Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 646/89

ΝΣΚ 646/1989


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους 646/1989 (25-09-1989)

 

Σχετικά με το υπ' αριθμόν 38981/1989 έγγραφο ερώτημά σας, που αφορά τη θέση του κτιρίου, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο, όμορο του οποίου έχει δομηθεί εν μέρει κατά τις προϊσχύουσες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 διατάξεις και εν μέρει σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό αυτόν η γνώμη μας είναι η ακόλουθη:

 

Ι. Κατά το άρθρο 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 (νόμος 1577/1985), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 1772/1988:

 

{1. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ = 3 + 0,10 x Η (όπου Η το πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου, σε περίπτωση που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης, ή το μέγιστο επιτρεπόμενο σε περίπτωση που δεν εξαντλείται ο συντελεστής αυτός...

 

3. α) Σε περίπτωση που υπάρχει σε όμορο οικόπεδο μη ειδικό κτίριο που έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο, με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του νόμου 1577/1985 σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίσο ή μεγαλύτερη του 1 m τότε το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικώς σε απόσταση τουλάχιστο Δ από το όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Αν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξ αιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου τουλάχιστον 9 m, το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του προϋπάρχοντος στο όμορο οικόπεδο κτιρίου, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ. Την ίδια απόσταση οφείλει να τηρεί και αυτό προϋπάρχον σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευής του.

 

Αν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται κτίριο με διάσταση τουλάχιστον 9 m έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού...}

 

ΙΙ. Στην προκείμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από το ερώτημα και τα στοιχεία του φακέλλου, το οικόπεδο για το οποίο πρόκειται να δοθεί οικοδομική άδεια, όπως και το όμορο με αυτό οικόπεδο, βρίσκονται σε περιοχή όπου ίσχυε πριν από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985 το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα. Στο τελευταίο τούτο όμορο οικόπεδο είχε ανεγερθεί πριν από την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 οικοδομή, απέχουσα από το κοινό όριο των οικοπέδων περισσότερο από 1 m. Συνεχόμενα με την οικοδομή αυτή έγινε υπό την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 μικρή προσθήκη σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού αυτού, σε επαφή με το κοινό όριο των οικοπέδων και σε μήκος 5.45 περίπου m. Κατόπιν των ανωτέρω τίθεται το ερώτημα, αν κατά την ανέγερση της νέας οικοδομής πρέπει να εφαρμοσθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 ή η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 1 του νόμου 1772/1988.

 

ΙΙΙ. Από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, όπως ισχύει τώρα, προκύπτει σαφώς ότι αυτή εφαρμόζεται μόνον όταν στο όμορο προς το δομούμενο οικόπεδο είχε ανεγερθεί οικοδομή σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985. Σε περίπτωση που το όμορο οικόπεδο κατά τον χρόνο της εκδόσεως της οικοδομικής άδειας είναι ακάλυπτο ή έχει δομηθεί κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ/85, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3, αλλά η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού, κατά την οποία το νέο κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο, όπου δε το κτίριο δεν εφάπτεται προς τα πίσω και πλάγια όρια οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ, όπως αυτή ορίζεται στην ως άνω παράγραφο 1.

 

IV. Συνεπώς, στην προκείμενη περίπτωση έχουμε τη γνώμη ότι η νέα οικοδομή πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 ως προς το κοινό όριο των οικοδομών πλην του τμήματος αυτού, σε επαφή προς το οποίο ανεγέρθηκε η παραπάνω προσθήκη. Ως προς το τελευταίο τούτο τμήμα του κοινού ορίου, θα πρέπει να εφαρμοσθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 9, αφού κατά τα εκτεθέντα η παράγραφος 3 του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που η υφισταμένη στο όμορο οικόπεδο οικοδομή έγινε σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985, ήτοι ως προς το τμήμα τούτο η νέα οικοδομή μπορεί να ανεγερθεί σε επαφή με το όριο αυτό ή να αφήσει απόσταση Δ.

 

Η λύση αυτή είναι κατά τη γνώμη μας, ενόψει των ως άνω συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης, περισσότερο σύμφωνη προς το σκοπό των εφαρμοστέων ως άνω διατάξεων, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, (Ολομέλεια ΣτΕ 1159/1989 και 10/1988), ο οποίος κατατείνει στην αποτροπή της επιδείνωσης των όρων διαβίωσης των πολιτών, με τη μορφή της μείωσης του ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού της προϋπάρχουσας οικοδομής, η επιδείνωση δε αυτή μπορεί να προέλθει με την άποψη που διατυπώνεται στο ερώτημά σας, ότι η νέα οικοδομή πρέπει να ανεγερθεί εξ ολοκλήρου κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 9, ήτοι μπορεί να ανεγερθεί σε επαφή με ολόκληρο το κοινό όριο των οικοπέδων ή να αφήσει απ' αυτό απόσταση Δ.

 

Εξάλλου προκύπτει μεν από το άρθρο 9 παράγραφος 3 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 1772/1988, ότι στις περιπτώσεις της παραγράφου αυτής ο μεταγενεστέρως οικοδομών πρέπει καταρχήν να αφήσει απόσταση Δ από ολόκληρο το κοινό όριο των οικοπέδων και όχι όπως ορίζει αρχικά η παράγραφος αυτή σε όσο τμήμα προβάλλεται στο κοινό όριο η απέχουσα όψη του κτιρίου που προϋφίσταται, πλην η ρύθμιση αυτή του νεωτέρου νομοθέτη προϋποθέτει φυσικά ότι υφιστάμενη πριν από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985 οικοδομή απέχει από το κοινό όριο ένα τουλάχιστον μέτρο και συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην προκείμενη περίπτωση κατά το τμήμα του ορίου στο οποίο εφάπτεται αυτή, δοθέντος ότι μία τέτοια άποψη θα ήταν ανεπιεικής για τον μεταγενεστέρως οικοδομούντα.

 

Περαιτέρω η ως άνω αντίθετη λύση περί εφαρμογής αποκλειστικά της παραγράφου 1 του άρθρου 9, του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 καθ' όλο το κοινό όριο, δεν προκύπτει από τη διάταξη της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, που αφορά την επέκταση η εκ νέου εφαρμογή του υφισταμένου κτιρίου, καθόσον σύμφωνα με την προκρινόμενη ως άνω άποψη, το υφιστάμενο ήδη κτίριο κατά την τυχόν επέκταση η εκ νέου κατασκευή του θα τηρήσει καθόσον αφορά το τμήμα του κοινού ορίου προς το οποίο δεν εφάπτεται, την απόσταση Δ ή την παράγραφο 1 του άρθρου 9 αν δεν εξασφαλίζεται κτίριο με διάσταση τουλάχιστον 9 m, ενώ κατά το λοιπό κοινό όριο θα εφαρμοσθεί η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού.

 

Ο Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.