Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 72/99 - Άρθρο 37

Άρθρο 37: Επίλυση διαφορών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Όλες οι διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία, εκτέλεση και λύση της σχετικής σύμβασης μεταξύ Εταιρίας και αναδόχου, καθώς και από κάθε άλλη πράξη οργάνου της Εταιρίας ή συμβαλλόμενου με την Εταιρία και πάντοτε σε σχέση με συγκεκριμένη σύμβαση ανάθεσης υπηρεσίας ή μελέτης, μπορούν να επιλύονται με διαιτησία, εφόσον αυτό προβλέπεται στη διακήρυξη και στην αντίστοιχη σύμβαση ανάθεσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αρμόδια ορίζονται τα δικαστήρια Αθηνών.

 

2. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος δικαιούται για λόγους που αφορούν την ερμηνεία, εκτέλεση και λύση της σχετικής σύμβασης να προσφύγει στη διαιτησία, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ασκήσει προηγουμένως και υποχρεωτικά ένσταση για τους ανωτέρω λόγους, μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης επί της ένστασης.

 

3. Οι εν λόγω ενστάσεις, καθώς και εκείνες που αφορούν την έκπτωση του αναδόχου, ασκούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γενεσιουργό αυτής γεγονός ή κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο ή πράξη έκπτωσής του και αποφαίνονται περί αυτών νόμω και ουσία τα όργανα της Εταιρίας, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 6 του παρόντος. Οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

4. Η διαιτησία διεξάγεται από τριμελή επιτροπή, στην Αθήνα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Η υποβολή της διαφοράς σε διαιτησία γίνεται έγγραφα, περιέχει συνοπτική περιγραφή της και κοινοποιείται στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Το έγγραφο υποβολής της διαφοράς σε διαιτησία περιέχει υποχρεωτικά τον ορισμό διαιτητή για λογαριασμό του προσφεύγοντος. Γλώσσα της διαιτησίας είναι η ελληνική.

 

5. Τα συμβαλλόμενα μέρη διορίζουν από ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής διαιτησίας και επιλέγουν με κοινή συμφωνία τον πρόεδρο αυτής, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την κατάθεση της προσφυγής σε διαιτησία.

 

6. Εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στη διαιτησία περισσότερα μέρη που συμβάλλονται για την εκπλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης (πολυμερής διαιτησία).

 

7. Η διαιτητική απόφαση λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και εκδίδεται το συντομότερο δυνατό, πάντως δε όχι πέρα των δέκα (10) ημερών από το διορισμό του Επιδιαιτητή. Η διαιτητική απόφαση καθορίζει τις δαπάνες της διαιτησίας και την κατανομή τους στα μέρη.

 

8. Ουσιαστικό εφαρμοστέο δίκαιο της διαιτησίας είναι το ελληνικό δίκαιο. Η δε τριμελής επιτροπή διαιτησίας εφαρμόζει δεσμευτικά τις διατάξεις του παρόντος σε κάθε περίπτωση.

 

9. Η διαιτησία διέπεται από την αρχή της επιείκειας και της αποτελεσματικής ρύθμισης του αντικειμένου της διαφοράς, ενόψει της έγκαιρης και ορθής υλοποίησης των συμβάσεων της Εταιρίας και της απρόσκοπτης επίτευξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι διαιτητές οφείλουν να διεξάγουν την όλη διαδικασία με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και ταχύτητα.

 

10. Η διαιτητική απόφαση είναι οριστική, αμετάκλητη, άμεσα εκτελεστή και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο. Είναι δε δεσμευτική για όλα τα μέρη, τα οποία ρητά αναλαμβάνουν στη μεταξύ τους σύμβαση την υποχρέωση άμεσης συμμόρφωσής τους προς αυτήν.

 

11. Η προσφυγή σε διαιτησία δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση την εκτέλεση των εργασιών της σύμβασης. Τα μέρη οφείλουν να εκπληρώνουν το σύνολο των συμβατικών τους υποχρεώσεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαιτησίας και μέχρι την έκδοση της διαιτητικής απόφασης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.