Εγκύκλιος 31760/16

Εγκύκλιος 31760/2016: Προϋποθέσεις χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων για ΠΑΥ


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Εγκύκλιος 31760/2016: Προϋποθέσεις χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων για ΠΑΥ, 23-06-2016.

 

Αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων σε σχέση με τις κατευθύνσεις που δίδονται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΣΧΑΑΥ), το υπ' αριθμόν 27302/2014 έγγραφό μας που αφορά εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε ΠΑΥ κατηγορίας Β', αλλά και από την σχετική νομολογία του ΣΤΕ (αποφάσεις 4966/2014, 4982/2014 - 4986/2014), διευκρινίζονται τα εξής:

 

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ειδικού Πλαισίου:

 

{Οι μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας αναπτύσσονται σε επιλεγμένες ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες κρίνονται κατάλληλες για τη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργητικών μονάδων (ΠΑΥ). Μέσα στις ΠΑΥ προσδιορίζονται ζώνες, είτε οργανωμένες με φορέα διαχείρισης (ΠΟΑΥ), είτε με μορφή άτυπων συγκεντρώσεων (ΠΑΣΜ). Η επακριβής επιθυμητή χωροθέτηση των ΠΟΑΥ πραγματοποιείται σε υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (χωροταξικό, πολεοδομικό ή τομεακό). Χωροθέτηση νέων μονάδων γίνεται σε ΠΟΑΥ και Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων.}

 

Στην Ενότητα ΙΙΙ του ίδιου άρθρου, περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τον καθορισμό Περιοχών Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων:

 

{Σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 3 οι Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων αποτελούν θαλάσσιες εκτάσεις εντός ΠΑΥ, στις οποίες αναπτύσσονται μέχρι πέντε (5) μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Η συνολική μισθωμένη έκταση των μονάδων για το σύνολο των εκτρεφόμενων ειδών είναι κατ' ανώτατο 100 στρέμματα, ενώ η απόσταση μεταξύ των μονάδων είναι από πεντακόσια (500) μέτρα έως δύο (2) χιλιόμετρα κατ' ανώτατο όριο, μετρούμενο σε ευθεία...}

 

Οι Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων αποτελούν μεταβατική κατάσταση πριν τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ και συγκεκριμένα:

 

α) Ως Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων θεωρούνται κατ' αρχήν οι περιοχές με συγκέντρωση μονάδων υδατοκαλλιέργειας που καταγράφονται στα οικεία Περιφερειακά Πλαίσια (Κορινθία-Αργολίδα, Αμβρακικός, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδας κ.α.) και οι ζώνες των ΠΟΑΥ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2, ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος, ως προς τον αριθμό των μονάδων, τη μισθωμένη έκταση και την απόσταση μεταξύ των μονάδων. Η οριστική τους ρύθμιση γίνεται με τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ, εφόσον υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 100 στρεμμάτων συνολικής μισθωμένης έκτασης ή/και των πέντε μονάδων.

 

β) Οι Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων που αποτελούνται από λιγότερες από πέντε μονάδες ή/και η συνολική μισθωμένη έκταση είναι μικρότερη των 100 στρεμμάτων, διατηρούνται ως έχουν, αλλά συμπληρώνονται με νέες μονάδες ή με υφιστάμενες από μετεγκαταστάσεις, ώστε να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά (αριθμό μονάδων ή/και μισθωμένης έκτασης) που απαιτούνται για την οργάνωσή τους σε ΠΟΑΥ.}

 

Από το συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ότι το Ειδικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της οικονομίας του χώρου σε σχέση με τις επιχειρούμενες χρήσεις καθώς και την τακτοποίηση, τον εξορθολογισμό και την ορθή διαχείριση της χωροταξικής οργάνωσης της υδατοκαλλιέργειας. Υποδεικνύει τους αναγκαίους χώρους για την ανάπτυξη του τομέα και την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν για την ανάπτυξη νέων μονάδων, για επεκτάσεις ή μετεγκαταστάσεις και μετασχηματισμούς υφιστάμενων μονάδων. Επιδιώκει επίσης τον εξορθολογισμό της χωροθέτησης με την ενίσχυση της λειτουργίας των μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς (ΠΟΑΥ) έναντι της σημειακής χωροθέτησης και τη θέσπιση ειδικών όρων και περιορισμών χωροθέτησης των μεμονωμένων μονάδων.

 

Η στρατηγική κατεύθυνση του πλαισίου για τη θαλάσσια υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα αφορά στην οργάνωση - εγκατάσταση των μονάδων σε Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) και σε ειδικές μόνο περιπτώσεις σε χωροθέτηση μεμονωμένων μονάδων εντός ή εκτός ΠΑΥ. Εντός των ΠΑΥ (κατηγορίας Α-Δ), δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση μονάδων σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης (ΠΟΑΥ), καθώς και στη χωροθέτηση μονάδων σε Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ).

 

Συνεπώς, βασικός στόχος χωροθέτησης της δραστηριότητας, είναι είτε η θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ, είτε η δημιουργία Περιοχής Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων, οι οποίες αποτελούν μεταβατική κατάσταση πριν τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ.

 

Ως εκ τούτου, σε ΠΑΥ κατηγορίας (Β-Δ) όπου υπάρχει συγκέντρωση μονάδων, μικρότερη από 5 μονάδες ή/και η συνολική μισθωμένη έκταση είναι μικρότερη των 100 στρεμμάτων και απέχουν απόσταση μεταξύ τους από 500 μέτρα ως 2 χιλιόμετρα, όπως οι αποστάσεις αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος β και άρθρο 5 παράγραφος 1)α, παράγραφος ΙΙΙ, του εν λόγω Ειδικού Πλαισίου, οι μονάδες αυτές αποτελούν Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων οι οποίες μπορούν να συμπληρωθούν μέχρι το ανώτατο όριο( σε αριθμό μονάδων ή και μισθωμένης έκτασης) είτε με νέες μονάδες είτε με υφιστάμενες από μετεγκαταστάσεις, ώστε να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά (αριθμό μονάδων ή/και μισθωμένης έκτασης) που απαιτούνται για την οργάνωσή τους σε ΠΟΑΥ.

 

Τα παραπάνω, ισχύουν και για τις περιπτώσεις ΠΑΥ (κατηγορίας Β-Δ) όπου δεν υπάρχει εγκατεστημένη μονάδα και όπου η πρώτη μονάδα που θα χωροθετηθεί ως μεμονωμένη μπορεί να συμπληρωθεί μέχρι το όριο των 5 μονάδων ή/και των 100 στρεμμάτων μισθωμένης έκτασης για τη δημιουργία Περιοχών Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων.

 

Αιτήματα που κατατέθηκαν στο παρελθόν, για νέες μονάδες είτε στο πλαίσιο Περιοχών Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων είτε ως μεμονωμένες, σε ΠΑΥ (κατηγορίας Β-Δ), μετά την ισχύ του Ειδικού Πλαισίου και πριν την υποβολή φακέλων μελέτης για τον καθορισμό ΠΟΑΥ σε αυτές, διαβιβάζονται και αδειοδοτούνται σύμφωνα με την προτεραιότητα κατάθεσής τους.

 

Στις περιπτώσεις αυτές και αναφορικά με τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας, επισημαίνεται ότι ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 κεφάλαιο Α του Ειδικού Πλαισίου, δηλαδή:

 

Στις περιπτώσεις μεμονωμένων μονάδων και μονάδων σε Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων, ο προσδιορισμός της ταυτίζεται με τη μέγιστη δυναμικότητα κάθε μιας παραγωγικής μονάδας χωριστά, σε εφαρμογή των κείμενων διατάξεων ..., καθώς επίσης η υπ' αριθμόν οίκοθεν 121570/1866/2009 Κοινή Εγκύκλιο.

 

Παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

Η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.