Προεδρικό διάταγμα 11/11 - Άρθρο 03 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης εντός των παραδοσιακών οικισμών της νήσου Αμοργού τροποποιούνται και συμπληρώνονται ως εξής:

 

1. Η αρτιότητα των οικοπέδων των χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών παραμένει η οριζόμενη από το άρθρο 1 παράγραφος 1 του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989) και το άρθρο 2 παράγραφος 1 του από 17-06-1988 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 504/Δ/1988).

 

2. Ο συντελεστής δόμησης και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων των κηρυγμένων παραδοσιακών οικισμών παραμένει ο οριζόμενος από το άρθρο 1 παράγραφος 1 του από 11-05-1989 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 345/Δ/1989) και το άρθρο 2 παράγραφος 2 του από 17-06-1988 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 504/Δ/1988). Κατ' εξαίρεση σε περίπτωση χρησιμοποίησης λιθοδομής εμφανούς ή μη στην εξωτερική τοιχοποιία της οικοδομής κατά τα παραδοσιακά επικρατούντα στον οικισμό πρότυπα, το εμβαδόν που καταλαμβάνει η κατασκευασμένη από λιθοδομή εξωτερική τοιχοποιία πάχους από 0.4 έως 0.7, δεν προσμετρείται στο συντελεστή δόμησης και στο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

 

3. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο θα γίνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού και να διατηρείται η συνέχεια της οικοδομικής γραμμής,

 

β) να προστατεύονται κατά το δυνατόν βασικά σημεία της θέας των κοινόχρηστων χώρων,

 

γ) να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων,

 

δ) να μην διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες,

 

ε) η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται σύμφωνα με το σύστημα δόμησης που ισχύει επί του δρόμου, σε επαφή με τα όμορα κτίρια για το παλαιό και συνεκτικό τμήμα του.

 

Προκειμένου τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αιγαίου να γνωμοδοτήσουν για την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο, πρέπει να υποβάλλεται εκτός των άλλων και πλήρης φωτογραφική αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου (όμορα οικόπεδα, δρόμοι ή κοινόχρηστοι χώροι που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το οικόπεδο).

 

4. Τα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή κατά τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Η αρχιτεκτονική σύνθεση πρέπει να συμβάλλει στην ένταξη του κτιρίου κατάλληλα στο τοπίο και στον οικισμό έτσι ώστε:

 

i) να εναρμονίζεται με τη φυσική μορφολογία του εδάφους

ii) να προστατεύεται το ανάγλυφο του τοπίου και να αναδεικνύεται η θέα,

iii) να διαφυλάττει και να εντάσσεται αρμονικά στα τυχόν χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού (βράχοι κ.λ.π.) ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,

iv) η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξη του μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά τοπικά πρότυπα και στον περιβάλλοντα χώρο.

 

5. α) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4.5 m για μονώροφο κτίσμα και 7.5 m για διώροφο μετρούμενο από την φυσική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους στο περίγραμμα του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου του δώματος. Επιτρέπεται μόνο η μερική επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό, με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν απέχει περισσότερο από 0.8 m από την στάθμη του φυσικού εδάφους.

 

β) Σε περίπτωση μεγάλης κλίσης του εδάφους (άνω του 25%) επιτρέπεται η μια μόνο πλευρά του κτιρίου να έχει μέγιστο ύψος έως 8.5 m από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.

 

γ) Το ύψος μετρείται από την στάθμη του φυσικού εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου έτσι ώστε η προβολή του τελικού ύψους του κτίσματος σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό ορόφων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, είτε λόγω τυχόν έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους είτε λόγω υποβάθμισής του .

 

δ) Τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αιγαίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν μικρής εκτάσεως μεταβολές στα επιτρεπόμενα ύψη μίας οικοδομής εφόσον αυτό απαιτείται για την προσαρμογή του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο χωρίς να προκαλείται υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των ορόφων.

 

ε) Υπεράνω του μέγιστου ύψους επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου μεγίστου ύψους 1 m.

 

στ) Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση πέραν των απαραιτήτων για την κατασκευή του κτιρίου.

 

6. Το μέγιστο συνεχές ενιαίο τμήμα όψεως του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 8 m. Σε περίπτωση κατά την οποία, στον περιβάλλοντα του κτιρίου χώρο, επικρατεί το συνεχές σύστημα δόμησης και η πρόσοψη του οικοπέδου είναι μεγαλύτερου μήκους, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μεγαλύτερο μήκος όψεως, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Αιγαίου.

 

7. Ο μέγιστος ενιαίος όγκος στα νέα κτίρια να μην υπερβαίνει τα 400 m3 για μονώροφο και τα 800 m3 για διώροφο κτίριο. Σε περίπτωση κατασκευής μεγαλύτερου όγκου από τον επιτρεπόμενο επιβάλλεται η διάσπαση του ενιαίου κτιριακού όγκου σε επιμέρους τμήματα που πλησιάζουν τον κάναβο και τις διαστάσεις των παραδοσιακών προτύπων. Οι τμηματικοί όγκοι διαχωρίζονται ως προς το ύψος (διαφορά στάθμης) τουλάχιστον κατά 0.8 m και ως προς την κάτοψη (μετατόπιση κατόψεων) τουλάχιστον κατά 1.5 m ως προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι όγκοι που διαμορφώνονται μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή μεταξύ τους είτε να συνδέονται με ημιυπαίθριους χώρους ή αυλές δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό αρχιτεκτονικό σύνολο το οποίο θα εντάσσεται στο γύρω φυσικό ή δομημένο περιβάλλον και θα είναι σύμφωνο με τα τοπικά παραδοσιακά πρότυπα. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία κτιρίων ίσων όγκων, ανεξάρτητων και διάσπαρτων στο γήπεδο.

 

Σε περίπτωση πλήρους διαχωρισμού των κτιρίων μεταξύ τους η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2.5 m. Ο διαχωρισμός των όγκων των κτιρίων δεν επιβάλλεται όταν πρόκειται για κτίρια κοινής ωφελείας ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

8. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς. Σε περίπτωση που είναι από άλλο υλικό επιβάλλεται να επιχρίονται με κοινό επίχρισμα και να έχουν λευκό χρώμα από ασβέστη ή κατά περίπτωση υδρόχρωμα. Απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους επένδυση των εξωτερικών όψεων με λίθινες πλάκες, κεραμικά πλακάκια κ.λ.π.

 

9. Η στέγαση των κτιρίων γίνεται με επίπεδο δώμα. Το στηθαίο στο δώμα επιβάλλεται να είναι συμπαγές, κτιστό πλάτους τουλάχιστον 0.3 m ορθογωνικής ή καμπύλης διατομής (σαμαράκι), και το ύψος του συμπεριλαμβάνεται στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου. Οι καπνοδόχοι των κτιρίων είναι ορθογωνικής διατομής κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, επιχρίονται με κοινό σοβά και βάφονται σε χρώμα λευκό όπως και οι όψεις.

 

10. Τα ανοίγματα να μην υπερβαίνουν το 20% της επιφανείας των όψεων που αντιστοιχούν. Η αναλογία πλάτος προς ύψος να είναι 1/1,5 έως 1 /2 για τα παράθυρα, 1/2 έως 1/2,5 για τις μονόφυλλες πόρτες και 1/1,5 για τις δίφυλλες, μη συμπεριλαμβανομένων των φεγγιτών. Το πλάτος των ανοιγμάτων δεν θα υπερβαίνει το 1 m. Η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές των κτιρίων να είναι τουλάχιστον 0.8 m και η μεταξύ τους απόσταση 0.6 m. Οι φεγγίτες και τα ανακουφιστικά τόξα (ύψος μέχρι 0.15 m) επιτρέπονται και δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω συνολική αναλογία ύψους-πλάτους των κουφωμάτων. Δεν επιτρέπονται υπέρθυρα τοξωτά ή αυτόνομοι φεγγίτες. Τα πλαίσια επιτρέπεται να είναι επιχρισμένα με λείο σοβά και να προεξέχουν 0.01 m - 0.02 m από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου.

 

11. Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα, ταμπλαδωτά, καρφωτά ή περσιδωτά. Τα υαλοστάσια των παραθύρων υποδιαιρούνται με δύο τουλάχιστο οριζόντια καΐτια κατά την έννοια του ύψους. Το σύνολο των κουφωμάτων του κτιρίου έχει ενιαίο χρωματισμό, μονόχρωμα σε τόνους του μπλε, πράσινο, γκρίζο ή καφεκόκκινο. Επιβάλλεται να βάφονται στο ίδιο χρώμα και τα μεταλλικά στοιχεία των κουφωμάτων (μεντεσέδες, σίδερα ασφαλείας, κ.λ.π.) Τα σίδερα ασφαλείας στα ανοίγματα ή τους φεγγίτες να είναι ενσωματωμένα στο αντίστοιχο άνοιγμα και ο χρωματισμός τους να είναι αυτός των κουφωμάτων.

 

Οι αυλόθυρες είναι ξύλινες ή μεταλλικές απλής μορφής βαμμένες στο χρώμα των κουφωμάτων.

 

12. Οι ανοικτές κλίμακες επιβάλλεται να είναι κτιστές και ενσωματωμένες στον όγκο του κτιρίου. Τοποθετούνται παράλληλα και σε επαφή με το σώμα του κτιρίου (όχι κάθετα ή υπό γωνία) Το πλάτος τους να μην υπερβαίνει το 1 m συμπεριλαμβανομένου και του στηθαίου. Τα πατήματα επιστρώνονται με πέτρα ή με τσιμεντοκονία χρώματος γκρι και τα ρίχτια είναι σοβατισμένα και βαμμένα με λευκό χρώμα. Απαγορεύεται κάθε άλλο υλικό επίστρωσης. Οι ανοικτές κλίμακες δεν προσμετρώνται στο ποσοστό κάλυψης και στον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων.

 

13. Τα στηθαία των κλιμάκων επιβάλλεται να είναι κτιστά συμπαγή σοβατισμένα και βαμμένα σε χρώμα λευκό, είτε ξύλινα είτε σιδερένια απλής μορφής βαμμένα σε χρωματισμούς ανάλογους με αυτούς των κουφωμάτων τα ξύλινα και μαύρα τα σιδερένια. Η απόληξη του κτιστού στηθαίου επικαλύπτεται με λίθινη πλάκα ή επίχρισμα.

 

14. Οι εξώστες σε πρόβολο (μπαλκόνια) σε διώροφα κτίρια κατασκευάζονται από μπετόν ή ξύλο ή σίδερο με ξύλινο δάπεδο κατά τα τοπικά πρότυπα και έχουν ορθογωνική κάτοψη. Το πλάτος τους δεν υπερβαίνει το 1 m και το μήκος τους δεν είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της όψης που αντιστοιχούν με μέγιστο το 1.2 m. Απαγορεύεται:

 

i) η κατασκευή εξωστών στο δώμα

ii) οι γωνιακοί εξώστες σε πρόβολο

iii) η κατασκευή προστεγασμάτων (μαρκιζών)

iv) οι καμάρες στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή ξύλινων ή σιδερένιων υποστηριγμάτων (φουρούσια) κάτω από το δάπεδο τα οποία επιτρέπεται να είναι είτε σε επαφή με το δάπεδο είτε υπό γωνία. Τα κιγκλιδώματα των εξωστών κατασκευάζονται ξύλινα ή σιδερένια, απλής μορφής, βαμμένα τα ξύλινα σε χρωματισμούς ανάλογους με αυτούς των κουφωμάτων, και τα σιδερένια μαύρα.

 

15. Τα πετάσματα - σκίαστρα επιτρέπονται μόνο σε ισόγειους χώρους κτιρίων συνάθροισης ατόμων και με τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) να κατασκευάζονται από ξύλινο σκελετό ορθογωνικής διατομής (πέργκολα) με κλίση 3%

 

β) τα οριζόντια στοιχεία του σκελετού να μην προεξέχουν των κάθετων στοιχείων (να μην δημιουργούνται πρόβολοι)

 

γ) το μέγιστο ύψος των στεγάστρων να μην υπερβαίνει τα 2.3 m.

 

δ) ο χρωματισμός του σκελετού των στεγάστρων να είναι λευκός ή αυτός των κουφωμάτων

 

ε) να επικαλύπτονται αποκλειστικά με φυσικό πράσινο ή καλαμωτή. Απαγορεύεται η τοποθέτηση τεντών και πετασμάτων κάθετων προς το έδαφος, η κατασκευή καμπύλων προ- στεγασμάτων και η κάλυψη των στεγάστρων με κεραμίδι, ελενίτ, λαμαρίνα, ετερνίτ, κ.λ.π.

 

16. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βόλτων ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων στην εξωτερική όψη των κτιριακών όγκων και στις περιφράξεις των γηπέδων.

 

17. Οι περιτοιχίσεις των γηπέδων και οι τοίχοι αντιστήριξης κατασκευάζονται από ξερολιθιά ή λιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς η οποία μπορεί να παραμείνει ανεπίχριστη, ενώ κάθε άλλο δομικό στοιχείο επιχρίεται. Το μέγιστο ύψος του συμπαγούς τμήματος των περιτοιχίσεων ορίζεται σε 1,20 m συμπεριλαμβανομένου του τυχόν στηθαίου και το πάχος σε τουλάχιστον 0.4 m.

 

18. Ο χρωματισμός στις εξωτερικές επιφάνειες των όψεων των κτιρίων είναι από λευκό υδρόχρωμα ή ασβέστη σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της περιοχής. Ο χρωματισμός τμημάτων ή ολόκληρων των όψεων με άλλο χρώμα εκτός από λευκό γίνεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Αιγαίου. Απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους επένδυση των εξωτερικών όψεων με λίθινες πλάκες, κεραμικά πλακάκια κ.λ.π.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.