Απόφαση 80355/92 - Άρθρο 2

Άρθρο 2


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Καθορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας και ειδικών χρήσεων:

 

Ι. Ζώνη Α - Πυρήνας βιοτόπου

 

Ως Ζώνη Α ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ των παρακάτω φυσικών και τεχνητών ορίων και σημείων όπως φαίνεται στα σχετικά συνημμένα διαγράμματα ως εξής:

 

α. Λίμνη Αλμυρού και περίμετρος οικισμού Γεωργιούπολης.

 

Ολόκληρη η υδάτινη επιφάνεια της Λίμνης Αλμυρού και των ρεμάτων και ποταμοχειμμάρων κατά μήκος της λεκάνης που συνδέει τη λίμνη με τον όρμο Αλμυρού. Το όριο της Ζώνης Α περικλείει και τη φυσική βλάστηση περιμετρικά των παραπάνω υδάτινων πόρων (συμπεριλαμβανομένου του Ποταμού Αλμυρού) σε όλες τις μορφές και διαπλάσεις όπως, Καλαμιώνες, υδροχαρείς θαμνώδεις και δενδρώδεις καλύψεις και χορτολιβαδικές διαπλάσεις διαχωρίζοντας το παραπάνω φυσικό τοπίο από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ανεξάρτητα μορφής (εκτατικές καλλιέργειες, τεχνητά χορτολίβαδα, οπωρώνες κ.λ.π.).

 

Το όριο της Ζώνης Α περιλαμβάνει και τη φυσική υδροχαρή βλάστηση βορειοδυτικά του οικισμού Γεωργιούπολης εντός της κοινότητας Καλαμιτσίου Αμυγδαλιού κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και μέχρι τους πρόποδες των Βραχωδών σχηματισμών Αργυρομουρίου, όπως φαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα κλίμακας 1:10.000. Το όριο διατρέχει περιμετρικά τα όρια του οικισμού Γεωργιούπολης κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής αμμώδους παραλίας και ιδιοκτησιών, με νοτιοανατολική κατεύθυνση μέχρι την εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων μη συμπεριλαμβανομένης και κατευθύνεται ανατολικά ακολουθώντας τη διαχωριστική γραμμή φυσικών βλαστητικών διαπλάσεων και οικονομικού τοπίου (Γεωργία, Εγκαταστάσεις Τριτογενούς Τομέα και ιστούς δομημένου περιβάλλοντος).

 

β. Παραλία όρμου Αλμυρού.

 

Με ανατολική κατεύθυνση, η Ζώνη Α συνεχίζει περικλείουσα αμμώδεις εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν, με καμία μορφή, δομηθεί.

 

Το όριο της Ζώνης περιλαμβάνει και όλες τις φυσικές βλαστητικές διαπλάσεις κατά μήκος των ρεμάτων που απολήγουν στον όρμο Αλμυρού καθώς και συστάσεις ή φυσικές κηλίδες βλάστησης κάθε μορφής που απαντώνται κατά μήκος της παραλίας κυρίως στα σημεία εκβολών των ρεμάτων και ποταμοχειμμάρων είτε αυτά εμφανίζονται στην πλήρη γεωμορφολογική τους μορφή ή έχουν υποστεί επιχωματώσεις λόγω κατασκευής του εθνικού οδικού δικτύου (για τα σημεία όπου υπάρχουν ίχνη φυσικού εποικισμού και αναβλάστησης). Η Ζώνη Α ανατολικά του ορίου του οικισμού Ασπρουλιάνων και κατά μήκος του ποταμορέματος Δελφίνου, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του και της φυσικής βλάστησης, συνεχίζει με κατεύθυνση τη λίμνη Κουρνά.

 

γ. Λίμνη Κουρνά

 

Το όριο διατρέχει περιμετρικά τη λίμνη Κουρνά συμπεριλαμβανομένης της υδροχαρούς βλάστησης (διαχωριστικό όριο γεωργικών καλλιεργειών και ιδιοκτησιών με την υδροχαρή βλάστηση) μέχρι την τοποθεσία Βάρθας όπου συμπεριλαμβάνει υπολείμματα σημαντικής δασικής κάλυψης και με κατεύθυνση ανατολικά και εν συνεχεία βορειοδυτικά, συναντά την ανατολική όχθη του ποταμοχειμμάρου Δελφίνου ο οποίος αποτελεί και τη νευραλγική, για την επιβίωση της λίμνης, σύνδεσης αυτής με τη θάλασσα. Το όριο περιλαμβάνει και κάθε υπόλειμμα φυσικής βλάστησης κατά μήκος των παραρεμάτων του Ποταμού Δελφίνου μέχρι τις εκβολές του οπότε και ακολουθεί, κατά τον ίδιο τρόπο, τη διαχωριστική γραμμή αμμώδους παραλίας και οικονομικού τοπίου με την έννοια της Ζώνης Ειδικών Χρήσεων (ΖΕΧ) και εφόσον παρεμβάλλεται η μεταβατική λωρίδα για τη Ζώνη Β, όπως στους συνοδεύοντες την παρούσα χάρτες.

 

δ. Λοιπά στοιχεία οικοσυστήματος.

 

Τα ρέματα Καβρού, Μουσέλας και παρόμοιες απορροές με αισθητικό και οικολογικό χαρακτήρα μέχρι την παραλιακή τοποθεσία Πελεκάνος, περιλαμβάνονται στη Ζώνη Α και ενοποιούνται με την επίσης λωρίδα Ζώνης Α, αμμώδους παραλίας, η οποία διαχωρίζει τις Ζώνες Β και Ειδικών Χρήσεων από τον αιγιαλό.

 

Η επακριβής διαδρομή του ορίου της Ζώνης Α, ακολουθεί αυστηρά τα όρια των φυσικών βλαστήσεων κατά μήκος των παραπάνω γεωλογικών και υδρογεωλογικών σχηματισμών (ρέματα, αμμώδεις παραλίες, λιμνοθάλασσες, λίμνες κ.λ.π.).

 

ε. Θαλάσσια τμήματα του υγροβιότοπου.

 

Η θαλάσσια ζώνη που διαβρέχει την παραλία του όρμου Αλμυρού από το δυτικότερο σημείο εκκίνησης του ορίου της Ζώνης Α, μέχρι το δυτικότερο σημείο του συμπλέγματος και μέχρι της ισοβαθούς των 6 m, όπως συμβαίνει και με τους υγροβιότοπους που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση Ramsar.

 

ΙΙ. Ζώνη Β

 

Η ζώνη αυτή ορίζεται περιμετρικά, συνοδευτικά και προστατευτικά της Ζώνης Α, περιλαμβάνοντας τους γύρω γεωλογικούς σχηματισμούς και τις ευρύτερες διαπλάσεις φυσικής βλάστησης τις οποίες και θεωρεί σαν οικοτόπους μεγάλης σημασίας για την επιβίωση του βιοτόπου, κυρίως από την άποψη ανώτερης πανίδας και πτηνοπανίδας (θηλαστικά και αρπακτικά) θηρευτές της πανίδας υδρόβιας και χερσαίας στα χαμηλότερα υψόμετρα και στην παραλία του υγροβιότοπου συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Κουρνά.

 

Η εκκίνηση του ορίου του βιοτόπου γίνεται από το δυτικότερο άκρο του όρμου Αλμυρού στα υψώματα Αργυρομουρίου περιλαμβανομένης της θαμνώδους φρυγανώδους κάλυψης γύρω από τη Ζώνη Α και σε απόσταση 30 m από το όριο της Ζώνης Α στα σημεία που δεν παρεμβάλλεται σημαντικής οικολογικής αξίας φυσική βλάστηση.

 

Κατά μήκος των ρεμάτων και ποταμοχειμμάρων, η Ζώνη Β ταυτίζεται με λωρίδα της εύρους 125 m από την κοίτη τους και μέχρι τα σημεία που το όριο συναντά την εθνική οδό Ηρακλείου Χανίων. Στη συνέχεια και με εύρος 30 - 50 m αναλόγως της κάλυψης και της μορφολογίας του εδάφους διατρέχει περιμετρικά τη Ζώνη Ειδικών Χρήσεων και τη διαχωρίζει από τη Ζώνη Α.

 

ΙΙΙ. Ζώνη Γ

 

Η Ζώνη Γ αποκτά περιβαλλοντική έννοια εφόσον συμπίπτει με την ευρύτερη λεκάνη απορροής που συνδέεται με τον όρμο Αλμυρού και ορίζεται από το τρίγωνο οικισμού Μυριοκέφαλα νότια, ακρωτήρι Κόρακα ανατολικά και υψώματα Αργυρομουρίου βορειοδυτικά. Τα όρια της Ζώνης συμπίπτουν με τον υδροκρίτη της λεκάνης του τριγώνου και τα μέτρα διαχείρισης αφορούν έναν ευρύτερα γεωμορφολογικό χώρο, την ευθύνη του οποίου έχουν οι τοπικοί και περιφερειακοί υπηρεσιακοί φορείς.

 

ΙV. Ζώνη Ειδικών Χρήσεων (ΖΕΧ)

 

Η Ζώνη αυτή ορίζεται στους θύλακες μεταξύ αμμώδους παραλίας, εθνικής οδού και προεκτάσεων της παραλιακής ζώνης Α στα ρέματα και τους ποταμοχειμμάρους της ενδοχώρας όπως δίδεται στον χάρτη κλίμακας 1:10.000.

 

Περιλαμβάνει τρεις θύλακες μεταξύ των εκβολών του Δελφίνου ποταμού και των ορίων του οικισμού Γεωργιούπολης, όπως αυτά ορίζονται από την ζώνη οικιστικού ελέγχου, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι η παραλία Τζούγκαρη. Δύο θύλακες μεταξύ του Δελφίνου ποταμού και ρέματος Καβρού και δύο μικρότερους επιμήκεις θύλακες μέχρι τη θέση Πελεκάνος στην κοινότητα Επισκοπής.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.