Απόφαση 7446/20

Απόφαση 7446/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων: 1) του κτηρίου επί των οδών Κάδμου 7 και Λυκούργου και 2) του κτηρίου επί της οδού Λυκούργου 5 στην Καβάλα και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 7446/2020: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων: 1) του κτηρίου επί των οδών Κάδμου 7 και Λυκούργου και 2) του κτηρίου επί της οδού Λυκούργου 5 στην Καβάλα και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών, (ΦΕΚ 54/Δ/2020), 07-02-2020.

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις:

 

α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.

 

β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.

 

γ) Του προεδρικού διατάγματος 141/2017 (ΦΕΚ180/Α/2017) Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών.

 

δ) Των προεδρικών διαταγμάτων 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και 123/2016 (ΦΕΚ 208/Α/2016) περί σύστασης και μετονομασίας υπουργείων.

 

ε) Του προεδρικού διατάγματος 83/2019 (ΦΕΚ 121/Α/2019) Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.

 

2. Τη με αριθμό 1095Β/2019 (ΦΕΚ 3180/Β/2019) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου.

 

3. Τη με αριθμό 4904/07-08-2019 αίτηση του φερόμενου ιδιοκτήτη.

 

4. Την από 18-10-2019 αιτιολογική έκθεση της Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) για χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των κτηρίων του θέματος και τη με αριθμό 4904/25-10-2019 κοινοποίηση αυτής.

 

5. Τη με αριθμό 7047/18-11-2019 αποδοχή της παραπάνω αιτιολογικής έκθεσης από τον φερόμενο ιδιοκτήτη των δύο κτιρίων του θέματος.

 

6. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στη συνεδρίασή του με αριθμό 8/28-11-2019 ...ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση της υπηρεσίας, αποφασίζουμε:

 

1. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα: 1) το κτήριο επί των οδών Κάδμου 7 και Λυκούργου και 2) το κτήριο επί της οδού Λυκούργου 5 στην Καβάλα, όπως σημειώνονται ενδεικτικά με διαγράμμιση, στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:200, που θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τέως Μακεδονίας και Θράκης), που συνοδεύει την απόφαση αυτή, για τους παρακάτω λόγους:

 

α) Πρόκειται για δύο όμορα κτίσματα, παρόμοιας κατασκευής και μορφολογίας, που χτίστηκαν περίπου στο 1900 και αποτελούν αξιόλογα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 

β) Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σύνολο ομοειδών κτηρίων, ένα πολύ ενδιαφέρον ανάπτυγμα όψεων, μία οπτική συνέχεια και συνοχή, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της εικόνας του αστικού τοπίου.

 

γ) Η προστασία και διατήρηση τους θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον πόλης με ενδιαφέρον, συμβάλλοντας στη διάσωση της κλίμακας της γειτονιάς και στην διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσής της.

 

2. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το κτήριο επί των οδών Κάδμου 7 και Λυκούργου, για τους παρακάτω λόγους (με αριθμό καρτέλας 333):

 

α) Είναι αξιόλογο παραδοσιακό κτίσμα με στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής (π.χ. γωνιακό λοξό σαχνισί στον όροφο, ξύλινος εξώστης με ξύλινα κιγκλιδώματα που προεξέχει στον όροφο, δεύτερο λοξό σαχνισί επί της οδού Κάδμου με ανοίγματα στις δύο πλευρές του, περιμετρική προέκταση της στέγης (αστρέχα), τρίφυλλο άνοιγμα στον όροφο για φωτισμό στο κεντρικό δωμάτιο κ.λ.π.).

 

β) Η ανάπτυξη των δύο σαχνισιών στις δύο όψεις του, από τα οποία το γωνιακό έχει ιδιάζουσα μορφή, λόγω μεγαλύτερης διάστασης της στήριξης του, καθώς και η προβολή του εξώστη στον όροφο δημιουργούν ενδιαφέροντα στοιχεία σύνθεσης, αναλογιών και ογκοπλασίας στο κτήριο.

 

3. Χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο το κτήριο επί της οδού Λυκούργου 5, για τους παρακάτω λόγους (με αριθμό καρτέλας 333):

 

α) Είναι αξιόλογο παραδοσιακό κτίσμα, με στοιχεία Μακεδονικής αρχιτεκτονικής (π.χ. ενιαίο λοξό σαχνισί στον όροφο, επανάληψη ανοιγμάτων με παντζούρια στον όροφο, πλατυμέτωπη όψη, πιο πολλά στη νότια πλευρά για λόγους ηλιασμού και φωτισμού, λιθοδομή στους δύο πρώτους ορόφους, φεγγίτες στο άνω μέρος της λιθοδομής, περιμετρική προέκταση της στέγης με διακοσμητική ξύλινη επικάλυψη, φωτισμός του εσωτερικού χώρου από τα ανοίγματα του κλιμακοστασίου κ.λ.π.).

 

β) Η ανάπτυξη του 2ου ορόφου με τα ανοίγματα στη σειρά, το ενιαίο σαχνισί και τη λιθοδομή στις δύο πρώτες στάθμες είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τυπολογική και μορφολογική του οργάνωση (π.χ. γενικά κλειστή, πιο ενδοστρεφής σύνθεση, μεγάλο ύψος του κτηρίου με πιο πολλά ανοίγματα στον πιο πάνω όροφο κ.λ.π.).

 

2. Δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα μεταγενέστερα στοιχεία που τα αλλοιώνουν (π.χ. εξώστης με τέντα στον όροφο στο κτήριο επί της οδού Λυκούργου 5, τροποποιήσεις στα κουφώματα των ανοιγμάτων, σύγχρονα υλικά θυρών, μικρά επιμέρους ανοίγματα π.χ. άνοιγμα στον όροφο δεξιά της όψης στο κτήριο επί της οδού Κάδμου, στο ισόγειο επί της οδού Λυκούργου κ.λ.π.).

 

3. Στα χαρακτηριζόμενα διατηρητέα κτήρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή διακοσμητικών στοιχείων τους και γενικά κάθε επέμβαση που θίγει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και αλλοιώνει τη μορφή τους.

 

4. Επιβάλλονται τα εξής:

 

α) η επισκευή και αποκατάσταση επιχρισμάτων, διακοσμητικών και μορφολογικών στοιχείων, στέγης και στοιχείων (εσωτερικών ή εξωτερικών) των κτηρίων, εφόσον έχουν υποστεί ζημιές, φθορές και αλλοιώσεις με παραδοσιακά υλικά,

 

β) η απομάκρυνση στοιχείων που αλλοιώνουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία π.χ. εξώστης του 1ου ορόφου, μαζί με την τέντα, και καμινάδες από τις όψεις στο κτήριο επί της οδού Λυκούργου 5 κ.λ.π.,

 

γ) η αποκατάσταση στοιχείων που έχουν τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα (π.χ. τα ενδιάμεσα καΐτια στα ανοίγματα, θύρες εισόδων κ.λ.π.).

 

5. Επιτρέπονται τα εξής:

 

α) Η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η στατική ενίσχυση, η εσωτερική επέμβαση στη διαρρύθμιση των κτηρίων για λόγους στατικούς και λειτουργικούς, χωρίς αλλοίωση του αρχιτεκτονικού και μορφολογικού του χαρακτήρα και των βασικών αρχών της σύνθεσής τους.

 

β) Η αλλαγή της χρήσης των κτηρίων στις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής.

 

6. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων στα κτήρια, πλην των αναγκαίων, περιορισμένων διαστάσεων επιγραφών, στην ελληνική γλώσσα, που υποδηλώνουν τη χρήση τους.

 

7. Για επεμβάσεις στα διατηρητέα κτήρια απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η έγκριση αυτής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Διευκρινίζεται ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) μπορούν να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις στα κτήρια για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του.

 

8. Κάλυψη δαπάνης: Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

9. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

a.7446.20

 

Θεσσαλονίκη, 07-01-2020

 

Ο Υφυπουργός

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.