Απόφαση fa1-59683-3936/16 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Εγκατάσταση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γενικά.

 

1.1 Όλα τα στοιχεία του συστήματος πρέπει να είναι εγκεκριμένου τύπου ως επί μέρους στοιχεία σύμφωνα με τον κανονισμό υπ' αριθμόν 67 σειρά τροποποιήσεων 01 της ΟΕΕ/ΗΕ και πρέπει να φέρουν τη σήμανση που προβλέπεται από τον ανωτέρω κανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσης.

 

1.2 Εναλλακτικά είναι δυνατή η τοποθέτηση συστήματος μετασκευής υγραερίου εγκεκριμένου με τον κανονισμό υπ' αριθμόν 115 της ΟΕΕ/ΗΕ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 10 της παρούσης.

 

1.3 Η εγκατάσταση γίνεται από υπεύθυνο τεχνικό με άδεια άσκησης επαγγέλματος του νόμου 1575/1985, όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 66/2010 (ΦΕΚ 117/Α/2010) και τον νόμο 3897/2010 (ΦΕΚ 208/Α/2010), με ειδικότητα τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων.

 

1.3.1. Στην Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υποβάλλεται κατάλογος του εργοστασίου κατασκευής της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου (CPU) του συστήματος διπλού καυσίμου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του στην Ελλάδα, με τους τεχνίτες και τα συνεργεία που έχουν εξουσιοδοτηθεί για την εγκατάσταση συστημάτων διπλού καυσίμου καθώς και για τις όποιες ρυθμίσεις και προσαρμογές απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία και την συνεργασία του συστήματος διπλού καυσίμου με τον κινητήρα του οχήματος.

 

1.3.2. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση εάν εξουσιοδότηση δίδεται απ' ευθείας από το εργοστάσιο κατασκευής και ανά τετράμηνο εάν γίνεται από τον νόμιμο αντιπρόσωπο του εργοστασίου στην Ελλάδα. Ο κατάλογος θα αναρτάται στον ιστοχώρο του Υπουργείου.

 

1.4 Επιπροσθέτως, το σύστημα οφείλει να πληροί και τις παρακάτω απαιτήσεις εγκατάστασης:

 

1.4.1. Τα εξαρτήματα υγραερίου που εγκαθίστανται στο όχημα πρέπει να λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να μην υπερβαίνεται η μέγιστη πίεση λειτουργίας για την οποία έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί το όχημα.

 

1.4.2. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σύστημα πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση με υγραέριο.

 

1.4.3. Όλα τα μέρη του συστήματος πρέπει να είναι κατάλληλα στερεωμένα.

 

1.4.4. Το σύστημα υγραερίου δεν πρέπει να εμφανίζει διαρροές.

 

1.4.5. Το σύστημα υγραερίου πρέπει να τοποθετείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία του από φθορές, όπως φθορές που προκαλούνται από τα κινητά κατασκευαστικά στοιχεία του οχήματος, από σύγκρουση, χώματα ή από τη φόρτωση και την εκφόρτωση του οχήματος ή τη μετατόπιση φορτίων.

 

1.4.6. Στο σύστημα υγραερίου δεν πρέπει να συνδέονται συσκευές άλλες από αυτές που απαιτούνται αυστηρά για την ορθή λειτουργία του μηχανοκίνητου οχήματος.

 

1.4.7. Κανένα κατασκευαστικό στοιχείο του συστήματος υγραερίου, περιλαμβανομένων τυχόν προστατευτικών υλικών που αποτελούν μέρος των στοιχείων αυτών, δεν πρέπει να προεξέχει από την εξωτερική επιφάνεια του οχήματος, με εξαίρεση τη μονάδα πλήρωσης εφόσον αυτή δεν προεξέχει κατά περισσότερο από 10 mm εκτός της ονομαστικής γραμμής του αμαξώματος.

 

1.4.8. Εξαιρουμένης της δεξαμενής καυσίμου υγραερίου, σε καμία διατομή του οχήματος δεν επιτρέπεται η προβολή κατασκευαστικών στοιχείων του συστήματος υγραερίου, περιλαμβανομένων τυχόν προστατευτικών υλικών που αποτελούν μέρος των στοιχείων αυτών, έξω από το κατώτερο άκρο του οχήματος, εκτός εάν βρίσκεται τοποθετημένο χαμηλότερα άλλο μέρος του οχήματος, εντός ακτίνας 150 mm.

 

1.4.9. Κανένα κατασκευαστικό στοιχείο του συστήματος υγραερίου δεν πρέπει να είναι τοποθετημένο σε απόσταση 100 mm από την εξάτμιση ή άλλη πηγή θερμότητας, εκτός εάν αυτά τα κατασκευαστικά στοιχεία προστατεύονται επαρκώς από τη θερμότητα.

 

2. Δεξαμενή καυσίμου

 

Η εγκατάσταση της δεξαμενής πρέπει να πληροί επιπλέον τις παρακάτω προδιαγραφές:

 

2.1. Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να είναι μόνιμα τοποθετημένη στο όχημα, αλλά όχι στο διαμέρισμα του κινητήρα.

 

2.2. Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να τοποθετείται στην κατάλληλη θέση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της δεξαμενής.

 

2.3. Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να τοποθετείται κατά τρόπο ώστε να αποτρέπεται η επαφή μετάλλου με μέταλλο, πλην των σημείων μόνιμης στερέωσης της δεξαμενής.

 

2.4. Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να στερεώνεται στο μηχανοκίνητο όχημα μέσω σημείων μόνιμης στερέωσης ή μέσω πλαισίου και ιμάντων.

 

2.5. Σε οχήματα έτοιμα να τεθούν σε κυκλοφορία, η δεξαμενή καυσίμου δεν πρέπει να απέχει από την επιφάνεια του οδοστρώματος λιγότερο από 200 mm.

 

2.5.1. Οι διατάξεις του σημείου 2.5 ανωτέρω δεν ισχύουν εάν η δεξαμενή είναι επαρκώς προστατευμένη στο εμπρόσθιο μέρος της και στις πλευρές της και εάν κανένα μέρος της δεξαμενής δεν βρίσκεται χαμηλότερα από το προστατευτικό της.

 

2.6. Η(Οι) δεξαμενή (δεξαμενές) καυσίμου πρέπει να τοποθετούνται και να στερεώνονται κατά τρόπο ώστε να απορροφώνται οι επιταχύνσεις (χωρίς βλάβη) όταν οι δεξαμενές είναι γεμάτες:

 

Για οχήματα των κατηγοριών M1 και N1:

 

α) 20 g προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

β) 8 g οριζοντίως, κάθετα προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

 

Για οχήματα των κατηγοριών M2 και N2:

 

α) 10 g προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

β) 5 g οριζοντίως, κάθετα προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

 

Για οχήματα των κατηγοριών M3 και N3:

 

α) 6,6 g προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

β) 5 g οριζοντίως, κάθετα προς την κατεύθυνση της πορείας του οχήματος

 

2.7 Οι ανωτέρω απαιτήσεις του κανονισμού υπ' αριθμόν 67 σειρά τροποποιήσεων 01 της ΟΕΕ/ΗΕ, σχετικά με τη στερέωση των δεξαμενών LPG θεωρείται ότι πληρούνται εάν η δεξαμενή στερεώνεται γερά στο μηχανοκίνητο όχημα με τουλάχιστον:

 

2.7.1. δύο ιμάντες ανά δεξαμενή,

 

2.7.2. τέσσερα μπουλόνια και

 

2.7.3. κατάλληλες ροδέλες ή ελάσματα εάν τα τοιχώματα στο σημείο εκείνο είναι μονού πάχους.

 

Εάν υποτεθεί ότι το υλικό είναι Fe 370, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μπουλόνια στερέωσης κατηγορίας

 

8.8 με τις διαστάσεις που αναφέρονται στον παρακάτω Πίνακα 2:

 

Πίνακας 2

Περιεχόμενο δεξαμενής (λίτρα)

Ελάχιστη διάσταση των δακτυλιοειδών συνδέσμων ή των πλακών (mm)

Ελάχιστες διαστάσεις των ιμάντων της δεξαμενής (mm)

Ελάχιστη διάμετρος πείρων (mm)

μέχρι 85

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 30 x 1,5

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 25 x 2,5

20 x 3

30 x 1,5

 

8

85-100

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 30 x 1,5

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 25 x 2,5

30 x 3

20 x 3 *

10

8 *

100-150

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 50 x 2

Εξωτερική διάμετρος x πάχος: 30 x 3

50 x 6

50 x 3 **

12

10 **

περισσότερα των 150

θα πληροί τις διατάξεις του Κανονισμού 67 της ΟΕΕ/ΗΕ, 01 σειρά τροποποιήσεων, για κυλίνδρους LPG.

 

* Σε αυτή την περίπτωση η δεξαμενή θα ασφαλίζεται με τουλάχιστον τρεις ιμάντες.

** Σε αυτή την περίπτωση η δεξαμενή θα ασφαλίζεται με τουλάχιστον τέσσερις ιμάντες.

 

2.8 Εάν η δεξαμενή είναι εγκατεστημένη πίσω από κάθισμα, θα πρέπει να υπάρχει συνολικό διάκενο τουλάχιστον 100 mm, κατά μήκος του οχήματος. Το διάκενο αυτό μπορεί να βρίσκεται μεταξύ της δεξαμενής και του πίσω μέρους του οχήματος και μεταξύ του καθίσματος και της δεξαμενής.

 

2.9 Εάν οι ειδικοί ιμάντες μεταφέρουν επίσης τη μάζα της δεξαμενής καυσίμου, τότε η δεξαμενή πρέπει να στερεώνεται με τρεις τουλάχιστον ειδικούς ιμάντες.

 

2.10 Οι ειδικοί ιμάντες της δεξαμενής πρέπει να αποτρέπουν την ολίσθηση, την περιστροφή ή την αποκόλληση της δεξαμενής.

 

2.11 Μεταξύ της δεξαμενής καυσίμου και των ειδικών ιμάντων της πρέπει να τοποθετείται προστατευτικό υλικό, όπως τσόχα, δέρμα ή πλαστικό. Ωστόσο, στη θέση συγκράτησης των ροδελών ή των πλακών με το αμάξωμα του οχήματος δεν θα πρέπει να υπάρχει υλικό που συμπιέζεται.

 

2.12 Πλαίσιο δεξαμενής

 

2.12.1 Εάν η δεξαμενή στερεώνεται στο μηχανοκίνητο όχημα με ειδικό πλαίσιο και ειδικούς ιμάντες, τότε πρέπει να στερεώνεται στο ειδικό πλαίσιο με δύο τουλάχιστον ειδικούς ιμάντες.

 

2.12.2 Εάν η κυλινδρική δεξαμενή καυσίμου είναι εγκατεστημένη κατά μήκος του οχήματος, πρέπει να υπάρχει μία εγκάρσια σύνδεση στο εμπρόσθιο μέρος του ειδικού πλαισίου της δεξαμενής για να αποτρέπεται η ολίσθησή της. Αυτή η εγκάρσια σύνδεση θα πρέπει:

 

α. να έχει τουλάχιστον το ίδιο πάχος με το ειδικό πλαίσιο της δεξαμενής,

β. να έχει τουλάχιστον 30 mm ύψος και η κορυφή της να είναι τουλάχιστον 30 mm ψηλότερη από τον πυθμένα της δεξαμενής,

γ. να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά, ή ακόμα και μέσα στο θολωτό άκρο της δεξαμενής.

 

Ο όρος εγκατεστημένη κατά μήκος σημαίνει ότι ο άξονας της κυλινδρικής δεξαμενής καυσίμου σχηματίζει γωνία 30ο το πολύ με επίπεδο του διαμήκους άξονα του οχήματος.

 

2.13 Η δεξαμενή καυσίμου πρέπει να φέρει την παρακάτω σήμανση:

 

2.13.1 Κάθε δεξαμενή πρέπει να φέρει συγκολλημένη επί αυτής πινακίδα σήμανσης με τα ακόλουθα στοιχεία, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα:

 

α) τον αύξοντα αριθμό,

 

β) τη χωρητικότητα σε λίτρα,

 

γ) την επισήμανση LPG,

 

δ) την πίεση δοκιμής [kPa],

 

ε) τη φράση: (μέγιστος βαθμός πλήρωσης: 80%),

 

στ) το έτος και τον μήνα έγκρισης (π.χ. 99/01),

 

ζ) το σήμα έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσης,

 

η) την επισήμανση PUMP INSIDE (ΑΝΤΛΙΑ ΕΝΤΟΣ) και την αναγνωριστική επισήμανση της αντλίας εφόσον αυτή είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό της δεξαμενής.

 

3. Σωληνώσεις και λοιπός εξοπλισμός

 

3.1 Αγωγοί και εύκαμπτοι σωλήνες αερίου

 

3.1.1 Οι αγωγοί αερίου πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από υλικά χωρίς ραφή: χαλκό ή ανοξείδωτο χάλυβα ή χάλυβα με αντιδιαβρωτική επικάλυψη.

 

3.1.2 Εάν χρησιμοποιείται χάλυβας χωρίς ραφή, ο αγωγός πρέπει να προστατεύεται από χιτώνιο από καουτσούκ ή πλαστικό.

 

3.1.3 Η εξωτερική διάμετρος των χάλκινων αγωγών αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 mm, με πάχος τοιχωμάτων τουλάχιστον 0,8 mm. Η εξωτερική διάμετρος των αγωγών αερίου από χάλυβα και ανοξείδωτο χάλυβα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 mm και όταν χρησιμοποιούνται για την παροχή αερίου πρέπει να έχουν το κατάλληλο πάχος τοιχωμάτων.

 

3.1.4 Ο αγωγός αερίου μπορεί να είναι κατασκευασμένος από μη μεταλλικό υλικό, εφόσον ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κανονισμού υπ' αριθμόν 67 σειρά τροποποιήσεων 01 της ΟΕΕ/ΗΕ, όσον αφορά στις διατάξεις περί εγκρίσεως τύπου.

 

3.1.5 Ο αγωγός αερίου μπορεί να αντικαθίσταται από εύκαμπτο σωλήνα αερίου, εφόσον αυτός ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κανονισμού, υπ' αριθμόν 67 σειρά τροποποιήσεων 01 της ΟΕΕ/ΗΕ, όσον αφορά στις διατάξεις περί εγκρίσεως τύπου.

 

3.1.6 Οι αγωγοί αερίου, εκτός των μη μεταλλικών αγωγών αερίου, πρέπει να ασφαλίζονται ούτως ώστε να μην υποβάλλονται σε κραδασμούς ή καταπονήσεις.

 

3.1.7 Οι εύκαμπτοι σωλήνες αερίου και οι μη μεταλλικοί αγωγοί αερίου πρέπει να ασφαλίζονται ούτως ώστε να μην υποβάλλονται σε καταπονήσεις.

 

3.1.8 Στο σημείο στερέωσης, ο αγωγός ή ο εύκαμπτος σωλήνας αερίου πρέπει να είναι εφοδιασμένος με προστατευτικό υλικό.

 

3.1.9 Οι αγωγοί ή οι εύκαμπτοι σωλήνες αερίου δεν πρέπει να τοποθετούνται στα σημεία υποδοχής των ανυψωτήρων (γρύλων).

 

3.1.10 Στα σημεία διέλευσης εντός του οχήματος, οι αγωγοί ή οι εύκαμπτοι σωλήνες αερίου πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προστατευτικό υλικό, είτε διαθέτουν προστατευτικό χιτώνιο είτε όχι.

 

3.2. Συνδέσεις αερίου μεταξύ των κατασκευαστικών στοιχείων του συστήματος υγραερίου.

 

3.2.1. Δεν επιτρέπονται κολλημένοι ή συγκολλημένοι σύνδεσμοι και σύνδεσμοι συμπίεσης οδοντωτού τύπου.

 

3.2.2. Οι αγωγοί αερίου πρέπει να συνδέονται μόνο με συμβατά όσον αφορά τη διάβρωση προσαρτήματα.

 

3.2.3. Οι σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα ενώνονται μόνο με προσαρτήματα από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

3.2.4. Τα κυκλώματα διανομής πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αντιδιαβρωτικό υλικό.

 

3.2.5. Οι αγωγοί αερίου πρέπει να συνδέονται μέσω κατάλληλων συνδέσμων, για παράδειγμα μέσω δύο συνδέσμων συμπίεσης, όσον αφορά τους χαλύβδινους σωλήνες, και μέσω συνδέσμων με δακτυλίους σε αμφότερες τις πλευρές ή με δύο παρεμβύσματα, όταν πρόκειται για χάλκινους σωλήνες. Οι αγωγοί αερίου πρέπει να συνδέονται με κατάλληλες συνδέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση συνδέσμων που ενδέχεται να προκαλέσουν φθορές στον αγωγό. Η πίεση διάρρηξης των συναρμολογημένων ζευκτών πρέπει να είναι ίση ή υψηλότερη της προδιαγραφόμενης για τον αγωγό.

 

3.2.6 Ο αριθμός των συνδέσμων πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός.

 

3.2.7. Οι σύνδεσμοι πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία προσπελάσιμα για επιθεώρηση.

 

3.2.8 Στα διαμέρισμα των επιβατών ή σε κλειστό χώρο αποσκευών, ο αγωγός ή ο εύκαμπτος σωλήνας αερίου δεν πρέπει να έχει μεγαλύτερο μήκος από το ευλόγως απαιτούμενο. Η απαίτηση αυτή ικανοποιείται όταν ο αγωγός ή ο εύκαμπτος σωλήνας αερίου δεν προεξέχει στα πλαϊνά του οχήματος περισσότερο απ' ό,τι η δεξαμενή καυσίμου.

 

3.2.9 Στο διαμέρισμα των επιβατών ή σε κλειστό χώρο αποσκευών δεν επιτρέπονται συνδέσεις μεταφοράς αερίου με εξαίρεση:

 

i) τις συνδέσεις του αεροστεγούς περιβλήματος και

 

ii) τη σύνδεση μεταξύ του αγωγού ή του εύκαμπτου σωλήνα αερίου και της μονάδας πλήρωσης, εφόσον η σύνδεση αυτή είναι εφοδιασμένη με χιτώνιο ανθεκτικό στο υγραέριο και εφόσον τυχόν διαφυγόν αέριο απάγεται απευθείας στον ατμοσφαιρικό αέρα.

 

3.2.10 Οι διατάξεις των σημείων 3.2.8 και 3.2.9 δεν ισχύουν για οχήματα των κατηγοριών M2 ή M3, εάν οι αγωγοί ή οι εύκαμπτοι σωλήνες αερίου και οι συνδέσεις φέρουν ανθεκτικό στο υγραέριο χιτώνιο με ανοιχτή σύνδεση στην ατμόσφαιρα. Το ανοικτό άκρο του χιτωνίου ή της σωλήνωσης πρέπει να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.

 

3.3 Τηλεχειριζόμενη βαλβίδα διακοπής παροχής

 

3.3.1. Στον αγωγό αερίου πρέπει να εγκαθίσταται τηλεχειριζόμενη βαλβίδα διακοπής της παροχής, μεταξύ της δεξαμενής υγραερίου και του ρυθμιστή πίεσης/εξατμιστήρα, το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτόν.

 

3.3.2. Η τηλεχειριζόμενη βαλβίδα διακοπής της παροχής μπορεί να είναι ενσωματωμένη στο ρυθμιστή πίεσης/εξατμιστήρα.

 

3.3.3. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του σημείου 3.3.1, η τηλεχειριζόμενη βαλβίδα διακοπής της παροχής μπορεί να τοποθετείται σε σημείο του χώρου του κινητήρα το οποίο καθορίζεται από τον κατασκευαστή του συστήματος υγραερίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σύστημα επιστροφής καυσίμου μεταξύ του ρυθμιστή πίεσης και της δεξαμενής υγραερίου.

 

3.3.4. Η τηλεχειριζόμενη βαλβίδα διακοπής της παροχής πρέπει να τοποθετείται κατά τρόπο ώστε να διακόπτεται η παροχή καυσίμου όταν ο κινητήρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή, εάν το όχημα διαθέτει και άλλο σύστημα καυσίμου, όταν είναι επιλεγμένο το άλλο καύσιμο. Επιτρέπεται καθυστέρηση δύο δευτερολέπτων για διαγνωστικούς σκοπούς.

 

3.4. Μονάδα πλήρωσης

 

3.4.1. Η μονάδα πλήρωσης πρέπει να είναι ασφαλισμένη κατά της περιστροφής και να προστατεύεται από την εισχώρηση ρύπων και νερού.

 

3.4.2. Όταν η δεξαμενή υγραερίου είναι τοποθετημένη εντός του διαμερίσματος των επιβατών ή σε κλειστό διαμέρισμα (αποσκευών), η μονάδα πλήρωσης πρέπει να τοποθετείται στο εξωτερικό του οχήματος.

 

3.5. Σύστημα επιλογής καυσίμου και ηλεκτρική εγκατάσταση

 

3.5.1. Τα ηλεκτρικά κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος υγραερίου πρέπει να προστατεύονται από υπερφόρτωση και το καλώδιο ισχύος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μία τουλάχιστον ασφάλεια τήξης.

 

3.5.1.1. Η ασφάλεια πρέπει να τοποθετείται σε γνωστή θέση όπου θα είναι προσβάσιμη χωρίς τη χρήση εργαλείων.

 

3.5.2. Η μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος στα κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος υγραερίου από τα οποία διέρχεται υγραέριο δεν μπορεί να γίνεται μέσω αγωγού αερίου.

 

3.5.3. Όλα τα ηλεκτρικά κατασκευαστικά στοιχεία που είναι τοποθετημένα σε σημείο του συστήματος υγραερίου στο οποίο η πίεση υπερβαίνει τα 20 kPa πρέπει να συνδέονται και να μονώνονται κατά τρόπο ώστε να αποτρέπεται η διέλευση ρεύματος από τα μέρη που περιέχουν υγραέριο.

 

3.5.4. Τα ηλεκτρικά καλώδια πρέπει να προστατεύονται επαρκώς από φθορές. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις εντός του χώρου αποσκευών και του διαμερίσματος επιβατών πρέπει να συμμορφώνονται προς την κλάση μόνωσης IP 40 σύμφωνα με το πρότυπο IEC 529. Όλες οι άλλες ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να συμμορφώνονται προς την κλάση μόνωσης IP 54 σύμφωνα με το πρότυπο IEC 529.

 

3.5.5. Τα οχήματα με περισσότερα από ένα συστήματα καυσίμου πρέπει να διαθέτουν σύστημα επιλογής καυσίμου ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι ο κινητήρας δεν τροφοδοτείται με περισσότερα από ένα καύσιμα. Επιτρέπεται ένα σύντομο χρονικό διάστημα αλληλεπικάλυψης για τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.

 

3.5.6. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του σημείου 3.5.5, στην περίπτωση ρυθμιζόμενων κινητήρων διπλού καυσίμου, επιτρέπεται η τροφοδοσία με περισσότερα του ενός καύσιμα.

 

3.5.7. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία στο αεροστεγές περίβλημα πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται σπινθήρες.

 

3.6. Διάταξη εκτόνωσης της πίεσης

 

3.6.1. Η διάταξη εκτόνωσης της πίεσης πρέπει να τοποθετείται στη (στις) δεξαμενή (δεξαμενές) καυσίμου κατά τρόπο ώστε η πίεση να εκτονώνεται στο εσωτερικό του αεροστεγούς περιβλήματος εφόσον το περίβλημα προβλέπεται και ικανοποιεί τις απαιτήσεις του σημείου 2.5 του άρθρου 3 της παρούσης.

 

3.7 Επιπλέον, οι σωληνώσεις πρέπει να φέρουν, ανάλογα με την κατηγορία τους και την παρακάτω σήμανση:

 

3.7.1 Εύκαμπτοι σωλήνες υψηλής πίεσης από καουτσούκ, ταξινόμηση κατηγορίας 1, εύκαμπτος σωλήνας πλήρωσης.

 

Κάθε εύκαμπτος σωλήνας πρέπει να φέρει, σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 0,5 m, τις ακόλουθες ευανάγνωστες και ανεξίτηλες σημάνσεις αναγνώρισής αποτελούμενες από χαρακτήρες, αριθμούς ή σύμβολα.

 

3.7.1.1. Την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή.

 

3.7.1.2. Το έτος και τον μήνα κατασκευής.

 

3.7.1.3. Τη σήμανση του μεγέθους και του τύπου.

 

3.7.1.4. Τη σήμανση αναγνώρισής LPG Class 1. Επίσης, κάθε σύνδεσμος πρέπει να φέρει την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή που πραγματοποίησε τη συναρμολόγηση.

 

3.7.2 Εύκαμπτοι σωλήνες χαμηλής πίεσης από καουτσούκ, ταξινόμηση κατηγορίας 2. Κάθε εύκαμπτος σωλήνας πρέπει να φέρει, σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 0,5 m, τις ακόλουθες ευανάγνωστες και ανεξίτηλες σημάνσεις αναγνώρισής αποτελούμενες από χαρακτήρες, αριθμούς ή σύμβολα.

 

3.7.2.1. Την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή.

 

3.7.2.2. Το έτος και το μήνα κατασκευής.

 

3.7.2.3. Τη σήμανση του μεγέθους και του τύπου.

 

3.7.2.4. Τη σήμανση αναγνώρισής LPG Class 2. Επίσης, κάθε σύνδεσμος πρέπει να φέρει την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή που πραγματοποίησε τη συναρμολόγηση.

 

3.7.3 Εύκαμπτοι σωλήνες υψηλής πίεσης από συνθετικό υλικό, ταξινόμηση κατηγορίας 1. Κάθε εύκαμπτος σωλήνας πρέπει να φέρει, σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 0,5 m, τις ακόλουθες ευανάγνωστες και ανεξίτηλες σημάνσεις αναγνώρισής αποτελούμενες από χαρακτήρες, αριθμούς ή σύμβολα.

 

3.7.3.1. Την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή.

 

3.7.3.2. Το έτος και το μήνα κατασκευής.

 

3.7.3.3. Τη σήμανση του μεγέθους και του τύπου.

 

3.7.3.4. Τη σήμανση αναγνώρισής LPG Class 1. Επίσης, κάθε σύνδεσμος πρέπει να φέρει την εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή που πραγματοποίησε τη συναρμολόγηση.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.