Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 5 - Άρθρο 7

7. Αριθμητικό παράδειγμα


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα βήματα ελέγχου της αναγκαιότητας ή μη των Πρόσθετων Λωρίδων Κυκλοφορίας σε ανωφέρειες καταγράφονται παρακάτω. Η διαδικασία της μεθόδου επεξηγείται με ένα παράδειγμα στο Σχήμα 9.

 

Ένα οδικό τμήμα του οποίου δίνεται η μηκοτομή μιας οδού ενιαίας επιφάνειας κυκλοφορίας δύο κατευθύνσεων και τυπικής διατομής ΤΔ 10,5, έχει επιμέρους τμήμα μήκους 2800 m με κατά μήκος κλίση 5.2% και ελικτότητα 110 gon/km. Η οδός παρουσιάζει φόρτο 990 οχήματα/ώρα, εκ των οποίων το 12.5% είναι βαρέα οχήματα. Η ταχύτητα υπολογισμού δίνεται ως VB = 60 km/h.

 

α) Προσδιορισμός της υπάρχουσας ταχύτητας διαδρομής του βαρέος οχήματος μελέτης (ΒΟΜ).

 

Η υπάρχουσα ταχύτητα διαδρομής του ΒΟΜ καταγράφεται με τη βοήθεια του διαγράμματος του Σχήματος 1, της παραγράφου 1)β, στο οδικό τμήμα.

 

Η καμπύλη της ταχύτητας αρχίζει στην κατωφέρεια που προηγείται της υπόψη ανωφέρειας. Εκεί μπορεί να θεωρηθεί ότι η ταχύτητα του ΒΟΜ είναι γνωστή και ίση με τη μεγίστη τιμή των 80 km/h.

 

 

omoe.5.9a

Σχήμα 1: Ταχύτητα διαδρομής του βαρέος οχήματος μελέτης.

 

omoe.5.9

Σχήμα 9: Αριθμητικό παράδειγμα προσδιορισμού των ορίων εφαρμογής των προσθέτων λωρίδων κυκλοφορίας σε ανωφέρειες

 

Προσδιορισμός της ελάχιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας διαδρομής βάσει του τύπου (1)

 

Eqn103

 

με a = -69 κατά τον Πίνακα 1 για VB = 60 km/h, ελικτότητα < 150 gon/km και ποσοστό βαρέων οχημάτων 12,5% (τιμή για a με παρεμβολή από τον Πίνακα 1)

b =0,1078 κατά τον Πίνακα 1 για VB = 60 km/h και KU< 150 gon/km

και QB =990 οχήματα/ώρα

 

προκύπτει:

 

VEET = - 69 + 0,1078 x 990 = 38 km/h

 

Η πορεία της καμπύλης της ταχύτητας περιλαμβάνει τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

 

(1) Τμήμα κατωφέρειας με κλίση 6% και μέγιστη ταχύτητα 80 km/h.

(2) Τμήμα της καμπύλης επιβράδυνσης, για ανωφέρεια με κλίση 4.4% και ελάττωση της ταχύτητας από τα 80 km/h στα 46 km/h.

(3) Τμήμα της καμπύλης επιτάχυνσης, για ανωφέρεια με κλίση 2.0% και αύξηση της ταχύτητας από τα 46 km/h στα 63 km/h.

(4) Τμήμα της καμπύλης επιβράδυνσης, για ανωφέρεια με κλίση 5.2% και ελάττωση της ταχύτητας από τα 63 km/h στα 30 km/h.

(5) Τμήμα της καμπύλης, για ανωφέρεια με κλίση 5.2%, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα διαρκείας των 30 km/h.

(6) Τμήμα της καμπύλης επιτάχυνσης, για κατωφέρεια με κλίση 1% και αύξηση της ταχύτητας από τα 30 km/h στα 80 km/h

(7) Τμήμα κατωφέρειας με κλίση 1% με τη μέγιστη ταχύτητα των 80 km/h.

 

β) Σύγκριση της υπάρχουσας ταχύτητας διαδρομής του ΒΟΜ με οριακές ταχύτητες.

 

Η χρήση μίας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας μπορεί να αποφευχθεί, όταν η υπάρχουσα ταχύτητα διαδρομής του ΒΟΜ δε μειώνεται κάτω των 70 km/h, ή αντιστοίχως δε μειώνεται περισσότερο από 10 km/h από τη δεδομένη ταχύτητα υπολογισμού. Η υπάρχουσα ταχύτητα διαδρομής στο συγκεκριμένο παράδειγμα μειώνεται κάτω των 50 km/h σε δύο επί μέρους τμήματα (η ταχύτητα υπολογισμού είναι VB = 60 km/h), πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος για την αναγκαιότητα ή μη μιας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας.

 

Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει κανονικά να τοποθετείται μία Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από τον κυκλοφοριακό φόρτο, όταν η υπάρχουσα ταχύτητα του ΒΟΜ μειώνεται κάτω από 30 km/h σε οδούς με διαχωρισμένες επιφάνειες κυκλοφορίας, ή κάτω από 20 km/h σε οδούς με ενιαία επιφάνεια κυκλοφορίας δύο κατευθύνσεων. Όμως η ταχύτητα του ΒΟΜ είναι πάντοτε μεγαλύτερη της οριακής ταχύτητας των 20 km/h. Η χρήση λοιπόν μιας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας, ανεξάρτητα από τον κυκλοφοριακό φόρτο, δεν είναι στο συγκεκριμένο παράδειγμα απαραίτητη, δηλαδή σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος για την ανάγκη μιας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας.

 

γ) Προσδιορισμός της χαμηλότερης επιτρεπόμενης ταχύτητας διαδρομής του ΒΟΜ.

 

Η ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα VEET του ΒΟΜ λαμβάνεται για την τυπική διατομή ΤΔ 10,5 και την επιδιωκόμενη ταχύτητα υπολογισμού VB = 60 km/h, από τον τύπο (1) ως συνάρτηση του κυκλοφοριακού φόρτου. Οι τιμές a και b λαμβάνονται από τον Πίνακα 1. Η τιμή a προσδιορίσθηκε εδώ με γραμμική παρεμβολή. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα προέκυψε μία επιτρεπόμενη ελάχιστη ταχύτητα διαδρομής με κατά προσέγγιση τιμή των VEET = 38 km/h.

 

δ) Σύγκριση των υφισταμένων και των ελαχίστων επιτρεπομένων ταχυτήτων διαδρομής του ΒΟΜ.

 

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η υφιστάμενη ταχύτητα διαδρομής του ΒΟΜ συγκρίνεται με την ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα διαδρομής. Στη περιοχή της ανωφέρειας με κλίση 5.2%, υπολείπεται σαφέστατα η υπάρχουσα ταχύτητα διαδρομής των 30 km/h από την επιτρεπόμενη ελάχιστη τιμή των 38 km/h, δηλαδή σε αυτό το τμήμα της διαδρομής για λόγους κυκλοφοριακής φόρτισης απαιτείται η κατασκευή μιας Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας.

 

ε) Καθορισμός της αρχής και του τέλους της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας

 

Σύμφωνα με την παράγραφο 2, για ταχύτητα υπολογισμού VB = 60 km/h, η αρχή της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας τοποθετείται εκεί, όπου η υφιστάμενη ταχύτητα διαδρομής μειώνεται κάτω των 60 km/h, και αντιστοίχως το τέλος τοποθετείται εκεί όπου η ταχύτητα αυτή των 60 km/h επανακτάται. Το μήκος της Πρόσθετης Λωρίδας Κυκλοφορίας προέκυψε στη δεδομένη περίπτωση περίπου 3150 m, και είναι μεγαλύτερο από το ελάχιστο απαιτούμενο των 500 m.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.