Εγκύκλιος 22200/77 - Άρθρο 8

Άρθρο 8: Περιορισμός του πλήθους των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Κάθε σωλήνας (Mi) χαρακτηρίζεται από την καθαρή εσωτερική διάμετρο Di, το υλικό, την κλάση, το είδος επενδύσεως, το νόμο υπολογισμού των απωλειών φορτίου ανά τρέχον μέτρο Ji (Q) που είναι συνάρτηση της παροχής Q και τέλος από το ανά μέτρο μήκους κόστος (Ψi) της σωληνώσεως. Στο κόστος Ψi περιλαμβάνονται οι δαπάνες προμήθειας σωλήνων και συνδέσμων, η δαπάνη άλλης τυχόν απαιτουμένης προστασίας, η δαπάνη εγκαταστάσεως των σωλήνων (πλην της δαπάνης των χωματισμών, που εξαρτάται από το μεταβλητό βάθος εγκαταστάσεως και τη φύση των εδαφών και συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεδαφικά συμπεράσματα). Όπου η χρήση σωλήνων που δεν μεταβιβάζουν κατά μήκος του αγωγού εφελκυστικές αξονικές δυνάμεις έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική δαπάνη για αγκυρώσεις, η δαπάνη αυτή συνεκτιμάται, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με τους σωλήνες που μπορούν να μεταβιβάζουν τις αξονικές αυτές δυνάμεις. Η χρήση μεγάλου πλήθους σωλήνων (με την ανωτέρω σημασία) στο δίκτυο είναι τελικά αντιοικονομική, διότι έχει ως αποτέλεσμα η χρήση μεγάλης ποικιλίας ειδικών τεμαχίων και εξαρτημάτων και έτσι τον πολλαπλασιασμό των κατασκευαστικών προβλημάτων, την απώλεια χρόνου στην κατασκευή και τέλος τη διατήρηση μεγάλων αποθεμάτων υλικού για συντήρηση του δικτύου.

 

Από το μεγάλο πλήθος των τυποποιημένων σωλήνων, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο που μελετάται (σύνολο ή μέρος περιοχής ενός δικτύου), πρέπει να εκλέγεται ένας αριθμός σωλήνων, αφού αποκλεισθούν οι σωλήνες που η χρήση τους δεν έχει αξιόλογο οικονομικό αποτέλεσμα στο κόστος του δικτύου.

 

Για την εκλογή της σειράς (S) των σωλήνων, που θα χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό βελτιστοποιήσεως του δικτύου υποδεικνύεται η κατωτέρω μέθοδος, χωρίς να αποκλείεται η χρησιμοποίηση (ύστερα από επαρκή αιτιολόγηση) οποιασδήποτε άλλης δόκιμης μεθοδολογίας. Για την εκλογή της σειράς S των σωλήνων, τον περιορισμό του πλήθους των σωλήνων και τον καθορισμό των ορίων χρησιμοποιήσεως κάθε υλικού, κατασκευάζεται το κατωτέρω διάγραμμα. Με τεταγμένες τις τιμές κόστους Ψi ανά μέτρο μήκους σωληνώσεως και τετμημένες τις τιμές της παραμέτρου Ζi = Ji/Q2, απεικονίζονται τα παραστατικά σημεία κάθε σωλήνα Μi της σειράς σωλήνων S, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

 

e.22200.77.1

 

Ακολούθως χαράσσεται για κάθε υλικό η πολυγωνική γραμμή που ορίζεται από τα διαδοχικά σημεία Μi. Η ανωτέρω πολυγωνική έχει τα κοίλα της προς τα πάνω.

 

Για τις διαμέτρους που τελικά θα εκλεγούν, όλες οι κλίσεις των διαδοχικών ευθυγράμμων τμημάτων της πολυγωνικής πρέπει να είναι φθίνουσες. Εάν ένα σημείο (διάμετρος) δεν ικανοποιεί τον ανωτέρω κανόνα (σημείο Μα4 π.χ. στο διάγραμμα) τότε η διάμετρος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, διότι για την ίδια τιμή της παραμέτρου Z χρησιμοποιώντας τους σωλήνες Μα3 και Μα5 επιτυγχάνουμε το μικρότερο δυνατό κόστος.

 

Όπου οι κλίσεις δύο διαδοχικών ευθυγράμμων τμημάτων της υπόψη πολυγωνικής γραμμής διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ο ενδιάμεσος σωλήνας μπορεί να παραλείπεται (π.χ. ο σωλήνας Μα6, στο διάγραμμα). Οι υπόψη πολυγωνικές γραμμές προσδιορίζουν επίσης από ποια διάμετρο και μετά πρέπει να αλλάξει το υλικό.

 

Για τις συνθήκες π.χ. του διαγράμματος το υλικό Β χρησιμοποιείται στις διαμέτρους Μ1 και Μ2 ενώ το Α χρησιμοποιείται για τις μικρότερες διαμέτρους. Επειδή, σε περίπτωση υπολογισμού των γραμμικών απωλειών με τον τύπο του Colebrook, οι τιμές της παραμέτρου Z δεν είναι παντελώς ανεξάρτητες της παροχής, πρέπει οι τιμές αυτές να υπολογίζονται για τη μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.