Απόφαση ggdp-0007155/18 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Για τη χωροθέτηση και υλοποίηση του επενδυτικού έργου αξιοποίησης του ακινήτου Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) - Golden Hall στο Μαρούσι Αττικής, όπως αυτό προσδιορίζεται στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας, εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από τον φορέα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου, ως ακολούθως:

 

Α. Ειδικές οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών φορτίων και συγκεντρώσεων κατά τις ισχύουσες διατάξεις:

 

1. Σε ό,τι αφορά τις οριακές τιμές και τα κρίσιμα επίπεδα ποιότητας της ατμόσφαιρας έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στις κοινές υπουργικές αποφάσεις με στοιχεία 14122/549/Ε103/2011 (ΦΕΚ 488/Β2011) και 22306/1075/Ε103/2007 (ΦΕΚ 920/Β/2007), καθώς και στο άρθρο 2 παράγραφος δ' του προεδρικού διατάγματος 1180/1981 Περί ρυθμίσεως θεμάτων αναγομένων εις τα της ιδρύσεως και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών... (ΦΕΚ 293/Α/1981).

 

2. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και διαχείριση υγρών αποβλήτων έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., όπως αυτός εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν Δ16Γ/381/5/44/Γ/24-01-2012 απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΑΔΑ: ΒΟΖΑ1-ΛΔΟ).

 

3. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση 37393/2028/2003 (ΦΕΚ 1418/Β/2003), όπως τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 9272/471/2007 (ΦΕΚ 286/Β/2007), καθώς και στο προεδρικό διάταγμα 1180/1981 Περί ρυθμίσεως θεμάτων αναγομένων εις τα της ιδρύσεως και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών πάσης φύσης μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών και της εκ τούτων διασφαλίσεως περιβάλλοντος εν γένει (ΦΕΚ 293/Α/1981), όπως ισχύει.

 

Β. Διαχείριση στερεών και επικινδύνων αποβλήτων:

 

1. Για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων εφαρμόζεται ο νόμος 4042/2012 (ΦΕΚ 80/Α/2012) και η κοινή υπουργική απόφαση ΗΠ/50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1209//Β/2003), όπως εκάστοτε ισχύει.

 

2. Για τα επικίνδυνα απόβλητα εφαρμόζονται οι κοινές υπουργικές αποφάσεις 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β/2006), 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β/2006) και 92952/5384/2006 (ΦΕΚ 4326/Β/2006).

 

3. Για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2939/2001 (ΦΕΚ 179/Α/2001), όπως εκάστοτε ισχύει.

 

4. Για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 23615/651/Ε.103/2014 (ΦΕΚ 1184/Β/2014).

 

5. Για τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια εφαρμόζονται οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 82/2004 (ΦΕΚ 64/Α/2004).

 

Γ. Όροι, μέτρα και περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση (πρόληψη - ελαχιστοποίηση επανόρθωση - αποκατάσταση) των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων:

 

1. Γενικοί όροι:

 

α. Ο φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου καθώς και όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί μέρος της υλοποίησης ή λειτουργίας του έργου (εφεξής αναφερόμενα ως τρίτα μέρη), φέρουν την ευθύνη για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών κατά το μέρος που τους αντιστοιχεί.

 

β. Ο φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από το σύνολο των τρίτων μερών και η δυνατότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης δυσάρεστων περιβαλλοντικά καταστάσεων που οφείλονται σε ενέργειες ή παραλείψεις οποιουδήποτε εκ των τρίτων μερών, κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

 

γ. Στις συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ του φορέα του έργου και τρίτων, καθώς και μεταξύ των τελευταίων, πρέπει να περιλαμβάνονται ρητές πρόνοιες συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων.

 

δ. Από τις δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, πρέπει να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα αυτές που αφορούν στα απαιτούμενα έργα προστασίας του περιβάλλοντος για την πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

 

ε. Επιμέρους έργα και δραστηριότητες που αφορούν στις εργασίες μετασκευής ή στις δραστηριότητες λειτουργίας, εκτός αυτών που περιγράφονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εμπίπτουν, επομένως, στο πεδίο εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων της παρούσας, αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 6 και 7 του νόμου 4014/2011. Εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση της οποίας η γενική εκτίμηση των επιπτώσεων περιλαμβάνεται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η παρούσα προβλέπει γενικούς ή και ειδικούς όρους και περιορισμούς για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις και εργασίες, είναι δυνατή ι η υποβολή από τον φορέα του έργου Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται από την περιβαλλοντική αρχή που είναι αρμόδια για το κυρίως έργο.

 

2. Οριστικοποίηση σχεδιασμού:

 

α. Ο οριστικός σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων έργων που προκύπτουν στο πλαίσιο νέων ή υφιστάμενων χρήσεων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της πράσινης δόμησης, όπως αυτές αποτυπώνονται σε διαδεδομένα συστήματα πράσινων κτιρίων (π.χ. LEED, BREEAM, ELGBC ή DGNB), προκειμένου να επιτυγχάνεται:

 

α)α. Εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο σε παθητικό επίπεδο (μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις, βιοκλιματικό πράσινο κ.ά.) όσο και σε ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, λαμπτήρες εξοικονόμησης κ.ά.).

 

β)β. Ορθολογική χρήση νερού, με εφαρμογή προηγμένων μεθόδων εξοικονόμησης, αποτελεσματικής άρδευσης και αξιοποίησης όμβριων υδάτων.

 

β. Ο τελικός σχεδιασμός πρέπει να ενσωματώσει τον κατά το δυνατόν εμπλουτισμό του πρασίνου στους εξωτερικούς χώρους, τόσο ως προς την πυκνότητα φυλλικής επιφάνειας, όσο και ως προς την επέκταση των εκτάσεων πρασίνου.

 

γ. Ο φορέας του έργου οφείλει να ορίσει Μονάδα Περιβάλλοντος, η οποία θα επιτελεί τα εξής καθήκοντα:

 

α)α. Την εποπτεία και διασφάλιση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του φορέα του έργου και από όλα τα τρίτα μέρη.

 

β)β. Την εκπόνηση, δημοσίευση και υποβολή των απαιτούμενων περιοδικών εκθέσεων και αναφορών.

 

γ)γ. Τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά τη λειτουργία του έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κατωτέρω στην παράγραφο Γ.4)α.

 

δ)δ. Τη διασύνδεση του φορέα του έργου με τις αρμόδιες για το περιβάλλον υπηρεσίες της Διοίκησης.

 

δ. Η στελέχωση, η υποδομή και οι αρμοδιότητες της ως άνω Μονάδας Περιβάλλοντος, μαζί με κάθε άλλο στοιχείο που σχετίζεται με το βαθμό αποτελεσματικής λειτουργίας της, θα πρέπει να εγκριθούν με απόφαση του ανώτατου επιπέδου εταιρικής διοίκησης του φορέα του έργου.

 

3. Εργασίες μετασκευής:

 

α. Χρήση υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας:

 

α)α. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες μετασκευής πρέπει να διαθέτουν επιχρίσματα, βαφές και κόλλες που ελαχιστοποιούν την εκπομπή πτητικών οργανικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και να επιλέγονται με κριτήριο την αποφυγή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στον εσωτερικό χώρο, σύμφωνα με τις σχετικές προς τούτο πιστοποιήσεις,

 

β)β. Για την αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης φυσικών πόρων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από άσκοπες μεταφορές, πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή διατήρηση ή επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων στοιχείων (διαχωριστικών επιφανειών εσωτερικού χώρου, πατωμάτων, κουφωμάτων κ.α.).

 

γ)γ. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις πρέπει να χωροθετηθούν εντός του ακινήτου, με επιλογή θέσεων που ευνοούν τον περιορισμό των οχλήσεων στις χρήσεις και λειτουργίες του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος εντός του έργου ή σε επαφή με αυτό.

 

δ)δ. Για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των τμημάτων του κελύφους που μετασκευάζονται για την υποδοχή των νέων χρήσεων, πρέπει να αξιοποιηθούν οι βέλτιστες τεχνολογίες, όπως:

 

Επιλογή των βέλτιστων ως προς τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες διαθέσιμων υλικών και μεθόδων για τη μετασκευή επιφανειών, στο πλαίσιο των αρχών του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζει το κτίριο.
Πρόβλεψη κατάλληλων διατάξεων στις θύρες εισόδου - εξόδου του κοινού, ώστε να ελαχιστοποιείται το θερμικό φορτίο που ανταλλάσσεται μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού κελύφους.
Αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του υφιστάμενου συστήματος κλιματισμού αερισμού, όπως επί παραδείγματι μέσω αποτελεσματικότερης τοποθέτησης των απολήξεων του εντός του συγκροτήματος και προσθήκης διατάξεων ανάκτησης θερμότητας κατά τον αερισμό, όπου αυτές μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
Ορθολογική χρήση ενέργειας σε όλο το εσωτερικό κτίριο, μέσω αυτόματου συστήματος διαχείρισης κτιρίου (Building Management System, BMS), το οποίο μεταξύ άλλων θα ελέγχει διαρκώς τις συνθήκες του χώρου για τη μεταβολή των οποίων απαιτείται κατανάλωση ενέργειας και θα προσαρμόζει το χρόνο και την ένταση λειτουργίας των υποσυστημάτων κλιματισμού - αερισμού με στόχο την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Μεγιστοποίηση φυσικού φωτισμού, μέσω κατάλληλων ανοιγμάτων και διατάξεων ρύθμισης της πρόσπτωσης.
Επιλογή πηγών και σωμάτων μειωμένης ενέργειας και απαιτήσεων για τον τεχνητό φωτισμό, σε συνδυασμό με αυτόματο σύστημα ρύθμισης της παραγόμενης έντασης φωτός, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η ενεργειακή κατανάλωση.
Εφαρμογή διατάξεων ισχύουσας νομοθεσίας, σε περίπτωση μελλοντικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

β. Διαχείριση στερεών αποβλήτων:

 

α)α. Κατά τις εργασίες μετασκευής, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ιδίως από τις αποξηλώσεις) πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός ανακυκλώσιμων υλικών και η διάθεση τους σε κατάλληλους φορείς.

 

β)β. Η διαχείριση των αποβλήτων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας για κάθε ρεύμα.

 

γ)γ. Πέραν των παραπάνω, εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

 

γ. Διαχείριση υγρών αποβλήτων:

 

α)α. Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών μετασκευής, πρέπει να αποφεύγεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από κάθε είδους απορροές, καθώς και η απόρριψη οποιωνδήποτε μη βιοδιασπώμενων ουσιών επί του εδάφους.

 

β)β. Για την αντιμετώπιση ατυχημάτων, πρέπει να αποθηκευθούν, σε εύκολα προσπελάσιμο σημείο, κατάλληλα υλικά (π.χ. ειδικά προϊόντα δέσμευσης, βιοδιάσπασης, ή συλλογής ελαίων και λιπαντικών κ.ά.).

 

δ. Περιορισμός εκπομπών στην ατμόσφαιρα και περιορισμός θορύβου:

 

α)α. Για τον περιορισμό των εκπομπών στην ατμόσφαιρα, όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνται κατά τις εργασίες μετασκευής του έργου πρέπει να διαθέτουν σε ισχύ πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα εκάστοτε όρια αερίων ρύπων. Επίσης, σε κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα όπου υπάρχει πιθανότητα εκπομπής σκόνης, αιωρούμενων σωματιδίων ή οσμηρών ουσιών, πρέπει να υιοθετούνται διαδικασίες και εξοπλισμός που εξασφαλίζουν τη δραστική μείωση των πιο πάνω εκπομπών, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των χρόνων των σχετικών διαδικασιών,

 

β)β. Για τον περιορισμό του θορύβου:

 

Για κάθε μονάδα του εξοπλισμού που υπόκειται σε οριοθέτηση ή επισήμανση εκπεμπόμενου θορύβου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να διεξάγεται έλεγχος ανταπόκρισης στις σχετικές υποχρεώσεις από τον υπεύθυνο της κατασκευής. Τα σχετικά στοιχεία (δήλωση συμμόρφωσης κ.ά.) πρέπει να φυλάσσονται στο εργοτάξιο για όλη τη διάρκεια χρήσης της κάθε τέτοιας μονάδας. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εξοπλισμού κατασκευής που δεν ανταποκρίνεται στις σχετικές με το θόρυβο υποχρεώσεις.
Όταν υψηλές στάθμες θορύβου εκπέμπονται από σημειακές πηγές (π.χ. χρήση αεροσφύρων, αεροσυμπιεστών ή άλλου θορυβώδους εξοπλισμού) που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες στο θόρυβο χρήσεις, πρέπει να χρησιμοποιούνται κινητά ηχομονωτικά περιφράγματα γύρω από τα σημεία εκπομπής για τον περιορισμό του θορύβου. Παράλληλα, πρέπει, κατά το δυνατόν, να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων του ενός θορυβωδών μελών του εξοπλισμού μετασκευής και να επιλέγεται η διαδοχική λειτουργία τους.

 

4. Λειτουργία του έργου:

 

α. Κατά τη λειτουργία του έργου, εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) με στόχο ιδίως:

 

α)α. Τη διαρκή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τακτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

 

β)β. Την πρόληψη ή και τον έλεγχο επιπτώσεων που οφείλονται σε έκτακτα γεγονότα.

 

γ)γ. Την αξιόπιστη και με επαρκή συχνότητα παρακολούθηση των μεγεθών που χαρακτηρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όλες τις δραστηριότητες του έργου.

 

δ)δ. Τη δημοσιοποίηση των καταγραφών, των ενεργειών ελέγχου και αντιμετώπισης των επιπτώσεων καθώς και των μεγεθών που αποτελούν δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων, προς τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς ή υπηρεσίες, μέσω δημοσίευσης στο διαδίκτυο περιοδικής, κατ' ελάχιστον ετήσιας, περιβαλλοντικής έκθεσης.

 

ε)ε. Τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

 

β. Για τη διασφάλιση του ορθού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ΣΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθούν διεθνή πρότυπα και διαδικασίες (π.χ. πρότυπα ISO 14001 και 14004).

 

γ. Ο φορέας του έργου οφείλει να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Περιβάλλοντος του όρου Γ.2)γ. είναι οργανωτικά και επιχειρησιακά επαρκής για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαρκή εφαρμογή του ΣΠΔ.

 

δ. Οι κανόνες περιβαλλοντικής διαχείρισης και οι διαδικασίες λειτουργίας, συντήρησης και παρακολούθησης που σχετίζονται με την πλήρη και διαρκή τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, πρέπει να προδιαγραφούν αναλυτικά σε κατάλληλο εγχειρίδιο. Το εγχειρίδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί με απόφαση του ανώτατου επιπέδου εταιρικής διοίκησης του φορέα του έργου, ενώ η εφαρμογή των κανόνων και διαδικασιών του πρέπει να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, και με κατάλληλες πρόνοιες στον Κανονισμό Λειτουργίας του έργου.

 

ε. Διαχείριση στερεών αποβλήτων

 

α)α. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος, πρέπει να πραγματοποιείται με οργανωμένο και περιβαλλοντικά συμβατό τρόπο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα λεπτομερώς προδιαγεγραμμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΔΑ), διαμέσου του οποίου θα επιδιώκονται οι ακόλουθοι στόχοι:

 

Ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων.
Διαχωρισμός στην πηγή των υλικών που μπορούν να διατεθούν προς ανακύκλωση, αυτών που χρήζουν ειδικής διαχείρισης, καθώς και κατά το δυνατόν του οργανικού κλάσματος.
Μεγιστοποίηση του ποσοστού που διατίθεται προς ανακύκλωση και ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση.
Διαρκής συμμόρφωση με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί στερεών αποβλήτων,

 

β)β. Η διάθεση των στερεών αποβλήτων που θα συλλέγονται κατά τα ανωτέρω, πρέπει να πραγματοποιείται σε τοπικές μονάδες ή εγκαταστάσεις.

 

γ)γ. Το Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων πρέπει να ενταχθεί στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του όρου 4)α. της παρούσας παραγράφου.

 

δ)δ. Η Μονάδα Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την καθημερινή επίβλεψη εφαρμογής του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, την καταγραφή αντιπροσωπευτικών μεγεθών και τη λήψη διορθωτικών και βελτιωτικών μέτρων.

 

ε)ε. Τα αντιπροσωπευτικά μεγέθη που θα καταγράφονται κατ' εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, καθώς και τυχόν διορθωτικά ή βελτιωτικά μέτρα θα αναφέρονται στην έκθεση του όρου Γ.7)α.

 

στ. Διαχείριση υγρών αποβλήτων

 

α)α. Τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου οδηγούνται στο δίκτυο της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας.

 

β)β. Εφόσον στα υγρά απόβλητα που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις εστίασης καταγραφεί περιεκτικότητα σε λίπη που υπερβαίνει τις απαιτήσεις του Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας, τότε πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η προεπεξεργασία τους σε τοπικό ελαιοδιαχωριστή.

 

γ)γ. Τα απόβλητα του ενυδρείου πρέπει να διατίθενται σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους διαχειριστές.

 

δ)δ. Πρέπει να πραγματοποιείται τακτική συντήρηση και έλεγχος του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης.

 

ζ. Ορθολογική χρήση νερού

 

Η κατανάλωση νερού κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος πρέπει να διατηρείται σε ορθολογικό επίπεδο, με την εφαρμογή κατάλληλης δέσμης από πάγια και διαχειριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών, πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον:

 

α)α. Η ανακύκλωση του νερού των εξωτερικών επιφανειών.

 

β)β. Η εγκατάσταση συστημάτων ατομικής καθαριότητας που να ελαχιστοποιούν την άσκοπη κατανάλωση ύδατος.

 

γ)γ. Η σύνταξη κατάλληλων διαδικασιών καθαριότητας στο εγχειρίδιο του όρου 4)δ. της παρούσας παραγράφου και η διαρκής ενημέρωση του προσωπικού για την αναγκαιότητα λελογισμένης χρήσης νερού.

 

δ)δ. Η ενημέρωση του κοινού που χρησιμοποιεί τους χώρους υγιεινής για την αξία του νερού και τα οφέλη από την εξοικονόμηση του.

 

ε)ε. Συνοπτικά στοιχεία της κατανάλωσης νερού και των μέτρων περιορισμού της θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση του όρου 4)α. δ)δ. της παρούσας παραγράφου.

 

η. Κυκλοφοριακός σχεδιασμός Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς το έργο, πρέπει να ρυθμίζεται με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις τοπικές επιβαρύνσεις της Λεωφόρου Κηφισίας στο μέτωπο του συγκροτήματος και στους επηρεαζόμενους κόμβους της, καθώς και στο οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τις κύριες διαδρομές άφιξης - αναχώρησης μέσω περιοχών που κυριαρχεί η κατοικία, καθώς και σε συμμόρφωση με την κυκλοφοριακή μελέτη και των γνωμοδοτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της ΜΠΕ από την Διεύθυνση Οδικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής (Δ9) και την Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει:

 

α)α. Η είσοδος και έξοδος των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων από τον σταθμό αυτοκινήτων να πραγματοποιείται, κατά το μέγιστο δυνατό ποσοστό, μέσω της ανατολικής περιφερειακής οδού του ΟΑΚΑ (οδός Πιτταρά) και μέσω της οδού Αγησιλάου, η οποία θα παραμείνει στο πρώτο τμήμα της μονοδρομημένη για την έξοδο των οχημάτων, τα οποία θα κατευθύνονται στην οδό Αρτέμιδος και το σηματοδοτούμενο κόμβο της Λεωφόρου Κηφισίας. Η είσοδος και έξοδος από την ανατολική πλευρά του κτιρίου στον κλάδο σύνδεσης των Λεωφόρων Κηφισίας και Σπύρου Λούη να ελαχιστοποιείται και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνει την ικανότητα του ισόπεδου κόμβου. Για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των ταξί σε αναμονή επιβάλλεται η χρήση ειδικού χώρου στη δυτική πύλη του συγκροτήματος της οδού Πιτταρά.

 

β)β. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω έξυπνου συστήματος βέλτιστης κατανομής της κυκλοφορίας, η εγκατάσταση του οποίου είναι υποχρεωτική. Η καλή λειτουργία του συστήματος πρέπει να διασφαλίζεται μέσω κατάλληλης τακτικής συντήρησης. Αντιπροσωπευτικά στοιχεία της κυκλοφορίας και της ρύθμισης της από το παραπάνω σύστημα, πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση του όρου 4.α.δ)δ. της παρούσας παραγράφου.

 

γ)γ. Η είσοδος και έξοδος των οχημάτων τροφοδοσίας πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικώς μέσω της ανατολικής περιφερειακής οδού του ΟΑΚΑ και εκτός ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου. Η ίδια δέσμευση ισχύει και για τα οχήματα συντήρησης, αποκομιδής απορριμμάτων κ.λ.π. Ομοίως, κατά τις εργασίες μετασκευής, η πρόσβαση των οχημάτων του εργοταξίου πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ίδια ως άνω διαδρομή.

 

δ)δ. Ο φορέας του έργου να λαμβάνει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων συχνών κυκλοφοριακών συμφορήσεων στο τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού του ΟΑΚΑ (οδός Πιτταρά).

 

Ενδεικτικά, σε περίπτωση εμφάνισης φαινομένων συμφόρησης, η κυκλοφορία πρέπει να καθοδηγείται σε λιγότερο επιβαρυμένες εισόδους - εξόδους.

 

ε)ε. Ο φορέας του έργου να εφαρμόζει πρόγραμμα προώθησης της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) από τους πολίτες που προσέρχονται στο Συγκρότημα είτε ως πελάτες, είτε ως εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

 

Έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, στα οποία θα παρουσιάζονται οι στάσεις και τα δρομολόγια των ΜΜΜ που εξυπηρετούν το Συγκρότημα.
Ανάρτηση σχετικών πληροφοριών σε σημεία μεγάλης αναγνωσιμότητας εντός του Συγκροτήματος.
Συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και ανάληψη μέρους του σχετικού κόστους από τον φορέα του έργου, ώστε να παρασχεθούν επιπλέον κίνητρα για την χρήση των ΜΜΜ, όπως επί παραδείγματι, πρόγραμμα μείωσης του κόστους των εισιτηρίων για τους εργαζόμενους, έστω σε προσωρινή ή περιοδική βάση, προγράμματα παροχής εισιτηρίων σε τμήματα του κοινού που πραγματοποιεί σημαντικά έξοδα εντός του συγκροτήματος και δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας που να εκτελεί τη διαδρομή Σταθμός ΗΣΑΠ/Προαστιακού Νερατζιώτισσα Golden Hall, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση των εργαζομένων και επισκεπτών που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Η κατά τα ανωτέρω δημοτική συγκοινωνία πρέπει να είναι δωρεάν για τους εργαζόμενους και τους δημότες Αμαρουσίου.

 

στ)στ. Παρακολούθηση, έλεγχος και πρόταση βελτιστοποίησης, εφόσον απαιτείται, της φωτεινής σηματοδότησης των κόμβων του οδικού δικτύου της άμεσης περιοχής μελέτης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα κορεσμού. Για την υλοποίηση των παραπάνω προσαρμογών βελτιστοποίησης, η λειτουργία των προσβάσεων των κόμβων, και κυρίως αυτών που εξυπηρετούν τις κύριες διαδρομές άφιξης / αναχώρησης, πρέπει να πραγματοποιείται με αποδεκτή στάθμη εξυπηρέτησης.

 

θ. Ο νέος χώρος στάθμευσης που διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα (άξονες 1 - 11) του υφιστάμενου κτιρίου στο επίπεδο -2, να διαθέτει δύο λωρίδες εισόδου και χώρους αναμονής, αντίστοιχα με τους υφιστάμενους χώρους αναμονής στις υφιστάμενες εισόδους του σταθμού που προσεγγίζονται από τη δυτική πύλη.

 

ι. Κατά τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του συγκροτήματος, πρέπει να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό δενδρώδους βλάστησης που εγκαθίσταται, έως του σημείου που δεν παρεμποδίζεται η διακίνηση επισκεπτών και εργαζομένων. Παράλληλα, πρέπει να επιλεγούν μεγάλα, ώριμα δένδρα.

 

5.Αποκατάσταση, μερική ή σταδιακή ή οριστική παύση λειτουργίας του έργου: Κατά την ενδεχόμενη μελλοντική παύση λειτουργίας του έργου η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει της τότε ισχύουσας νομοθεσίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και διαδικασίες που εκείνη θα προβλέπει.

 

6. Έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος: Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 148/2009 και των διατάξεων της ενότητας Α' Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος του νόμου 4042/2012, σε περίπτωση συμβάντος ή ατυχημάτων που επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον, πρέπει να τηρούνται τα εξής:

 

α. Ο φορέας του έργου ενημερώνει άμεσα την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και λαμβάνει τα μέτρα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή άλλων συμβάντων ή ατυχημάτων.

 

β. Οι αρμόδιες περιβαλλοντικές Υπηρεσίες απαιτούν από τον φορέα του έργου να λάβει όλα τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα τεκμηριωθούν ως αναγκαία για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή άλλων συμβάντων ή ατυχημάτων.

 

7. Παρακολούθηση:

 

α. Η επίδραση του έργου στο περιβάλλον και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στη λειτουργία του πρέπει να παρακολουθείται με κατάλληλο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης (ΠΠΠ). Το πρόγραμμα αυτό εκπονείται από τη Μονάδα Περιβάλλοντος, η οποία οφείλει επίσης να συντονίζει την εφαρμογή του.

 

β. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης πρέπει να ενταχθεί στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του όρου Γ.4)α.

 

γ. Στο πλαίσιο του ΠΠΠ, πρέπει να συλλέγονται, να τίθενται σε επεξεργασία και αξιολόγηση, και να δημοσιοποιούνται, στοιχεία σχετικά με τα ακόλουθα θέματα τουλάχιστον:

 

α)α. Δείκτες χρήσης του συγκροτήματος, με στοιχεία για τον μέσο ανά μήνα αριθμό επισκεπτών και εργαζόμενων που προσέρχονται στους επιμέρους τομείς του έργου, μαζί με στοιχεία που καθιστούν δυνατή την εκτίμηση του ποσοστού χρήσης μέσων δημόσιας συγκοινωνίας.

 

β)β. Δείκτες χρήσης του συγκροτήματος με μέσο αριθμό οχημάτων από και προς το έργο, καθώς και πληρότητας των χώρων στάθμευσης. Πέραν των ετησίων και μηνιαίων μέσων όρων, είναι απαραίτητη και η χρονικά λεπτομερέστερη καταγραφή, ώστε να διαπιστώνονται οι αιχμές χρήσης των χώρων στάθμευσης και να εξάγονται συμπεράσματα για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

 

γ)γ. Ορθολογική χρήση νερού και ποιοτική του κατάσταση, με στοιχεία που αφορούν κυρίως:

 

i) σε ετήσιες και μηνιαίες ποσότητες νερού που καταναλώνονται για ύδρευση και άρδευση, καθώς και ποσοστό κάλυψης των αναγκών άρδευσης από αξιοποίηση όμβριων υδάτων, εφόσον κάτι τέτοιο εφαρμοστεί και

 

ii) δείκτες εξοικονόμησης νερού ύδρευσης και άρδευσης, σε σύγκριση με τις τυπικές μέσες καταναλώσεις.

 

δ)δ. Στερεά απόβλητα, με στοιχεία που αφορούν ποσότητες ανά ρεύμα και ποσοστό διαλογής στην πηγή, τρόπο διαχείρισης και διάθεσης κάθε ρεύματος και δείκτες ανακύκλωσης για τα κύρια υλικά.

 

δ. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης δημοσιοποιούνται στον ιστότοπο του φορέα λειτουργίας του έργου, με τη μορφή ετήσιας τουλάχιστον έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται, σε διακριτές ενότητες, τα ακόλουθα θέματα:

 

α)α. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μετρήσεων με τα εκάστοτε όρια, επίπεδα αναφοράς ή πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος.

 

β)β. Τρόπος συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του συγκροτήματος.

 

γ)γ. Αναφορά σε συμβάντα εκτάκτων καταστάσεων της παραγράφου Γ6.

 

8. Αντισταθμιστικά μέτρα: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα μέτρα που προδιαγράφηκαν παραπάνω ως εκ τούτου δεν απαιτείται η επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων.

 

9. Χρηματικές εγγυήσεις - ασφαλιστικά συμβόλαια: Ο φορέας του έργου οφείλει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις χρηματικών εγγυήσεων και ασφάλισης για θέματα περιβάλλοντος, όπως αυτές τίθενται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

 

10. Υποχρέωση τήρησης μέτρων που προτείνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς που τίθενται στο παρόν άρθρο.

 

11. α. Οι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για δέκα έτη από την έκδοση της παρούσας απόφασης, εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εγκρίθηκαν.

 

β. Πριν από την παρέλευση του πιο πάνω χρονικού διαστήματος, ο φορέας του έργου οφείλει να εκκινήσει τη διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του νόμου 4014/2011. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, εάν ο φάκελος ανανέωσης υποβληθεί εμπρόθεσμα, για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης, οι περιβαλλοντικοί όροι διατηρούνται σε ισχύ.

 

γ. Για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, επέκταση ή τροποποίηση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απαιτείται η τήρηση του άρθρου 6 του νόμου 4014/2011.

 

δ. Εάν κατά τις τακτικές και έκτακτες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή εάν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή στους εγκρινόμενους με την παρούσα περιβαλλοντικούς όρους, επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι υφιστάμενοι όροι, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 2 του νόμου 4014/2011, σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του ιδίου νόμου.

 

ε. Σε περίπτωση διαφοροποίησης του σχεδιασμού του έργου προς συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους σε στάδιο της τεχνικής μελέτης που έπεται της εγκρίσεως αυτών, ο φορέας του έργου δύναται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης αυτού, να υποβάλει φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 11 του νόμου 4014/2011.

 

12. α. Η παρούσα απόφαση και ο θεωρημένος φάκελος μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που τη συνοδεύει να είναι διαθέσιμα στο χώρο του έργου. Τα στοιχεία αυτά να επιδεικνύονται από τον υπόχρεο φορέα σε κάθε αρμόδιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ελεγκτικό όργανο.

 

β. Ο φορέας υλοποίησης του έργου κατά τη φάση μετασκευής και ο φορέας λειτουργίας στη συνέχεια, πρέπει:

 

α)α. Να τηρεί στο εργοτάξιο του έργου ή στην έδρα του στοιχεία, βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου (π.χ. τιμολόγια, συμβάσεις, παραστατικά έγγραφα, μητρώα καταγραφής στοιχείων κ.λ.π.).

 

β)β. Να επιτρέπει την πρόσβαση στο έργο σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο και να διευκολύνει την διενέργεια του ελέγχου από αυτό.

 

γ)γ. Να παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες.

 

δ)δ. Να διευκολύνει τον έλεγχο και να συμμορφώνεται στις συστάσεις και υποδείξεις των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων όσον αφορά την τήρηση των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

ε)ε. Εάν ανακύψουν θέματα κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης τα οποία δεν καλύπτονται από τους προαναφερόμενους περιβαλλοντικούς όρους, αυτά επιλύονται βάσει των ορισμών της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

γ. Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης ή άλλης υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή παράβασης των περιβαλλοντικών όρων, επιβάλλονται στους υπεύθυνους του έργου οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του νόμου 1650/1986, όπως ισχύουν.

 

13. α. Η παρούσα απόφαση δεν καλύπτει θέματα ασφάλειας έναντι ατυχημάτων ή ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού, τα οποία εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τις σχετικές με αυτά ειδικές διατάξεις.

 

β. Η παρούσα απόφαση δεν απαλλάσσει το φορέα του έργου από την υποχρέωση λήψης άλλων αδειών και εγκρίσεων που προβλέπονται στην ισχύουσα για το έργο νομοθεσία.

 

14. Η παρούσα απόφαση αντικαθιστά την με αριθμό οίκοθεν 101576/2008 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για τη μετατροπή και αλλαγή χρήσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης σε Εμπορικό και Επιχειρηματικό Συγκρότημα με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και σε Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τη με αριθμό 201599/2011 κοινή υπουργική απόφαση.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.