Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας 279/90

ΣτΕ 279/1990


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Αριθμός 279/1990

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Επειδή με την κρινόμενη αίτηση που φέρεται για συζήτηση στο Δ' Τμήμα με επταμελή σύνθεση μετά την υπ' αριθμόν 3919/1989 παραπεμπτική απόφαση του Τμήματος αυτού με πενταμελή σύνθεση, που ασκήθηκε εμπροθέσμως και εν γένει παραδεκτώς, ζητείται η ακύρωση της από 29-07-1985 πράξεως του Τμήματος Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Νομαρχίας Κυκλάδων με την οποία αναθεωρήθηκε η υπ' αριθμόν 527/1981 άδεια ανεγέρσεως διώροφης οικοδομής από τον Παύλο Γρυπάρη στην περιοχή Χαλάκι Χώρας της νήσου Μυκόνου, έτσι ώστε να επιτραπεί η μετατόπιση της θέσεως της οικοδομής αυτής προς την πλευρά του οικοπέδου που βρίσκεται απέναντι από την οικία των αιτούντων.

 

Επειδή, με την πιο πάνω παραπεμπτική απόφαση κρίθηκαν οριστικά οι λόγοι ακυρώσεως με τους οποίους προβάλλονταν διάφορες πλημμέλειες της πληττόμενης πράξεως και παραπέμφθηκε η υπόθεση για να επιλυθεί το θέμα αν έπρεπε να τηρηθεί η απόσταση των 4 m της ανεγειρόμενης οικοδομής από το όριο του οικοπέδου του Π...Γ...που βλέπει στον κοινόχρηστο χώρο μεταξύ της ιδιοκτησίας του και του οικοπέδου των αιτούντων, όπως προβλέπει το άρθρο 38 παράγραφος 2 του νομοθετικού διατάγματος 8/1973.

 

Επειδή, το άρθρο 38 παράγραφοι 1 και 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1973 (νομοθετικό διάταγμα 8/1973 (ΦΕΚ 124/Α/1973)), όπως η δεύτερη παράγραφος αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 36 του άρθρου 1 του νομοθετικού διατάγματος 205/1974 (ΦΕΚ 363/Α/1974), που ίσχυε κατά τον χρόνο εκδόσεως της προσβαλλόμενης πράξεως, ορίζει ότι:

 

{1. Το κτίριο κατά την κυρία όψη αυτού τοποθετείται εις απόσταση από της ρυμοτομικής γραμμής τουλάχιστον ίση προς το πλάτος του προκηπίου.

 

2. Όταν εις το ρυμοτομικό σχέδιον ή τον ειδικό κανονισμόν δεν καθορίζεται προκήπιο ως γραμμή δομήσεως θεωρείται η απέχουσα 4,00 m από της ρυμοτομικής γραμμής.}

 

Κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, που εφαρμόζονται στις περιοχές που ίσχυε το σύστημα των πανταχόθεν ελεύθερων οικοδομών, επιβάλλεται στην πλευρά των οικοπέδων που βλέπει σε οδό ή άλλο κοινόχρηστο χώρο η τήρηση υποχρεωτικού προκηπίου, πλάτους 4 m, χάριν πολλαπλών πολεοδομικών αναγκών, όπως είναι οι κυκλοφοριακές και οι αισθητικές και των οποίων η θεραπεία συντελεί στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος. Έτσι ο νομοθέτης συνέδεσε την επιβολή της υποχρεώσεως αυτής με την δυνατότητα πραγματοποιήσεως των πιο πάνω πολεοδομικών σκοπών οι οποίοι βρίσκονται σε αρμονία με τα πολεοδομικά κριτήρια και τις ανάγκες που υπαγόρευσαν την δημιουργία των οδών ή των κοινοχρήστων χώρων από το οικείο ρυμοτομικό σχέδιο.

 

Επειδή, εν προκειμένω από τα στοιχεία του φακέλλου προκύπτουν τα εξής: Μεταξύ των ιδιοκτησιών των αιτούντων και του Παύλου Γουπάρη, που βρίσκονται στον τομέα Β της Μυκόνου, όπου ίσχυε το σύστημα των πανταχόθεν ελεύθερων οικοδομών, σύμφωνα με το άρθρο 3 του προεδρικού διατάγματος της 13-08-1976 περί αναθεωρήσεως των όρων δομήσεως της πόλεως Μυκόνου κ.λ.π., (ΦΕΚ 336/Δ/1976) χωρίς όμως και να καθορίζεται προκήπιο στο μέρος αυτό, έχει διαμορφωθεί κοινόχρηστη εδαφική λωρίδα από την διευθέτηση ρέματος που άλλοτε υπήρχε εκεί.

 

Με την προσβαλλόμενη πράξη έχει επιτραπεί στον Παύλο Γουπάρη να τοποθετήσει την επίμαχη οικοδομή στην νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου του που βλέπει στον πιο πάνω κοινόχρηστο χώρο, όπου έχει πρόσωπο και η οικία των αιτούντων, σε απόσταση που κυμαίνεται από 2,70 έως 3,20 m από το όριο του οικοπέδου στον χώρο αυτό και σε μήκος 6,90 m αντί να τηρήσει την απόσταση των 4 m από το όριο ατό, που έπρεπε, όπως ισχυρίζονται οι αιτούντες επικαλούμενοι την πιο πάνω διάταξη του άρθρου 38 παράγραφος 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1973. Όπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλλου η μικρή αυτή εδαφική λωρίδα που προέρχεται από την διευθέτηση ρέματος και αποτυπώνεται στην πινακίδα που συνοδεύει το ρυμοτομικό σχέδιο της Μυκόνου της 26-07-1955 (ΦΕΚ 208/Δ/1955) έχει κυμαινόμενο πλάτος και καταλήγει σε βαθμίδες (βλέπε υπ' αριθμόν 486/14-05-1985, 70043/13322/11-10-1985 και ΤΠ/6788/03-01-1990 έγγραφα του Δήμου Μυκονίων, της Διευθύνσεως Γ4 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του τμήματος Πολεοδομίας της Νομαρχίας Κυκλάδων αντιστοίχως).

 

Έτσι ως εκ της προελεύσεως και της διαμορφώσεώς της δεν εμπίπτει στους κοινοχρήστους χώρους που αφορά η εν λόγω διάταξη του άρθρου 38 παράγραφος 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1973 ως μη ανταποκρινόμενη στους σκοπούς που επιδιώκονται με αυτήν. Κατά συνέπεια δεν συνέτρεχε εν προκειμένω νόμιμη περίπτωση εφαρμογής της εν λόγω διατάξεως και γι' αυτό νομίμως δεν έχει επιβληθεί με την προσβαλλόμενη πράξη η τήρηση της πιο πάνω αποστάσεως των 4 m. Κατ' ακολουθίαν είναι απορριπτέος ως αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως που στηρίζεται στην αντίθετη εκδοχή.

 

Επειδή, σύμφωνα με όσα έχουν εκτεθεί, πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση.

 

Δια ταύτα

 

Απορρίπτει την κρινόμενη αίτηση.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.