης (GPS), μετά από έγκριση της Υπηρεσίας. Γίνεται χρήση δύο δεκτών (Γεωδαιτικό GPS) από τους οποίους ο ένας τοποθετείται σε σημείο γνωστών συντεταγμένων (π.χ. Τριγωνομετρικό). Στην περίπτωση αυτή ισχύουν οι προδιαγραφές και οι ακρίβειες που αναφέρονται στην κλασική μέθοδο αποτύπωσης με πολικές συντεταγμένες.\

 

Διαδικασίες αναδασμού

 

1. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων

 

Ο μελετητής ή εκπρόσωπός του μπορεί να συνοδεύει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην ποιοτική κατάταξη των ιδιοκτησιών στο ύπαιθρο και στην εξέταση των ενστάσεων.

 

Επίσης μπορεί να λειτουργεί και σαν τεχνικός σύμβουλος της Επιτροπής μετά από εντολή του επιβλέποντα.

 

2. Επιτροπή αναδασμού

 

Ο μελετητής θα λειτουργεί σαν τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής αναδασμού και θα παρίσταται στις συνεδριάσεις αφού το ζητήσει η επιτροπή αναδασμού Θα εισηγείται επί των ενστάσεων που υποβάλλονται στην επιτροπή αναδασμού (παλαιό και νέο καθεστώς).

 

Ο μελετητής θα κάνει επίσης τη μελέτη του νέου καθεστώτος.

 

3. Αναρτήσεις

 

Η ανάρτηση των διαγραμμάτων και πινάκων του παλαιού καθεστώτος θα γίνεται από το μελετητή με εντολή της επιτροπής αναδασμού. Οι ενστάσεις θα κατατίθενται στη Διεύθυνση Γεωργίας ή στο Γραφείο της Κοινότητας και θα παραλαμβάνονται για εισήγηση από το μελετητή. Στη διάρκεια της 1ης ανάρτησης παρευρίσκεται στην Κοινότητα για παροχή πληροφοριών εκπρόσωπος του μελετητή για 30 ημέρες. Οι αναρτήσεις για την ποιοτική κατάταξη θα γίνονται με ευθύνη των αντίστοιχων επιτροπών χωρίς να παρευρίσκεται ο μελετητής εκτός αν ζητηθεί από τον επιβλέποντα.

 

Η ανάρτηση της μελέτης του αναδασμού θα γίνεται από το μελετητή με εντολή της επιτροπής αναδασμού. Στη διάρκεια της ανάρτησης θα παρευρίσκεται στην Κοινότητα εκπρόσωπος του μελετητή για το σύνολο των ημερών ανάρτησης.

 

4. Μελέτη αναδασμού

 

Ο μελετητής θα αποτυπώσει τα έργα ή θα τα σχεδιάσει από υπάρχοντα διαγράμματα στην αποτύπωση, θα υπολογίσει τις εκτάσεις που αφαιρούνται και θα ψηφιοποιήσει τα στοιχεία. Ο μελετητής θα εφαρμόσει στο διάγραμμα αποτύπωσης την περιοχή του αναδασμού, θα υπολογίσει τα πλασματικά εμβαδά των τεμαχίων και των δέντρων και θα εκδώσει τους νέους πίνακες ιδιοκτητών καθώς και τους κτηματολογικούς πίνακες. Η μελέτη του αναδασμού θα γίνει με βάση τις εντολές της επιτροπής αναδασμού.

 

Στα διαγράμματα θα πρέπει να αναγράφονται οι διαστάσεις των νέων τεμαχίων.

 

5. Χάραξη νέων τεμαχίων

 

Τα τεμάχια θα πασσαλωθούν στο ύπαιθρο με βάση τις πολυγωνομετρικές στάσεις της αποτύπωσης. Οι διαστάσεις των νέων τεμαχίων στο ύπαιθρο δεν θα πρέπει να διαφέρουν περισσότερο από (0,05 + 0,0005 S) το S σε μέτρα, από αυτές που εξάγονται με συντεταγμένες. Όπου S το μήκος της μετρούμενης διάστασης. Σε περίπτωση που ο αναδασμός εκτελείται σε περιοχή παλαιού αναδασμού ή διανομής, στην αποτύπωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παλαιά επίσημα διαγράμματα και οι πίνακες κτηματολογικών στοιχείων της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας.

 

6. Παράδοση στοιχείων νέου καθεστώτος

 

Τα τεχνικά και διοικητικά στοιχεία του νέου κτηματικού καθεστώτος του αναδασμού θα παραδοθούν ταξινομημένα σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας.

 

Β. Τιμολόγια

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο Β (τιμολόγια) καταργήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν Δ12/3193/2011 (ΦΕΚ 667/Β/2011) απόφασης (ΦΕΚ 667/Β/2011).

 

Για την εκτέλεση Αναδασμών σύμφωνα με τον νόμο [Ν] 674/1977 Περί Αναδασμού κ.λ.π.

 

Γενικά

 

1. Για τον υπολογισμό της αμοιβής που θα καταβληθεί στο μελετητή, όλες οι παρακάτω τιμές μονάδος πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή λ όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989 (Αμοιβή = λ x τιμή μονάδος δηλαδή Α = λ x τ).

 

2. Όλες οι παρακάτω αμοιβές υπόκεινται σε έκπτωση υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με την υπ' αριθμόν Δ17Α/01/Φ.4.8/1988 κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

3. Η περιοχή όπου θα εκτελεσθούν οι εργασίες αναδασμού καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ύστερα από κοινή εισήγηση των Διευθύνσεων Τοπογραφικής και Πολιτικής Γης. Οι επί μέρους εργασίες που περιλαμβάνονται στο παρόν τιμολόγιο είναι οι εξής:

 

Άρθρο 1: Τριγωνισμός

 

Για την εγκατάσταση ή τη χρήση τριγωνομετρικού σημείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, καθώς για την κατασκευή βάθρων οι τιμές ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 5 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το προεδρικό διάταγμα 515/1989.

 

Άρθρο 2: Σύνταξη τοπογραφικού υποβάθρου - Κτηματογράφηση

 

Α. Επίγεια μέθοδος

 

1. Για την εξακρίβωση των ορίων των ιδιοκτησιών, την καταμέτρησή τους ταχυμετρικά, τη λήψη στοιχείων, χαρακτηριστικών και υψομετρικών σημείων και λεπτομερειών του εδάφους ταχυμετρικά, τον υπολογισμό όλων των σημείων και τη μεταφορά τους στο διάγραμμα με βάση τις συντεταγμένες τους, τη σύνθεση του σχεδίου, τη χάραξη καμπυλών, την αρίθμηση των ιδιοκτησιών και των ορίων τους, την αναλυτική εμβαδομέτρησή τους το μελάνωμα του σχεδίου, τη σύνταξη εμβαδομετρικών πινάκων, τη σύνταξη αριθμητικών και αλφαβητικών κτηματολογικών πινάκων (σύμφωνα με τα υποδείγματα της υπηρεσίας), την καταχώρηση των στοιχείων των πινάκων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, την ψηφιοποίηση του διαγράμματος, την παράδοση μιας διαφάνειας και 3 κοινών φωτοτυπιών του Κ/Τ διαγράμματος, 4 αντιτύπων των Κ/Τ πινάκων και δύο σειρών δισκετών με τα αρχεία των πινάκων και ψηφιοποίησης του διαγράμματος, για κάθε στρέμμα κτηματογραφούμενου εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της πολυγωνομετρίας και υπάρχοντος του τριγωνομετρικού δικτύου, οι τιμές ορίζονται:

 

Α/Α

Εμβαδόν κτήματος σε στρέμματα για το τμήμα:

κλίμακα 1:2.000

δραχμές

κλίμακα 1:5.000

δραχμές

1

από 0 μέχρι 2

150

110

2

από 2,001 μέχρι 5

140

100

3

από 5,001 μέχρι 15

120

90

4

από 15,001 μέχρι 30

110

80

5

από 30,001 και άνω

100

70

 

Παρατήρηση: Τα κτήματα με κάλυψη από δένδρα, θάμνους κ.λ.π. θα αποτυπώνονται περιμετρικά κατά τις εργασίες υπαίθρου και ως εκ τούτου οι τιμές της παραγράφου 1 ισχύουν ως έχουν.

 

2. Στις περιπτώσεις που μετά από απόφαση της επιτροπής αναδασμού, απαιτείται η αρίθμηση επί των δένδρων, η ταχυμετρική αποτύπωσή τους, ο χαρακτηρισμός τους, η απόδοσή τους επί του κτηματολογικού διαγράμματος και η σύνταξη πινάκων δένδρων σύμφωνα με υποδείγματα της υπηρεσίας, η τιμή ορίζεται σε 7 δραχμές ανά δένδρο.

 

3. Η μόνιμη σήμανση των στάσεων (ορόσημα), σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αμείβεται με 80 δραχμές για κάθε μόνιμη σήμανση.

 

Β. Φωτογραμμετρική μέθοδος

 

1. Σύνταξη φωτογραμμετρικού υποβάθρου

 

α. Για τη λήψη φωτοσταθερών σημείων κ.λ.π. η τιμή ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του προεδρικού διατάγματος 515/1989 .

 

β. Για τη σύνταξη φωτογραμμετρικών διαγραμμάτων και δεδομένων των φωτοσταθερών σημείων η τιμή ορίζεται ανά στρέμμα στο 65% της αντίστοιχης τιμής των επιγείων ταχυμετρικών αποτυπώσεων του άρθρου 8 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989.

 

γ. Για την ψηφιακή απόδοση των διαγραμμάτων της παραγράφου 2 ώστε να παραδοθούν σε μορφή επεξεργασμένων - δομημένων αρχείων οι τιμές της παραγράφου 2 προσαυξάνονται κατά 20%.

 

2. Συμπλήρωση υποβάθρου - Κτηματογράφηση

 

α. Για τον έλεγχο, διόρθωση και συμπλήρωση των φωτογραμμετρικών υποβάθρων με τις ελλείπουσες λεπτομέρειες την επαλήθευση και συμπλήρωση των ορίων των ιδιοκτησιών με επίγειες μεθόδους, την αρίθμηση των ιδιοκτησιών και των ορίων τους, την αναλυτική εμβαδομέτρησή τους, το μελάνωμα του σχεδίου, τη σύνταξη αριθμητικών και αλφαβητικών κτηματολογικών πινάκων (σύμφωνα με τα υποδείγματα της υπηρεσίας), την καταχώρηση των στοιχείων των πινάκων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, την ψηφιοποίηση του διαγράμματος, την παράδοση μιας διαφάνειας και 3 κοινών φωτοτυπιών του Κ/Τ διαγράμματος, 4 αντιτύπων των Κ/Τ πινάκων και 2 σειρών δισκετών με τα αρχεία των πινάκων και της ψηφιοποίησης του διαγράμματος, για κάθε στρέμμα κτηματογραφούμενου εδάφους υπάρχοντος του τριγωνομετρικού δικτύου, οι τιμές ορίζονται:

 

Α/Α

Εμβαδόν κτήματος σε στρέμματα για το τμήμα:

κλίμακα 1:2.000

δραχμές

κλίμακα 1:5.000

δραχμές

1

από 0 μέχρι 2

80

70

2

από 2,001 μέχρι 5

60

60

3

από 5,001 μέχρι 15

50

45

4

από 15,001 μέχρι 30

35

30

5

από 30,001 και άνω

20

15

 

β. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης πολυγωνικών οδεύσεων, ύστερα από έγκριση της υπηρεσίας, θα καταβάλλεται ιδιαίτερη αμοιβή που ορίζεται από το άρθρο 6 του προεδρικού διατάγματος 696/1974.

 

γ. Η μόνιμη σήμανση των στάσεων (ορόσημα), σύμφωνα με τις προδιαγραφές αμείβεται με 80 δραχμές για κάθε μόνιμη σήμανση.

 

δ. Στις περιπτώσεις που, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναδασμού, απαιτείται η αρίθμηση επί των δένδρων, χαρακτηρισμός τους, η με οποιονδήποτε τρόπο απόδοσή τους επί του κτηματολογικού διαγράμματος, και η σύνταξη πινάκων δένδρων, σύμφωνα με υποδείγματα της υπηρεσίας, η τιμή ορίζεται σε 7 δραχμές ανά δένδρο.

 

Άρθρο 3: Διάταξη και διαχωρισμός νέων κτημάτων

 

1. Για την μελέτη του νέου κτηματικού καθεστώτος, που θα προκύψει σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Αναδασμού, με διάταξη και διαχωρισμό των εγγείων ιδιοκτησιών (κτημάτων), χωρίς κλήρωση ή μετά από κλήρωση (νόμος [Ν] 674/1977 Περί αναδασμού κ.λ.π. άρθρο 13), την εμβαδομέτρηση των ζωνών κατά κατηγορία εδάφους, τον υπολογισμό των πλασματικών εμβαδών των ιδιοκτησιών και των δένδρων, τη μείωση αυτών λόγω των τεχνικών έργων, τη συνολική μελέτη διανομής των ιδιοκτησιών, τη σύνταξη του τελικού κτηματογραφικού διαγράμματος και των νέων κτηματολογικών πινάκων, σύμφωνα με τα υποδείγματα της Υπηρεσίας Τοπογραφικής και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, την ψηφιοποίηση του τελικού κτηματογραφικού διαγράμματος, την παράδοση μιας διαφάνειας και 3 κοινών φωτοτυπιών του διαγράμματος, 4 αντιτύπων των κτηματολογικών πινάκων και 2 σειρών δισκετών με τα αρχεία των πινάκων και της ψηφιοποίησης του διαγράμματος η τιμή ορίζεται ανά μελετώμενη νέα ιδιοκτησία σε 300 δραχμές (τεμάχιο του νέου κτηματικού καθεστώτος).

 

2. Σε περίπτωση αναδιανομής των ιδιοκτησιών που δεν οφείλεται σε λάθος του μελετητή αλλά γίνεται μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναδασμού, η τιμή ορίζεται σε 150 δραχμές ανά ιδιοκτησία της οποίας τα όρια αλλάζουν με οποιονδήποτε τρόπο.

 

3. Για την χάραξη & αποτύπωση των τεχνικών έργων που θα εκτελεστούν μετά τις εργασίες υπαίθρου της αρχικής αποτύπωσης και κτηματογράφησης και προ της μελέτης του νέου κτηματικού καθεστώτος, η τιμή ορίζεται με το στρέμμα σύμφωνα με το άρθρο 8 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989.

 

4. α) Για την πασσάλωση στο έδαφος και την υπόδειξη των τελικών ιδιοκτησιών η τιμή ορίζεται σε 40 δραχμές ανά πασσαλούμενη κορυφή.

 

β) Για τη μόνιμη σήμανση των κορυφών των ζωνών διανομής η τιμή ορίζεται σε 80 δραχμές ανά κορυφή.

 

5. Η πλήρης μελέτη υδραυλικού έργου ή έργου οδοποιίας αναζητηθεί από την υπηρεσία, αμείβεται με τις αντίστοιχες διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 696/1974 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989.

 

Άρθρο 4: Συμμετοχή στις διαδικασίες

 

Α. Για τη συμμετοχή στις αναρτήσεις:

 

1. Των στοιχείων κτηματογράφησης (διαγράμματα και πίνακες).

 

2. Της ποιοτικής κατάταξης των ιδιοκτησιών τόσο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο από και την Επιτροπή Αναδασμού.

 

3. Των στοιχείων του νέου κτηματικού καθεστώτος (διαγράμματα και πίνακες). Η τιμή ορίζεται σε 600 δραχμές για κάθε μέρα συμμετοχής του όταν αυτό του ζητηθεί από την επιτροπή αναδασμού ή εμπειρογνωμόνων.

 

Β. Για τη συμβουλευτική συμμετοχή στις συνεδριάσεις των επιτροπών:

 

1. Εμπειρογνωμόνων είτε κατά το στάδιο της εκτίμησης, είτε κατά την εκδίκαση των ενστάσεων.

 

2. Αναδασμού που πιθανόν να αφορούν ενστάσεις κατά της εκτίμησης ή κατά του πίνακα προ του αναδασμού ή κατά της τοποθέτησης των νέων ιδιοκτησιών κ.λ.π. όταν αυτό ζητηθεί από την Επιτροπή Αναδασμού. Η τιμή ορίζεται σε 800 δραχμές ανά συνεδρίαση.

 

Γ. Για τη διόρθωση των στοιχείων κτηματογράφησης ή ποιοτικής κατάταξης ή του νέου κτηματικού καθεστώτος, όταν τα σφάλματα δεν οφείλονται στο μελετητή, αλλά προκύπτουν από αποφάσεις των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων ή Αναδασμού η τιμή ορίζεται:

 

1. Σε 5 δραχμές ανά ένσταση που απαιτεί απλή διόρθωση στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα.

 

2. Σε 50 δραχμές ανά ένσταση που απαιτεί εκτός από απλή διόρθωση στοιχείων του πίνακα και γεωμετρική διόρθωση των ορίων με επί τόπου μετάβαση.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κεφάλαιο Β (τιμολόγια) καταργήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν Δ12/3193/2011 (ΦΕΚ 667/Β/2011) απόφασης (ΦΕΚ 667/Β/2011).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.