Απόφαση 2254/16 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία λειτουργίας οινοποιείου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στην περίπτωση συστέγασης οινοποιείου με μία ή περισσότερες από τις εγκαταστάσεις του άρθρου 1, ο νόμιμος εκπρόσωπος του οινοποιείου, ενημερώνει την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (εφεξής ΔΑΟΚ) στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, για την συστέγαση αυτή υποβάλλοντας σχετική δήλωση, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Ι.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τη σειρά της ενημερώνει σχετικά, το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (εφεξής ΠΚΠΦ&ΠΕ).

 

2. Η οινοποιητική επιχείρηση έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία η οποία αφορά στον αμπελοοινικό τομέα και συγκεκριμένα:

 

α) την υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων, κατά περίπτωση

 

β) την μεταφορά των αμπελοοινικών με τα καθορισμένα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία συνοδευτικά έγγραφα

 

γ) την ορθή επισήμανση των αμπελοοινικών προϊόντων προς εμπορία

 

δ) την ορθή και έγκαιρη καταχώρηση στα βιβλία των στοιχείων που αφορούν στην είσοδο και έξοδο κάθε προϊόντος στις εγκαταστάσεις της καθώς και στις επεξεργασίες που πραγματοποιήθηκαν

 

ε) την παραγωγή και επεξεργασία των αμπελοοινικών προϊόντων σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες οινολογικές πρακτικές. Ειδικότερα:

 

η αύξηση του φυσικού κατ' όγκο αλκοολικού τίτλου (εμπλουτισμός) των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νεαρού οίνου που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ζύμωσης και του οίνου, τις αμπελοοινικές περιόδους όπου απαιτείται, επιτυγχάνεται μόνο με τις επεξεργασίες και σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο μέρος Ι, του Παραρτήματος VIII του Κανονισμού (ΕΕ) υπ' αριθμόν 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την υπ' αριθμόν 331058/2008 κοινή υπουργική απόφαση.
η γλύκανση των οίνων επιτρέπεται μόνο εφόσον επιτυγχάνεται με τα προϊόντα και τη διαδικασία που προβλέπεται στο Παράρτημα 1Δ του Κανονισμού (ΕΕ) υπ' αριθμόν 606/2009 της Επιτροπής.

 

στ) Στην περίπτωση που η οινοποιητική επιχείρηση συμμετέχει στην παραγωγή ή και εμφιάλωση οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακών, την τήρηση των διατάξεων των υπ' αριθμόν 5833/155045/2013 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει και υπ' αριθμόν 5042/116548/2015 υπουργική απόφαση.

 

3. Πέραν των ανωτέρω και προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιλεξιμότητα της α' ύλης και συγκεκριμένα η είσοδος στις εγκαταστάσεις τους σταφυλιών μόνον από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και από αμπελοτεμάχια με δικαίωμα φύτευσης ή αναφύτευσης, θα πρέπει:

 

α) Οι αμπελουργοί, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας).

 

Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής, κατά περίπτωση, καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

 

Οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν, να τους προσκομιστούν, τα ανωτέρω στοιχεία από τους αμπελουργούς πριν την συγκομιδή των σταφυλιών.

 

β) Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές) να πραγματοποιείται η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία αποστολής-παραλαβής των εξής στοιχείων: το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αμπελοκαλλιεργητή, η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών, ο κωδικός αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος) του Αμπελουργικού Μητρώου καθώς και η ποσότητα των συγκομισμένων σταφυλιών ανά αμπελοτεμάχιο.

 

Στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπελοτεμάχια θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αμπελοτεμάχιο.

 

Σε κάθε περίπτωση είτε η παράδοση του φορτίου πραγματοποιείται από τον ίδιο τον εγγεγραμμένο αμπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο είτε από τρίτο, στο παραστατικό θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του εγγεγραμμένου αμπελοκαλλιεργητή.

 

Τα στελέχη των τιμολογίων /δελτίων αυτών θα πρέπει να φυλάσσονται επί 5 έτη και να επιδεικνύονται σε κάθε ζήτηση των αρμόδιων αρχών ελέγχου.

 

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τις οινοποιητικές με σταφύλια ή γλεύκος, οφείλουν να παρέχουν σε αυτές συγκεντρωτική κατάσταση στην οποία θα αναφέρονται τα ανωτέρω στοιχεία των αμπελουργών.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.