Απόφαση 91103/94

Απόφαση 91103/6776/1994: Καθορισμός προδιαγραφών εκπόνησης Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) μέσα σε εγκεκριμένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 91103/6776/1994: Καθορισμός προδιαγραφών εκπόνησης Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) μέσα σε εγκεκριμένες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, (ΦΕΚ 851/Β/1994), 15-11-1994.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις των παραγράφων 3)α, 6 και 8 του άρθρου 1 του νόμου 2242/1994 πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας σε ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 162/Α/1994).

 

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 εδάφιο ι)δ του άρθρου 23 του νόμου 1558/1985 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα (ΦΕΚ 137/Α/1985).

 

3. Το 4369/1994 έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας.

 

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του νόμου 1558/1985 όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του νόμου 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α/1992).

 

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

1. Καθορίζονται προδιαγραφές εκπόνησης Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) εγκεκριμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου 2242/1994 (ΦΕΚ 162/Α/1994), ως εξής:

 

α) Γενικότερος ρόλος περιοχής:

 

Γενική αναφορά στη θέση και το ρόλο της περιοχής που ρυθμίζεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου σε σχέση με τον ευρύτερο της γεωγραφικό χώρο, σύμφωνα με τις υφιστάμενες χρήσεις γης, τις κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής στα πλαίσια των γενικότερων αναπτυξιακών στόχων, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

 

β) Ανάλυση οικιστικού δικτύου και τάσεων οικιστικής ανάπτυξης:

 

Αναφορά στις προτεινόμενες από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου περιοχές παραθεριστικής κατοικίας και ειδικότερα εκτίμηση των αναγκών δεύτερης κατοικίας με βάση τα υφιστάμενα οικιστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής και τις προοπτικές της δημογραφικής εξέλιξής τους και γενικότερης ανάπτυξής τους.

 

γ) Συσχετισμός με παραγωγικές δραστηριότητες, φυσικούς πόρους και δίκτυα υποδομής:

 

Θεώρηση των προς ανάπτυξη περιοχών δεύτερης κατοικίας σε συσχετισμό με λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, την επάρκεια των φυσικών πόρων και των τεχνικών δικτύων υποδομής με στόχο την ορθολογική διαχείριση του χώρου.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους φυσικούς πόρους, εξετάζονται κυρίως το έδαφος, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, η ατμόσφαιρα, η φύση, το τοπίο και οι ακτές (θαλασσών, λιμνών, ποταμών κ.λ.π.).

 

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα τεχνικής υποδομής εξετάζονται τα δίκτυα συγκοινωνιών και μεταφορών, τα δίκτυα επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιών και τα δίκτυα ενέργειας.

 

δ) Καθορισμός περιοχών για πολεοδόμηση:

 

Από τις περιοχές που προβλέπονται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου για τη χρήση δεύτερης κατοικίας με βάση τα παραπάνω, καθορίζονται οι περιοχές οι κατάλληλες και ικανές για πολεοδόμηση και οι τυχόν περιοχές, οι οποίες δεν κρίνεται σκόπιμο να πολεοδομηθούν.

 

ε) Καθορισμός προγραμματικών μεγεθών, τρόπων ανάπτυξης:

 

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές για πολεοδόμηση, καθορίζονται: τα προγραμματικά μεγέθη (πυκνότητα κ.λ.π..), οι γενικές χρήσεις γης (τυχόν περιοχές απαγόρευσης δόμησης κ.λ.π.) και οι τρόποι ανάπτυξης, με κριτήρια:

 

την αειφόρο χρήση των πόρων
το σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εν γένει πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

 

στ) Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την προτεινόμενη ανάπτυξη:

 

Αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες και λειτουργίες της προτεινόμενης οικιστικής ανάπτυξης:

 

Συγκριτική εικόνα μεταξύ υπάρχουσας κατάστασης και προτεινόμενης νέας κατάστασης.
Συνοπτική περιγραφή των επιπτώσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής.

 

Τρόπος παρουσίασης:

 

Κείμενο, τοπογραφικά διαγράμματα κατάλληλης κατά περίπτωση κλίμακας και πίνακες (κατά την κρίση του μελετητή).

 

2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 03-11-1994

 

Ο Υπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.