Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας 4384/09

ΣτΕ 4384/2009


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Αριθμός 4384/2009

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

 

Τμήμα Ε

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις Τετάρτη, 16-04-2008, με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αντώνιος Ντέμσιας, Χρήστος Ντουχάνης, Όλγα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Βαϊδάνη.

 

Για να δικάσει την από 25-07-2007 αίτηση:

 

του Α. Γ. κ.λ.π.

 

κατά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής - Νομαρχιακού Διαμερίσματος Πειραιά, ανώνυμη εταιρεία TAMIRO ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Ανώνυμη Εταιρεία ΔΙΟΛΚΟΣ CAPITAL ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΕΛΑΣ Γ. Λ., ΚΑΤΙΓΚ ΜΑΚ ΦΑΝΤΕΝ (CUTTING MC FADDEN) Ε. (E.) Τ. κ.λ.π.

 

Με την αίτηση αυτή ο επιδιώκει να ακυρώσει την υπ' αριθμόν 1150/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Συμβούλου / Παρέδρου Θεοφιλοπούλου Αγγελική.

 

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε την πληρεξούσια της αιτούσας

 

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου και

 

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

 

Σκέφθηκε κατά το Νόμο

 

1. Επειδή, για την άσκηση της υπό κρίση εφέσεως έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (ειδικά γραμμάτια παραβόλου 2906565 και 3865734/2007).

 

2. Επειδή, με την έφεση αυτή ζητείται εμπροθέσμως η εξαφάνιση της 1150/2007 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακυρώσεως των εκκαλούντων κατά:

 

α) της 670/07-06-2006 οικοδομικής άδειας του Πολεοδομικού Γραφείου Αγίας Παρασκευής της Νομαρχίας Αθηνών (Τομέας Ανατολικής Αθήνας), με την οποία επετράπη στους Γ. Μ. και Ε.C. Mc Fadden η ανέγερση διώροφης κατοικίας, με ισόγειο, κολυμβητική δεξαμενή και υπόγειο γκαράζ, και η κοπή πέντε δένδρων σε οικόπεδο επί της οδού Δ. Π. και Εμμανουήλ Ροΐδη 14 στο Παλαιό Ψυχικό (οικοδομικό τετράγωνο 120) και

 

β) της 778/05-07-2006 οικοδομικής άδειας του ίδιου Πολεοδομικού Γραφείου, με την οποία επετράπη στις εταιρείες με την επωνυμία ΔΙΟΛΚΟΣ CAPITAL Ανώνυμη Εταιρεία και TAMIRO ΑΚΤΕΞΕ η ανέγερση τεσσάρων τριώροφων κατοικιών με υπόγεια γκαράζ καθώς και η κοπή 22 δένδρων στο ως άνω οικόπεδο.

 

3. Επειδή, το γεγονός ότι τα δένδρα των οποίων επετράπη η κοπή με τις ως άνω οικοδομικές άδειες, όπως αναφέρεται στην εκκαλούμενη απόφαση, είχαν υλοτομηθεί ήδη κατά τη συζήτηση της αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δεν επιδρά στο αντικείμενο της δίκης. Τούτο δε διότι η πραγματοποιηθείσα κοπή αναφέρεται στην υλική εκτέλεση των ως άνω οικοδομικών αδειών και δεν συνεπάγεται τη λήξη ισχύος των διοικητικών πράξεων αυτών, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται με τις δυσμενείς για τους εκκαλούντες έννομες συνέπειες που παρήγαγαν (παράβαλε ΣτΕ 2798/2007).

 

4. Επειδή, στο άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως αναθεωρήθηκε με το ψήφισμα της 06-04-2001 της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής, ορίζονται τα εξής:

 

{Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός ... Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων ... Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δημοσίων δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.}

 

Εξάλλου, στο άρθρο 3 του νόμου 998/1979 Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας (ΦΕΚ 289/Α/1979), όπως οι παράγραφοι 1 έως 5 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκαν από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου 3208/2003 Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 303/Α/2003), ορίζονται τα εξής:

 

{1 ...

 

5. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, καθώς και οι εκτάσεις που κηρύσσονται ή έχουν κηρυχθεί με πράξη της αρμόδιας αρχής ως δασωτέες ή αναδασωτέες.

 

6. Δεν υπάγονται οπωσδήποτε εις τις διατάξεις του παρόντος νόμου:

 

α) ...

β) ...

γ) ...

δ) ...

ε) Οι περιοχές δια τις οποίας υφίστανται εγκεκριμένα έγκυρα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923 ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών του νόμου 947/1979 και

στ) ...}

 

Στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι:

 

{Από της απόψεως της θέσεως των δασών και δασικών εκτάσεων εν σχέσει προς τους χώρους ανθρώπινης εγκαταστάσεως και δραστηριότητος, διακρίνονται: α) Πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών ...}

 

και στο άρθρο 49 παράγραφος 1 ότι:

 

{Τα εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή πολεοδομικής ζώνης ή εντός οικιστικής περιοχής υφιστάμενα πάρκα, άλση και δενδροστοιχίες, ... δεν δύνανται να μεταβάλουν προορισμό ή χρήσιν.}

 

Περαιτέρω, στο άρθρο 9 παράγραφος 2 του νόμου 3208/2003 ορίζεται ότι:

 

{Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των εν γένει δασικών εκτάσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον κατά τις ειδικές προβλέψεις της εν γένει δασικής νομοθεσίας.}

 

Τέλος, στη διάταξη του άρθρου 40 παράγραφος 2 του νόμου 1337/1983, της οποίας το περιεχόμενο αποδίδεται με την παράγραφο 3, σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας που εγκρίθηκε με το από 14-07-1999 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 580/Δ/1989) προβλέπεται ότι για την κοπή δένδρων, μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων, απαιτείται έκδοση άδειας από την οικεία πολεοδομική αρχή ...}

 

Κατά την έννοια των διατάξεων αυτών ως πάρκα ή άλση, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διατάξεων του νόμου 998/1979, θεωρούνται οι αντίστοιχοι χώροι που προβλέπονται από το ισχύον στην περιοχή ρυμοτομικό σχέδιο ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Οι ανωτέρω προστατευτικές των δασών και δασικών εκτάσεων συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις δεν καταλαμβάνουν, κατά συνέπεια, χώρους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται στο οικείο ρυμοτομικό σχέδιο ως οικοδομήσιμοι, έστω και αν η τυχόν υφιστάμενη επ' αυτών βλάστηση θα δικαιολογούσε, ενδεχομένως, την εισαγωγή ρυμοτομικής ρυθμίσεως περί χαρακτηρισμού των ως κοινοχρήστων χώρων πρασίνου. Και τούτο, διότι για να θεωρηθεί μια ρυμοτομική ρύθμιση ως μη ισχύουσα, δεν αρκεί η συνδρομή λόγων που θα δικαιολογούσαν ή θα επέβαλαν την άρση της, αλλά απαιτείται, σύμφωνα άλλωστε και με γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, η έκδοση αντίθετης πράξης από την αρμόδια διοικητική αρχή (ΣτΕ 61/2000, παράβαλε 2145/2003, 3057/2002, 412/1993). Για την προστασία της υφιστάμενης επί οικοδομήσιμου χώρου βλάστησης έχει πάντως, εισαχθεί με τη ρύθμιση της ως άνω διάταξης του άρθρου 40 παράγραφος 2 του νόμου 1337/1983, με την οποία προβλέπεται αρμοδιότητα της οικείας πολεοδομικής αρχής για την άδεια κοπής δένδρων (ΣτΕ 2145/2003).

 

5. Επειδή, o Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (νόμος 1577/1985 (ΦΕΚ 210/Α/1985)) ορίζει στην παράγραφος 1 του άρθρου 3, όπως αυτή έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου 1772/1988 (ΦΕΚ 91/Α/1988), διόρθωση σφαλμάτων (ΦΕΚ 104/Α/1988), της οποίας το περιεχόμενο αποδίδεται με το άρθρο 327 παράγραφος 2 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, ότι:

 

{Κάθε κτίριο η εγκατάσταση πρέπει, α) ... β) να εντάσσεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, ώστε στα πλαίσια των στόχων της οικιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. Ο έλεγχος της τήρησης των πιο πάνω προϋποθέσεων ασκείται από την πολεοδομική υπηρεσία με βάση τη μελέτη της άδειας οικοδομής που συνοδεύεται από αιτιολογημένη έκθεση του μελετητή μηχανικού ...}

 

Περαιτέρω, στο άρθρο 8 του από 08-07-1993 προεδρικού διατάγματος Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και έλεγχος των ανεγειρομένων οικοδομών (ΦΕΚ 795/Δ/1993) ορίζονται τα εξής:

 

{1. Ο τρόπος σύνταξης και παρουσίασης των μελετών γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές.

 

2. Στην έννοια των οικοδομικών εργασιών για ανέγερση νέας οικοδομής ή προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή, περιλαμβάνονται και οι εργασίες κοπής δένδρων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου 1337/1983.}

 

Σύμφωνα δε με τις ισχύουσες προδιαγραφές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του από 29-01-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 49/Δ/1985), με το οποίο προστέθηκε άρθρο 15 στο από 03-09-1983 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 394/Δ/1983), για την έκδοση άδειας κοπής δένδρων απαιτούνται:

 

{1. Τοπογραφικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, στο οποίο σημειώνεται η περιοχή αποψίλωσης ή τα σημεία όπου βρίσκονται τα δένδρα που πρόκειται να κοπούν, σαφώς ορισμένα με εξάρτηση από τις πλευρές του οικοπέδου ή του γηπέδου.

 

2. Φωτογραφίες.

 

3. Περιγραφή του είδους και του αριθμού των δένδρων που πρόκειται να κοπούν.}

 

Κατά την έννοια των διατάξεων αυτών, με τις οποίες συνδέεται η ανέγερση οικοδομής με την κοπή των εντός του οικοπέδου δένδρων και οι οποίες συνάδουν προς τις προστατευτικές τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ιδιοκτησίας διατάξεις των άρθρων 24 και 17 του Συντάγματος, για τη διενέργεια οικοδομικών εργασιών σε ακίνητο κείμενο εντός σχεδίου που έχει δένδρα απαιτείται άδεια της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας αφενός για τις οικοδομικές εργασίες και αφετέρου για την κοπή δένδρων.

 

Προς τούτο ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει μαζί με τη σχετική αίτηση μελέτη και διάγραμμα, το οποίο να εμφανίζει τα προς κοπή δένδρα, καθώς και περιγραφή του είδους και του αριθμού τούτων, και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία, εις τρόπον ώστε η πολεοδομική υπηρεσία, εν πλήρη γνώση της πραγματικής καταστάσεως, να ασκήσει την αρμοδιότητά της σύμφωνα με τις παρατεθείσες ανωτέρω διατάξεις. Η αρμοδιότητα αυτή συνίσταται σε οριακό έλεγχο ως προς τη θέση της οικοδομής κατά τρόπον ώστε, αφενός, να μην αναιρείται το δικαίωμα καθ' εαυτό του ιδιοκτήτου προς οικοδόμηση και, αφετέρου, να εξασφαλίζεται η αρμονική ένταξη της οικοδομής στο φυσικό περιβάλλον και η ελάχιστη δυνατή επέμβαση στα υπάρχοντα δένδρα. Αν δεν υποβληθεί το ως άνω διάγραμμα και τα λοιπά στοιχεία η εκδιδόμενη οικοδομική άδεια είναι μη νόμιμη. Υπό αντίθετη εκδοχή θα παραβιάζονταν οι ως άνω παρατεθείσες διατάξεις, οι οποίες συνάδουσες προς το Σύνταγμα (άρθρα 17 παράγραφος 1 και 24 παράγραφος 1) σαφώς συνδέουν την οικοδομική άδεια με το ζήτημα της κοπής των εντός του οικοπέδου δένδρων (ΣτΕ 2798/2007, 2562/2000, 2563/2000, 61/2000, 1840/1997, 4299/1996, 2785/1993, 412/1993 Ολομέλεια).

 

7. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση οι προσβληθείσες από τους εκκαλούντες οικοδομικές άδειες αφορούν την ανέγερση οικοδομών στο οικοδομικό τετράγωνο 120 του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Παλαιού Ψυχικού. Τα οικοδομικό αυτό τετράγωνο, κατά τα βεβαιούμενα στα 8664/2203/20006 και 20680/4155/2006 έγγραφα του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, αντιστοίχως, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών, είναι άρτιο κατά τον κανόνα και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με το από 15-04-1988 προεδρικό διάταγμα στο (ΦΕΚ 353/Δ/1988), με το οποίο εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Παλαιού Ψυχικού, ενώ δεν υπάρχει κάποιος χαρακτηρισμός ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου ή τμήματος αυτού ως κοινοχρήστου πράσινου ή άλσους με απόφαση Νομάρχη ή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και επομένως δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 998/1979. Με την από 18-07-2006 αίτηση ακυρώσεως οι ήδη εκκαλούντες δεν αμφισβήτησαν ότι το ρυμοτομικό σχέδιο χαρακτηρίζει τον επίδικο χώρο ως οικοδομήσιμο, πρόβαλλαν, όμως, ότι οι 670/07-06-2006 και 778/05-07-2006 οικοδομικές άδειες είναι ακυρωτέες γιατί το ακίνητο επί της οδού Δ. Π. και Εμμανουήλ Ροΐδη 14 στο Παλαιό Ψυχικό (οικοδομικό τετράγωνο 120) έχει αποκτήσει το χαρακτήρα δασικής εκτάσεως (ιδιωτικό δάσος) και για το λόγο αυτό εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ειδικότερα προβλήθηκε ότι, σύμφωνα με την 5171/26-04-2006 έκθεση της Γεωπόνου του Δήμου Παλαιού Ψυχικού Χ.Π., στο οικοδομικό τετράγωνο 120 του ως άνω Δήμου, που περικλείεται από τις οδούς Διαδόχου Π., Κ. Θεοτόκη και Εμμανουήλ Ροΐδη, περικλείονταν τα τελευταία πενήντα χρόνια, σε τμήμα του οικοδομικού αυτού τετραγώνου, ένα πρωτοφανούς φυσικού και οικιστικού κάλλους ιδιωτικό δάσος με 35 κυπαρίσσια, 17 πεύκα, όλα μεγάλα και παλαιά δένδρα και άλλα οπωροφόρα με χλωρίδα στο έδαφος της έκτασης αυτής.

 

Εφόσον, όμως, δεν αμφισβητήθηκε ότι ο επίδικος χώρος χαρακτηρίζεται στο οικείο ρυμοτομικό σχέδιο ως οικοδομήσιμος, τα ανωτέρω πραγματικά δεδομένα δεν αρκούν για να θεωρηθεί ότι ο χώρος αυτό έχει καταστεί κοινόχρηστος και για να θεωρηθεί ότι ο χώρος αυτό έχει περιαχθεί στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Επομένως, ορθώς απορρίφθηκαν με την εκκαλούμενη απόφαση οι ως άνω λόγοι ακυρώσεως. Ενόψει δε του χαρακτηρισμού του επίδικου χώρου ως οικοδομήσιμου ορθώς απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο και οι λόγοι ακυρώσεως κατά τους οποίους οι προσβληθείσες οικοδομικές άδειες αντίκεινται ευθέως στο άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι προκαλούν επιδείνωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, και στο άρθρο 9 του νόμου 3208/2003, διότι μεταβλήθηκε ο προορισμός ιδιωτικού δάσους χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Συντάγματος και του νόμου, ήτοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ανάγκη για την εθνική οικονομία ή για αγροτική εκμετάλλευση ή για άλλη χρήση. Συνεπώς, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως, με τον οποίο προβάλλεται ότι εσφαλμένως κρίθηκε με την εκκαλούμενη απόφαση ότι οι ως άνω οικοδομικές άδειες, κατά το μέρος που επιτρέπουν την κοπή δένδρων, δεν αντίκεινται στις ως άνω συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις.

 

8. Επειδή, με το από 19-01-2007 δικόγραφο προσθέτων λόγων λόγος ακυρώσεως, κατά τον οποίο το από 15-04-1988 προεδρικό διάταγμα, με το οποίο το 120 του οικοδομικού τετραγώνου του Δήμου Παλαιού Ψυχικού χαρακτηρίσθηκε ως οικοδομήσιμο, είναι άκυρο και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διότι εκδόθηκε καθ' υπέρβαση των διατάξεων της ειδικής περί προστασίας των δασών νομοθεσίας και για το λόγο αυτό είναι ακυρωτέες και οι βάσει αυτού εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Ο λόγος αυτός ακυρώσεως απορρίφθηκε με την εκκαλούμενη απόφαση πρωτίστως διότι, κατά τα παγίως κριθέντα το ως άνω διάταγμα, κατά το μέρος που αφορά τον χαρακτηρισμό του επίδικου οικοδομικού τετραγώνου ως οικοδομήσιμου, έχει ατομικό χαρακτήρα και, επομένως, η νομιμότητά του δεν μπορεί, κατά το μέρος τούτο, να ελεγχθεί παρεμπιπτόντως επ' ευκαιρία της προσβολής άλλων ατομικών πράξεων (παράβαλε ΣτΕ 2281/1992 Ολομέλεια, 55/1993, 412/1993 Ολομέλεια, 3400/2006, 2258/2005, 3951/2001, 2562/2000, 61/2000). Η κρίση αυτή του Διοικητικού Εφετείου είναι ορθή και πρέπει να απορριφθεί προεχόντως ως ερειδόμενος επί εσφαλμένης προϋποθέσεως ό λόγος εφέσεως με τον οποίο προβάλλεται ότι σιωπηρώς απορρίφθηκαν οι προβληθέντες πρόσθετοι λόγοι ακυρώσεως, μεταξύ των οποίων και ο ως άνω λόγος ακυρώσεως. Οι λοιποί προβληθέντες με το ως άνω δικόγραφο πρόσθετοι λόγοι ακυρώσεως, κατά τους οποίους το ως άνω διάταγμα είναι μη νόμιμο διότι δεν συν-δημοσιεύθηκαν τα απαιτούμενα διαγράμματα και δεν προηγήθηκε της εκδόσεώς του ειδική επιστημονική μελέτη, ορθώς απορρίφθηκαν σιωπηρά με την εκκαλούμενη απόφαση, αφενός διότι τα σχετικά διαγράμματα συν-δημοσιεύθηκαν σε σμίκρυνση με το από 15-04-1988 προεδρικό διάταγμα στο (ΦΕΚ 353/Δ/1988), αφετέρου διότι το προεδρικό αυτό διάταγμα δεν εκδόθηκε κατ' επίκληση του άρθρου 21 του νόμου 1650/1986 ώστε να απαιτείται η κατάρτιση ειδικής επιστημονικής μελέτης.

 

9. Επειδή, όταν συντρέχουν οι κατά το Σύνταγμα και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό προϋποθέσεις, η έκδοση οικοδομικής άδειας δεν καταλείπεται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, αλλά είναι υποχρεωτική γι' αυτήν (ΣτΕ 3871/2004, 2618/2001, 2162/2000). Ως εκ τούτου, ορθώς κρίθηκε με την εκκαλούμενη απόφαση ότι οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται κατά δέσμια αρμοδιότητα και απέρριψε το λόγο ακυρώσεως ότι οι ως άνω άδειες εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, από τους εφεσίβλητους Γ.Μ. και Ε.C. Mc Fadden και τις εφεσίβλητες εταιρείες με την επωνυμία ΔΙΟΛΚΟΣ CAPITAL Ανώνυμη Εταιρεία και TAMIRO ΑΚΤΕΞΕ υποβλήθηκαν εκθέσεις του αρχιτέκτονος μηχανικού Α. Σ. για την κοπή πέντε δένδρων προκειμένου να ανεγερθεί διώροφη κατοικίας, με ισόγειο, κολυμβητική δεξαμενή και υπόγειο γκαράζ, και για την κοπή 22 δένδρων, προκειμένου να ανεγερθούν τέσσερις τριώροφες κατοικίες με υπόγεια γκαράζ, συνοδευόμενες αντιστοίχως από τα Α.01.1 διαγράμματα κοπής δένδρων του Δεκεμβρίου 2005. Κατά τις εκθέσεις αυτές:

 

{το οικόπεδο (όπως και η ευρύτερη περιοχή) χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση που αποτελείται κύρια από κυπαρίσσια (37) και πεύκα (9). Επίσης υπάρχουν λίγες μικρές ελιές και δύο άγριες συκιές.}

 

Στην έκθεση για την κάθετη ιδιοκτησία 2, αναφέρεται ότι:

 

{πεύκα αναπτύσσονται σε όλο το μήκος της περιμέτρου του οικοπέδου εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, επί του πεζοδρομίου. Στο τμήμα του οικοπέδου, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο, αντιστοιχούν 13 από τα κυπαρίσσια και 4 πεύκα, τα οποία βρίσκονται επί το πλείστον στην περιφέρειά του. Όπως φαίνεται και στο συνημμένο Τοπογραφικό Διάγραμμα τα προς κοπή δένδρα, 4 πεύκα και 1 κυπαρίσσι, βρίσκονται μέσα στο περίγραμμα των εκσκαφών της κατοικίας, στη ζώνη επιρροής της ράμπας του υπόγειου χώρου στάθμευσης και στο σκάμμα της κολυμβητικής δεξαμενής.}

 

Στην έκθεση για την κάθετη ιδιοκτησία 1, αναφέρεται ότι:

 

{στο τμήμα του οικοπέδου ... στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο, αντιστοιχούν 24 από τα κυπαρίσσια και 5 πεύκα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην επιφάνειά του. Παρά τη συνειδητή απόφαση να μην εκφραστεί η κάθε ιδιοκτησία χωριστά (μεγάλη εξάπλωση στο οικόπεδο-κατακερματισμός των όγκων) δεν αποφεύχθηκε τελικά η κοπή αρκετών δένδρων, 22 στο σύνολό τους. Από αυτά τα 5 είναι πεύκα και τα υπόλοιπα κυπαρίσσια. Όπως φαίνεται και στο συνημμένο Τοπογραφικό Διάγραμμα τα προς κοπή δένδρα βρίσκονται όλα μέσα στο περίγραμμα των κατοικιών και των υπογείων τους, καθώς και μέσα στις ζώνες επιρροής των ραμπών και των εξωστών.}

 

Και στις δύο εκθέσεις επισημαίνεται ότι:

 

{Πρόθεση της μελέτης (Τοπογραφικό Διάγραμμα Αρχιτεκτονικής Μελέτης) είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του πράσινου προαστίου, με την προσθήκη νέων δένδρων στο οικόπεδο, τόσο στα προκήπια, όσο και στους υπόλοιπους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους. Ειδική μέριμνα θα δοθεί τόσο στην προστασία των υπαρχόντων δένδρων κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και στις καλύτερες προϋποθέσεις φύτευσης πάνω από τους υπόγειους χώρους.}

 

Οι εκθέσεις αυτές εγκρίθηκαν με τις 10/14-03-2006 και 12/28-03-2006 πράξεις της Επιτροπής Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και στη συνέχεια εκδόθηκαν οι 670/07-06-2006 και 778/05-07-2006 οικοδομικές άδειες - άδειες κοπής δένδρων. Ενόψει του ανωτέρω περιεχομένου των εκθέσεων και των διαγραμμάτων που τις συνοδεύουν, με την εκκαλούμενη απόφαση, οι επίδικες άδειες εκδόθηκαν νομίμως, μετά από οριακό έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία αιτιολογούν επαρκώς την αναγκαιότητα κοπής δένδρων και λαμβάνουν υπόψη τους τα κατά νόμον κριτήρια για την αρμονική ένταξη των οικοδομών στο φυσικό περιβάλλον και για την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στα υπάρχοντα δένδρα, χωρίς να αναιρείται το καθ' εαυτό δικαίωμα του ιδιοκτήτη για οικοδόμηση.

 

Συνεπώς, ορθώς απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο ως αβάσιμος οι περί αναιτιολόγητου των επίδικων αδειών κοπής δένδρων, αντιθέσεως αυτών προς το άρθρο 25 του Συντάγματος και περί παραβάσεως της αρχής της αναλογικότητας λόγοι ακυρώσεως. Κατά τη γνώμη όμως του Προέδρου Κ.Μ. και της Παρέδρου Όλγα Παπαδοπούλου με τα διαλαμβανόμενα στις ως άνω εκθέσεις του αρχιτέκτονος μηχανικού Α. Σ. δεν αιτιολογείται νομίμως η κοπή των δένδρων στους χώρους που καταλαμβάνουν η κολυμβητική δεξαμενή, οι χώροι στάθμευσης και πρόσβασης σ' αυτούς.

 

10. Επειδή, κατόπιν τούτων πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη έφεση.

 

Δια ταύτα

 

Απορρίπτει την κρινόμενη έφεση.

 

Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου.

 

Επιβάλλει στους εκκαλούντες να καταβάλουν ως δικαστική δαπάνη το ποσόν των 460 € αφενός στην εφεσίβλητη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών και αφετέρου στους λοιπούς εφεσίβλητους.

 

Η διάσκεψη έγινε στις 24-11-2008.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.